Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor se vor întâlni marţi, 19 mai, cu ministrul muncii Marian Sârbu pentru a găsi soluţii legate de menţinerea locurilor de muncă, a declarat, ieri, secretarul de stat, Valentin Mocanu.
Domnia sa a explicat: "Marţi la ora 14.00 va avea loc o întâlnire prezidată de ministrul Marian Sârbu cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor pentru analizarea soluţiilor propuse de BNS pentru crearea de noi locuri de muncă şi pentru a găsi soluţii, astfel încât să fie menţinute locurile de muncă actuale".
Potrivit Newsin, Valentin Mocanu a adăugat că, totodată, va fi creat un grup de lucru ce urmează a analiza impactul financiar al revendicărilor sindicaliştilor afiliaţi la BNS.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat, la finalul discuţiilor purtate cu ministrul muncii, Marian Sârbu, că sindicaliştii vor relua protestele de stradă şi vor organiza marşuri în judeţe şi un nou miting de protest în Bucureşti dacă executivul nu va pune în practică propunerile confederaţiei sindicale pentru crearea de noi locuri de muncă.
"La întâlnirea de azi s-a arătat dispoziţia din partea ministrului Sârbu referitor la propunerile noastre şi urmează a analiza impactul financiar al măsurilor care ar putea duce la crearea de noi locuri de muncă", a spus Costin.
Pe de altă parte, Ministerul Muncii a primit până miercuri cereri pentru finanţarea din bani comunitari a 57 de proiecte pentru subvenţionarea ocupării locurilor de muncă, formării angajaţilor şi îmbunătăţiri siguranţei în muncă, de 8,4 milioane euro, ce reprezintă doar 6% din suma alocată.
Reprezentanţii ministerului au explicat: "În data de 31 martie 2009, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a lansat cele trei scheme de ajutor de stat şi de minimis finanţate din Fondul Social European. Este vorba despre ajutorul de stat pentru ocupare, care subvenţionează costurile pentru ocuparea forţei de muncă, cel pentru formare, care subvenţionează costurile pentru formarea profesională a angajaţilor şi ajutorul de minimis, care subvenţionează costurile pentru informare, instruire şi investiţii în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, cu o sumă totală alocată de 142 milioane euro".
Autoritatea de Management pentru POS-DRU a constatat că firmele preferă să solicite fonduri mai mult pentru formarea şi specializarea profesională, preocupându-se mai puţin pentru ocupare.
Reprezentanţii ministerului au explicat: "Una dintre explicaţii este aceea că în domeniul formării profesionale se subvenţionează costuri pe care angajatorii le-au planificat deja, datorită prevederilor referitoare la formarea profesională continuă din contractele colective de muncă sau din Codul Muncii. Constatăm şi lipsa interesului angajatorilor pentru subvenţiile acordate în cazul mentoratului, care ar presupune angajarea şi instruirea tinerilor absolvenţi".
Ministerul Muncii a menţionat că, referitor la schema de ocupare, nu există obligativitatea păstrării angajatului după perioada subvenţionată, iar dacă angajatul decide să plece, agentul economic poate angaja pe acel loc o altă persoană, beneficiind în continuare de subvenţia acordată.
Totodată, angajatorul poate renunţa la salariatul angajat în baza proiectului din schema de ocupare dacă respectivul nu corespunde profesional, având posibilitatea să angajeze o altă persoană pe locul de muncă subvenţionat, fiindu-i subvenţionate toate costurile de salarizare, respectiv salariul net, contribuţia angajatorului şi contribuţia angajatului.
Proiectele depuse nu vor fi respinse decât dacă sunt incomplete, dacă au activităţi neeligibile sau dacă au greşeli în completare, neexistând niciun fel de competiţie între proiecte, a mai anunţat ministerul.
"Evaluarea proiectelor se face individual, în funcţie de data transmiterii proiectului, conform principiului