Miniştrii din G7 au încercat sâmbătă să prezinte un front comun împotriva Rusiei în problema Ucrainei

S.B.
Internaţional / 11 decembrie 2021

Miniştrii din G7 au încercat sâmbătă să prezinte un front comun împotriva Rusiei în problema Ucrainei

Cele mai bogate democraţii din lume, membre ale G7, au încercat sâmbătă să prezinte un front unit împotriva agresiunii ruse asupra Ucrainei, în vreme ce Marea Britanie a găzduit o întâlnire a miniştrilor de Externe în oraşul Liverpool, din nordul Angliei, informează news.ro.

Reuniunea G7, la care au participat personal secretarul de Stat al SUA Antony Blinken şi omologii săi din Franţa, Italia, Germania, Japonia şi Canada, vine pe fondul îngrijorării internaţionale că Rusia ar putea invada Ucraina.

Rusia neagă să plănuiască vreun atac.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss s-a întâlnit vineri seară cu Blinken, iar cei doi şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, a anunţat biroul de externe din Londra, într-un comunicat.

Orice incursiune a Rusiei "ar fi o greşeală strategică pentru care ar exista consecinţe grave", se arată în comunicat.

"Trebuie să ne apărăm de ameninţările tot mai mari din partea actorilor ostili şi trebuie să ne unim ferm pentru a face faţă agresorilor care încearcă să limiteze limitele libertăţii şi democraţiei. Pentru a face acest lucru, trebuie să avem o voce unită mai puternică", a spus Truss miniştrilor de Externe la începutul întâlnirii.

Ucraina se află în centrul unei crize în relaţiile Est-Vest, acuzând Rusia că a acumulat zeci de mii de trupe în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă.

Rusia acuză Ucraina şi Statele Unite de comportament destabilizator şi a spus că are nevoie de garanţii de securitate pentru propria sa protecţie.

Washingtonul îşi trimite cel mai înalt diplomat pentru Europa, secretarul adjunct Karen Donfried, în Ucraina şi Rusia, în perioada 13-15 decembrie, pentru a se întâlni cu înalţi oficiali guvernamentali.

"Secretarul adjunct Donfried va sublinia că putem face progrese diplomatice în încheierea conflictului din Donbas prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk în sprijinul formatului Normandia", a afirmat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Întâlnirea G7 "este despre o demonstraţie de unitate între economiile majore care au păreri similare, că vom fi absolut fermi în poziţia noastră împotriva agresiunii, împotriva agresiunii faţă de Ucraina", a spus Truss reporterilor, înaintea discuţiilor.

Marea Britanie, în calitate de actual preşedinte al G7, le cere membrilor săi să fie mai vocali în apărarea a ceea ce numeşte "lumea liberă".

La începutul acestei săptămâni, Truss a spus că "epoca introspecţiei" s-a încheiat pentru Occident şi că acesta trebuie să se trezească în privinţa pericolelor ideologiilor rivale.

Ea a subliniat ca exemple riscurile economice ale dependenţei Europei de gazele naturale ruseşti şi ameninţarea mai largă pentru securitate reprezentată de tehnologia chineză.

Este de aşteptat, de asemenea, că reuniunea G7 va avea ca rezultat un apel comun către Iran să-şi modereze programul nuclear şi să profite de oportunitatea discuţiilor în curs de la Viena pentru a reîlansa un acord multilateral privind dezvoltarea sa nucleară.

Atât Truss, cât şi Blinken au subliniat necesitatea ca Iranul să se angajeze în discuţii, potrivit declaraţiei biroului de externe.

Germania, care preia conducerea rotativă a G7 din Marea Britanie anul viitor, este de aşteptat să-şi stabilească programul pentru 2022 în cadrul reuniunii.

Miniştrii din Uniunea Europeană, Australia, Coreea de Sud şi India vor participa la unele sesiuni în calitate de invitaţi ai G7, alături de reprezentanţi ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ministrii din G7 sa puna mana pe topoare si sa se duca peste rusi. Fara pistoale pentru ca trebuie sa respecte indicatiile cu protectia naturii

    1. #FreeAssange

      Free Julian Assange now! 

    În primul rând denumirea de "G7" e falsă: China (a 2-a economie) și India (a 6-a economie) lipsesc. În locul lor sunt incluse 2 țări de mâna a 2-a: Italia și Canada.

    În al 2-lea rând, s-o lăsăm mai moale cu "cele mai bogate democrații". Țări ca Italia, Franța, Canada, Germania au fost pe vremuri democrații. Din păcate, odată cu pandemia Covid, democrația din aceste țări a degenerat spre dictatură feroce. Doar dictaturile care nu au niciun respect pentru condiția umană pot introduce cvasi-obligativitatea vaccinării (cu un ser experimental și la care nu se cunosc efectele pe termen lung) pentru a permite dreptul la muncă. 

    Chiar și dictatura lui Putin din Rusia a dovedit un respect ceva mai ridicat pentru condiția umană și pentru dreptul individului de a alege.

    În al 3-lea rând, trebuie să fim realiști: țările falsului G7 sunt impotente. Nu au altceva ce face decât să măcăne împotriva Rusiei. Sper că n-are cineva impresia că păcălicii ăia vor mobiliza jumătate de milion de soldați pe care să-i trimită în ajutorul Ucrainei? Sau că nemții vor îngheța precum rahații refuzând să mai cumpere gaz rusesc? 

    1. Comentariu perfect,...e totul un teatru organizat de anglo-americani

      Bun analist, rusofil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb