Miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene au făcut marţi un apel pentru o soluţionare mai rapidă a problemei creditelor bancare neperformante din sistemul bancar european, transmite DPA.
Criza financiară mondială a lăsat băncile europene cu credite neperformante (NPL) în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro, ceea ce le afectează capacitatea de a acorda noi împrumuturi şi încetineşte relansarea economiei europene.
"Creditele neperformante sunt o problemă a industriei bancare pentru care, până acum, soluţiile au fost definite în principal la nivel naţional", a declarat ministrul de Finanţe din Estonia, Toomas Toniste, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a blocului comunitar, conform Agerpres.
Potrivit Băncii Centrale Europene (BCE), un credit bancar este considerat ca fiind neperformant când au trecut mai mult de 90 de zile de când debitorul a încetat să mai plătească ratele sau dobânzile convenite. În Uniunea Europeană creditele bancare neperformante se ridică la 6,7% din PIB şi 5,1% din totalul creditelor bancare, comparativ cu 1,7% din totalul creditelor în SUA şi 1,6% în Japonia.
Uniunea Europeană este îngrijorată de posibilitatea ca nivelul ridicat al creditelor bancare neperformante din unele state membre să aibă un efect de contagiune şi să afecteze percepţiile pieţei asupra sectorului bancar european în ansamblu.
Statele membre au cerut Comisiei, care este responsabilă pentru propunerea de modificări legislative la nivelul UE, să aibă în vedere modificarea legislaţiei bancare pentru a creşte puterile autorităţilor de supervizare în ideea de a forţa băncile să-şi majoreze rezervele de capital pentru a se proteja faţă de creditele care ar putea deveni neperformante. De asemenea, miniştrii europeni de Finanţe au propus măsuri pentru a îmbunătăţi pieţele secundare pentru credite bancare neperformante, pieţe care în prezent sunt subdezvoltate şi oferă puţine stimulente pentru ca băncile să scape de creditele lor cu probleme. De exemplu, anul trecut au fost vândute credite bancare neperformante în valoare de 80 de miliarde de euro. Miniştrii speră că o piaţă secundară mai funcţională va duce la creşterea preţului creditelor bancare neperformante, care în prezent sunt vândute la o mică parte din valoare lor nominală, ceea ce creează găuri în bilanţurile băncilor care le vând.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2017, 09:00)
In Romania contribuabilul si statul roman salveaza bancile,,,,statul roman se imprumuta si salveaza bancile,contribuabilul plateste.....BNR obliga firmele sa isi mareasca capitalul ,,,,dar sa se imprumute la banci,,,in cazul in care firmele nu pot achita creditul BANCILE sa devina proprietarul firmei,,,,BNR obliga ca toti cetatenii romani sa isi faca card pentru salvarea bancilor,,,,ISARESCU ne spune sa luam credite ca sunt ieftine,,,si pe urma vai de noi,,,,statul roman finanteaza PRIMA CASA din banii contribuabilului roman,''''' SI UITE ASA SE SALVEAZA BANCILE IN ROMANIA''''