Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat miecuri, cu reprezentanţii a 41 de unităţi sanitare, contractele de finanţare pentru investiţii în laboratoarele de microbiologie, scrie News.ro.
"Am semnat astăzi 41 de contracte de finanţare în valoare totală de aproape 30 milioane de euro, bani care vor asigura dotarea cu echipamente a laboratoarelor de microbiologie din cadrul unităţilor sanitare din cele 7 regiuni mai puţin dezvoltate. Aceste investiţii vor contribui la modernizarea infrastructurii din sănătate, asigurând acces la servicii de calitate unui număr mai mare de români, inclusiv în oraşe mai puţin dezvoltate. Aşa cum ştim, rezultatele de laborator reprezintă o componentă esenţială în asigurarea actului medical, contribuind la stabilirea rapidă şi cu precizie a diagnosticelor", a explicat ministrul Marcel Boloş.
Aceste finanţări din Programul Sănătate sunt acordate în condiţiile în care unităţile sanitare se confruntă cu multiple probleme, pornind de la o organizare complicată şi disfuncţională, o arhitectură care nu se adaptează cerinţelor actuale, la costuri mari, mecanisme deficitare de control al calităţii sau distribuirea inechitabilă a resurselor umane. Aceste aspecte se răsfrâng şi asupra infrastructurii laboratoarelor de microbiologie. Acestea au un rol esenţial în stabilirea diagnosticului infecţiilor şi controlul permanent al riscurilor nosocomiale.
Valoarea maximă a unui proiect finanţat în cadrul acestui apel este de 1 milion de euro. Astfel, cele mai mari 5 contracte semnate au fost de aprroximativ 4,97 milioane lei şi vor asigura investiţii în laboratoarele din: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, respectiv Spitalul Clinic de Boli lnfecţioase şi Pneumofiziologice "Victor Babeş" Timişoara. Contracte de finanţare la fel de mari, cu valori cuprinse între 4,5 milioane lei şi 4,9 milioane lei au fost semnate pentru echiparea laboratoarelor de microbiologie din oraşe ceva mai mici precum Hârşova - jud. Constanţa, Motru - jud. Gorj, Buhuşi - jud. Bacău şi Comăneşti - jud. Bacău.
MIPE gestionează în perioada 2021-2027 Programul Sănătate, cu un buget total în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro. Acesta finanţează investiţii cu impact major în îmbunătăţirea infrastructurii sistemului sanitar. Prin acest program se finanţează şi proiecte de cercetare pentru dezvoltare de noi medicamente şi investiţii în linii de producţie pentru medicamentele critice, incluse în lista de medicamente a Uniuni Europene, potrivit News.ro.