Ministerul Mediului va înfiinţa Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate

A.D.
Politică / 11 noiembrie 2024

Ministerul Mediului va înfiinţa Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP). Concret, va fi o reorganizare a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi comasarea cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Numărul de posturi pentru ANMAP este de 2.001, exclusiv demnitarii, transmite news.ro.

ANPM asigură la acest moment cadrul necesar pentru managementul ariilor naturale protejate, cu 490 de posturi aprobate.

Agenţia va fi condusă de un preşedinte şi trei vicepreşedinţi.

"Se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate, denumită în continuare, ANMAP, prin reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi prin comasarea cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, prin preluarea structurilor de personal şi drepturile salariale aferente, atribuţiilor şi activităţilor acesteia, precum şi a agenţiilor pentru protecţia mediului, unităţi aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care se desfiinţează", se arată în Nota de fundamentare.

Numărul total al funcţiilor publice de conducere din cadrul ANMAP este de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite.

În acest moment, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este organizată şi funcţionează în baza Hotărârii Guvernului nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare.

În subordinea ANPM funcţionează 41 de agenţii judeţene pentru protecţia mediului şi agenţia pentru protecţia mediului a muncipiului Bucureşti, denumită în continuare, APM, instituţii publice cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, şi care au statut de servicii publice deconcentrate.

În cadrul ANMAP funcţionează Colegiul Ştiinţific Naţional pentru Ariile Naturale Protejate, cu rol de autoritate ştiinţifică, alcătuit din 11 membri, cu competenţă şi experienţă dovedită în domeniul conservării şi administrării ariilor naturale protejate, care se organizează potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin al ministrului Mediului, apelor şi pădurilor.

Noua Agenţie Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate asigură implementarea legislaţiei de mediu privind prevenirea şi remedierea daunelor aduse mediului şi repararea prejudiciului asupra mediului şi procesează documentaţiile în vederea aprobării/respingerii transportului transfrontier de deşeuri. Totodată, procesează documentaţiile în vederea aprobării/respingerii transportului deşeurilor periculoase pe teritoriul României.

ANMAP participă la elaborarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, a planurilor de gestionare a deşeurilor judeţene şi al Municipiului Bucureşti şi asigură monitorizarea acestora, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare.

Noua agenţie realizează lista siturilor contaminate/potenţial contaminate, decide asupra necesităţii realizării investigării şi evaluării preliminare şi/sau de detaliu a zonelor contaminate, analizează şi aprobă programele de remediere a zonelor în care solul şi subsolul sunt afectate.

Tot în activitatea Agenţiei intră evaluarea şi analizarea hărţilor strategice de zgomot şi planurilor de acţiune pentru reducerea nivelului de zgomot, în cadrul comisiilor pe care le organizează la nivel teritorial.

Agenţia nou-înfiinţată asigură funcţionarea laboratoarelor naţionale de referinţă pentru aer, deşeuri, zgomot şi vibraţii, radioactivitate şi a Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului. De asemenea, informează factorii de decizie în situaţii normale şi în situaţii de urgenţă generate de riscurile specifice şi respectiv de urgenţă radiologică / accident nuclear.

De asemena, realizează colectarea, centralizarea, validarea şi prelucrarea datelor şi informaţiilor de mediu şi efectuează, la cerere, analize de laborator.

Ca şi autoritate, agenţia va asigura suportul tehnic necesar pentru fundamentarea actelor normative, a strategiilor şi politicilor privind protecţia mediului şi ariile naturale protejate, precum şi armonizarea cu acquis-ul comunitar, convenţiile, acordurile şi tratatele la care România este parte. Totodată, asigură suportul tehnic privind consolidarea sistemului statistic de mediu, propune şi participă la elaborarea sistemului indicatorilor statistici ai dezvoltării durabile, sub coordonarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

De asemenea, elaborează inventarele naţionale de emisii de poluanţi în atmosferă.

"Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate îndeplineşte următoarele atribuţii, în principal:

a) suport tehnic pentru fundamentarea proiectelor de acte cu caracter normativ, a strategiilor şi politicilor sectoriale, precum şi a planurilor de acţiune în domeniul protecţiei mediului şi ariilor protejate;

b) implementare a politicilor, strategiilor şi legislaţiei din domeniul protecţiei mediului şi ariilor protejate;

c) monitorizare factori de mediu, planificare de mediu şi administrare arii naturale protejate;

d) emitere acte de reglementare, potrivit prevederilor legale;

e) reprezentare în domeniul său de activitate, în relaţiile interne şi externe, conform mandatului acordat de către conducătorul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, apelor şi pădurilor", se mai menţionează în document.

ANMAP va avea un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de trei vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, precum şi un secretar general şi un secretar general adjunct, înalţi funcţionari publici, numiţi prin decizie a prim-ministrului.

Proiectul de act normativ a fost elaborat "având în vedere faptul că, din anul 2012, legislaţia în domeniul protecţiei mediului a avut modificări, completări, abrogări etc, care trebuie reflectate şi de către actul normativ care reglementează funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate, astfel încât să se asigure implementarea legislaţiei naţionale în domeniul protecţiei mediului", dar şi pentru faptul că "din anul 2016, legislaţia în domeniul ariilor naturale protejate a avut modificări, completări, abrogări etc, care trebuie reflectate şi de către actul normativ care reglementează funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate, astfel încât să se asigure implementarea legislaţiei naţionale în domeniul ariilor naturale protejate".

Autorii proiectului de act nomativ afirmă că un alt motiv a fost calendarul asumat pentru atingerea jaloanelor şi ţintelor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi angajamentele asumate în implementarea acestuia.

Guvernul a decis în 28 august, prin Ordonanţă de Urgenţă, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate, rezultată din fuziunea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi a agenţiilor de protecţia mediului subordonate anterior Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate urmând să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG.

"Înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate reprezintă un pas important pentru consolidarea capacităţii administrative şi simplificarea procedurilor pentru cetăţeni şi agenţii economici, care vor putea obţine avizele şi autorizaţiile necesare dintr-un singur loc. De asemenea, vom elimina toate deficienţele existente astăzi în administrarea ariilor naturale protejate, prin realocarea capacităţii administrative acolo unde este cu adevărat nevoie", a declarat atunci Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Agentia asta va deveni foarte importanta in viitor.

    Încă una…

    Nu erau destule?! 

    din doua institutii care merg cat de cat bine si isi cunosc rostul dupa atatia ani, fechete va face o gogoasa gonflabila in care va tripla numarul de sefi si de pomanagii politici buni de nimic si care se va dezintegra in maxim un an datorita intereselor de clan.

    mediu va avea multi bani e cheltuit si de furat, are si acum de aceea e si tinta politica, cu afm, paduri, ape, garzi etc.

    iar fechete s-a specializat in furat cu retur ro. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb