• Ion Iliescu: "Problemele legate de aderarea la UE nu trebuie privite cu nervozitate şi isterizări"
Declaraţiile parlamentarului european Graham Watson privind aderarea Româ-niei şi Bulgariei la Uniunea Europeană, respectiv renunţarea la tandemul România-Bulgaria în drumul către UE, au generat urmă-toarea reacţie din partea Ministerului Integrării Europene: "În acest an electoral, oamenii politici, grupurile de opinie etc. din Uniunea Europeană se vor exprima în privinţa extinderii. Asemenea manifestări sînt fireşti într-o societate democratică şi le respectăm, însă nu considerăm că este necesar să intrăm într-o polemică interminabilă cu membrii UE care au păreri diverse". MIE arată că deciziile privind extinderea sînt luate de către Consiliul European, care s-a exprimat în decembrie 2003, la Bruxelles, pentru finalizarea negocierilor de aderare cu România şi Bulgaria în 2004, semnarea tratatului de aderare cît mai devreme în 2005 şi aderarea în ianuarie 2007.
"România nu este într-o cursă cu nici un alt stat candidat, iar evaluarea pentru aderare se face în funcţie de propriile merite. Raportarea noastră se face la criteriile de aderare, pe care trebuie să le îndeplinim pînă în 2007. România trebuie să se concentreze asupra pregătirii interne, a muncii susţinute pentru a fi cît mai bine pregătită pentru a deveni membru al UE în 2007, iar pentru aceasta, este nevoie de munca Guvernului, a Parlamentului, a întregii societăţi româneşti", susţin reprezentanţii MIE.
Legat de problemele aderării la UE, preşedintele Ion Iliescu consideră că acestea nu trebuie minimalizate, dar nici nu trebuie abordate cu "nervozitate şi isterizări".
"Din păcate, la noi sînt cele două extreme - unii care vor să minimalizeze aceste probleme, şi nu e bine pentru că sînt problemele noastre şi dialogul cu partenerii din UE este necesar pentru că intrăm într-un club care are regulile sale", a declarat, ieri, preşedintele Iliescu, adăugînd: "În acelaşi timp, isterizările care apar din timp în timp nu folosesc nimănui. Noi trebuie să ne menţinem tonusul şi angajamentul ca societate. Nu e o chestiune de interes politic".
Şeful statului consideră că trebuie să vedem de unde porneşte toată această problematică şi rămînere în urmă.