Ministerul Mediului anunţă, sâmbătă, că se împlineşte un an de la implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare, "cel mai bun exemplu de sustenabilitate şi inovaţie din ultimii 30 de ani, în economia circulară din România".
"România are şanse mari să devină un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte economia circulară. Împreună - autorităţi, retaileri, cetăţeni, reciclatori am realizat progrese semnificative, care aduc România mai aproape de o economie circulară. Implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare a generat şi o schimbare în extraordinară a comportamentului oamenilor, are au devenit mai responsabili faţă de mediu şi au o preocupare pentru reutilizarea resurselor prin reciclare. Astăzi, aproape toţi românii cunosc acest sistem, iar peste 60% dintre ei returnează ambalaje în mod regulat. Sistemul de Garanţie-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global şi al doilea ca mărime, după cel din Germania. Putem să spunem astăzi că ţara noastră este mai curată şi datorită Sistemului Garanţie Returnare", a subliniat ministrul Mircea Fechet.
Potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului, în primul an, peste 3 miliarde de ambalaje au fost returnate.
"Ne apropiem astfel de ţinta pentru acest an, de 3,2 miliarde de ambalaje. Peste 200.000 de tone de ambalaje au fost predate către reciclatori", a mai transmis Ministerul Mediului.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, 6 din 10 români returnează ambalaje în mod regulat.
"Rate lunare de colectare record, de peste 80%, în septembrie şi octombrie. O infrastructură eficientă, cu 7 centre regionale RetuRO operaţionale şi o capacitate anuală de procesare de 7 miliarde de ambalaje", a mai transmis Ministerul Mediului.
De asemenea, SGR a creat peste 800 de joburi verzi la nivel naţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.12.2024, 08:18)
Da, sistemul este bun, se colectează mult; amărâții soartei aduna plastice precum fierul vechi după ce Petre Roman a catalogat România morman de fiare vechi. Pe stradă, în stațiile de transport în comun, în fața/spatele marilor magazine se scormoneste de zor. Mai nou, angajații hotelurilor și restaurantelor s-au pus și ei pe treabă, îi concurează pe amărâți.
La mulți ani România!.