Ministerul Finanţelor va verifica atribuirea contractelor de achiziţii publice

Ziarul BURSA #Politică / 20 iulie 2006

Metodologia de verificare a atribuirii contractelor de achiziţii publice, aprobată în şedinţa de ieri a executivului, va asigura o gestiune corectă a fondurilor structurale la care România va avea acces după aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu. Sistemul de achiziţii publice, prin controlul ex-ante, devine, astfel, "transparent, credibil şi urmează a funcţiona la capacitate maximă", a spus Oana Marinescu, precizând că va fi emis şi un ghid de bune practici în domeniu.În acest sens, normele de aplicare a Ordonanţei 30/2006 stabilesc faptul că verificarea procesului de atribuire a contractelor va intra în competenţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP), prin Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCEVAP).

Verificarea vizează toate etapele procesului de achiziţie publică, după publicarea anunţului de participare, până la atribuirea şi semnarea contractului.

UCEVAP va verifica conformitatea documentaţiei de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări şi servicii, finanţate din fonduri publice, şi va urmări direct modul de derulare a procedurii de atribuire a contractelor. Atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice nu sunt limitate prin normele de aplicare adoptate. Autoritatea formulează, la nivel de concepţie, promovarea şi implementarea politicii în domeniul achiziţiilor publice, iar atribuţiile MFP, delimitate clar prin metodologie, pun accentul pe controlul ex-ante.

Unitatea va efectua verificarea procesului de atribuire a contractelor în mod selectiv, pe baza analizei de risc, pentru patru tipuri de contracte.

Este vorba de contractele de lucrări şi cele de concesiune de lucrări cu valoare estimată, fără TVA, mai mare sau egală cu 250.000 de euro; contractele de servicii şi cele de concesiune de servicii cu valoare, fără TVA, mai mare sau egală cu 40.000 de euro; contractele de furnizare cu valoare estimată, fără TVA, mai mare sau egală cu 40.000 de euro şi acordurile-cadru încheiate în vederea atribuirii primelor trei tipuri de contracte. De asemenea, UCEVAP va desemna observatori la etapele procesului de achiziţie publică. În acţiunea de verificare a procedurilor de atribuire a contractelor selectate, observatorii vor urmări, prioritar, ca regulile de atribuire să fie respectate, acurateţea documentelor supuse verificării şi modul în care se aplică, de către autorităţile contractante, criteriile de selectare a ofertelor şi criteriile de atribuire a contractelor.

În acest scop, observatorii vor participa atât la şedinţa de deschidere a ofertelor, cât şi la şedinţele ulterioare ale comisiei de evaluare.

Normele stipulează faptul că observatorii au acces neîngrădit la toate documentele şi informaţiile legate de procedura de achiziţie.

Observatorii desemnaţi vor elabora rapoarte de activitate pentru fiecare procedură de atribuire a contractelor de achiziţii publice ce a fost supusă verificării şi vor emite avize cu caracter consultativ în situaţia în care se constată neconformităţi în aplicarea legislaţiei în domeniu.

Pe baza avizului consultativ, autoritatea contractantă poate dispune suspendarea procesului de atribuire a contractului de achiziţie publică, modificarea, încetarea, revocarea şi anularea actelor în legătură cu care s-a emis avizul consultativ sau poate dispune continuarea procesului de atribuire a contractului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb