Ministerul Muncii: 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 noiembrie 2019

Ministerul Muncii: 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor, întârziate

Peste 45.000 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, media întârzierilor este între 1 şi 3 luni, însă unele ajung chiar şi până la 6 luni, conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice.

"Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni", se arată într-un comunicat al Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat vineri o videoconferinţă cu cei 42 de directori executivi ai caselor judeţene de pensii plus cele ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, iar fiecare director are termen prima săptămână a lunii decembrie pentru rezolvarea întârzierilor.

"Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar", a declarat ministrul Muncii.

Raportat la numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş.

Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, principalele cauze enunţate sunt: prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

Pe lângă blocajele din aplicaţie semnalate de aproape toţi directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie.

"În prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judeţene de pensii va prezenta o situaţie la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluţii concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităţilor la nivelul celor 6 filtre de verificare", se precizează în documentul citat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. DOAMNĂ MINISTRU AL MUNICI SI JUSTIŢIE SOCIALE. DIN CAUZA UNOR MOTIVE NE INTEMEIATE CASA DE PENSII SLATAINA DIRECTOAREA DIRECTIE STABILEŞTE PLĂTI PENSIILE PRESTATIA DE DOANI DE ZILE 2017-2019,,DOAMNA DIRECTORE RESPINS RECACULARE PENSIEI LIMITA DE VIRSTA MOTIVE DIN DOSARUL DE PENSII 4572,INTOCMIT DIN ANUL 2007-2008,ŞI INREGISTRAT CU ACELAŞI DOSAR DE PENSII DE INVALID DIN REZULTA ANII DE VECHIMEA ÎN MUNCĂ GRUPĂ DE MUNCA. SI. GRUPELE DE. MUNCĂ SI CONTRIBUTIEA LA PENSIEI. NU FOSTUL LOATE IN CACUL LA PENSII 2017,,DE CÎND SA ORDONATA DE RECACULA PENSIEI PE GRUPUL DE MUNACA 1,2,,ANI DE VECHIMEA 25-30,.SI 36ANI CONTRIBUIT LA PENSIEI. DOAMNA MINISTRU AL MUNCII AM RUMENITE DIN ACEASTA SFARSIT DE ANUL 2019,,CASA DE PENSII SLATINA DOAMNA DIRECTOREA. NU ACORDA DREPTURI LA PENSII DORESC SĂ ANULEZI PENSIEI LIMITA DE VIRSTA, VA MULTUMESC PENTRU ÎNCREDE ACORDATĂ...

    DOAMNA MINISTRU AL MUNCII ŞI JUSTIŢIE SOCIALE SÎNT PENSIONARI SÎNT NASCUT 23.01.1956.SI PENSII LA LIMITA DE VIRSTA DIN ANU 2017,RECACULAREA PENSII LEGEA NR 263/2010,DIN ANUL 2018,PE GRUPELE DE MUNCĂ. 1,2,,SÎNT ÎNTÂRZIATE, DE CASA DE PENSII (,NU ASUMĂ RESPONSABILITATEA FAŢA PENSIONARI CARE AU MUNCII ÎN CONDIŢIILE DEOSEBITE ŞI NU DREPTU LA RECACULARE PENSII MOTIVUL (,PENSII DE INVALID, CALCULATE DIN DOSARUL DE PENSII TRASKSCRISE PE DECIZIA DE PENSII), FĂRĂ SĂ FIE CALCULATE PE ANI DE MUNCĂ ŞI GRUPUL DE MUNCĂ, CASA DE PENSII SĂ FIE TRASE LA RASPUNDERE PENTRU CĂ NU RESPECTIV LEGEA PENSIILOR.

    Arseni Dorel, (...) Cu respect va aduc la cunostinta urmatoarele aspecte din dosarul meu de pensionare care ma nemultumeste. In anul 2012 am fost pensionat in baza dec.198996/25.05.2012.ulterior am prezentat adeverinta nr. 409/25.04.2012.pentru grupa a II a de munca si am cerut recalcularea pensiei.La momentul respectiv nu a fost luata in calcul adeverinta de mai sus desi la unii colegi care prestau aceiasi munca ca si mine adeverinta de grupa a II a , a fost luata in calcul. (ex.Onea Anica, Iovu ilie, Gherasim Ghe. etc.)

    In data de 13.iunie 2014, Tribunalul Bacau obliga C.J.P. Bacau sa recalculeze pensia mea cu luarea in considerare al adev.409/25.04.2012 la recalcularea pensiei. S-a facut ecalcularea pensiei dar in acelasi timp , Hotarirea instatei de judecata a fost atacata la acurtea de Apel Bacau unde in data de 14.sept/ 2015, admite apelul si respinge actiunea ca nefondata. Va rog sa reanalizati acest aspect in lumina noilor legi care au fost emise ulterior fiind in dicutie o pensie acum de 1400 lei, pentru eliminarea inchitatilor in acordarea pensiilor asa cu am prezentat mai sus.Rog pe D-na Ministru al Muncii Violeta Alexandru sa aiba in vedere si aceste aspecte si sa dispuna rezolvarea lor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb