Ministerul Sănătăţii anunţă semnarea contractului de finanţare pentru digitalizarea CNAS - PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate), care include elemente importante de securitate cibernetică, informează news.ro.
Finanţarea iniţială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS). Trimestrul trei din 2025 este data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate va fi transformat digital.
"Drumul României către un sistem sanitar complet transformat prin digitalizare este ireversibil. Am decis să creştem cu cca. 30% alocarea financiară pentru digitalizarea CNAS şi pentru construcţia unui sistem robust şi sigur al PIAS. Finanţarea pe care am aprobat-o astăzi asigură un sistem digital cu funcţionalităţi noi şi sisteme de securitate solide, cu termen final de implementare în 2025", a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Peste 25 000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectaţi la noua platformă PIAS până în 2025. Sistemul actual nu va fi afectat, pentru că schimbarea acestuia va avea loc treptat.
"Este a doua finanţare de 100 de milioane de euro pentru digitalizarea sănătăţii semnată de noi în această lună. Este fundamental să derulăm procesul de transformare digitală a sistemului de sănătate pe linii concomitente. Furnizori, DSP-uri, spitale, minister şi iată CNAS împreună cu Platforma Informatică unică. Ţintim să ajungem în următorii trei ani la digitalizarea completă a documentelor conexe actului medical", spune Alexandru Rogobete, secretar de stat în Sănătate.
"Efectele programelor de digitalizare pe care le derulăm acum în sănătate se vor simţi puternic atât în creşterea calităţii actului medical cât şi în eficientizarea tuturor proceselor interne. În termeni mai simpli înseamnă timp câştigat pe care atât personalul medical, cât şi pacienţii nu îl vor mai petrece plimbând hârtii", a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.
Modificările la PIAS vor asigura un mediu prietenos şi accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilităţi, şi vor îmbunătăţi interconectarea şi interoperabilitatea sistemului.
Alte obiective cuprinse în programul de finanţare sunt: funcţionalităţi noi (ex. digitalizarea unor documente conexe actului medical); optimizare fluxuri de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activităţilor şi indicatorilor de performanţă asumaţi la nivelul CNAS/CAS/furnizor de servicii medicale; interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administraţiei publice inter instituţional, utilizarea datelor organizaţionale încrucişate şi a resurselor existente la nivel naţional (în linie cu celelalte investiţii planificate la acest nivel).
Peste 400 de milioane de euro sunt investiţi în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR şi fonduri europene. Finanţarea aprobată luni ridică investiţiile directe în digitalizarea sănătăţii prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro, după ce la finalul lunii ianuarie Ministerul Sănătăţii a aprobat finanţarea pentru digitalizarea instituţiilor în domeniul sanitar aflate în subordinea MS, dar şi digitalizarea proprie a aparatului ministerial.