Londra doreşte să schimbe regulile în domeniul liberei circulaţii a persoanelor în Uniunea Europeană (UE), în contextul anulării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie, a anunţat ministrul britanic de Interne, Theresa May, că le va spune omologilor săi în cadrul reuniunii de joi, la Bruxelles.
Ministrul britanic de Interne consideră că este necesar ca accesul pe pieţele muncii să nu conducă la "migrare în masă", în pofida faptului că numeroase state membre au avertizat că ele consideră acest acces liber un principiu fundamental al Uniunii, relatează BBC News online. May argumentează că este necesar să fie abordate problemele provocate de libera circulaţie, iar în acest sens este necesară modificarea regulilor în domeniu.
De ce nu li s-ar permite guvernelor să impună o cotă, în cazul în care imigraţia din UE a atins un anumit nivel, este ea citată întrebând într-un comunicat. Ministrul adaugă că intenţionează să spună clar la Bruxelles că, în opinia sa, este necesară "schimbarea modului în care funcţionează regulile în domeniul liberei circulaţii".
"În primul rând, în cazul unor noi tratate trebuie să putem încetini accesul deplin la pieţele locurilor de muncă, până când suntem siguri că nu vor conduce la o migrare în masă", afirmă ea. "În al doilea rând, privind înainte, este necesar să profităm de ocazia oferită de planul premierului (britanic David Cameron) de reformare a UE şi să abordăm problemele cauzate de libertatea de mişcare", adaugă ministrul.
Cameron a sugerat ca cetăţenii altor ţări din UE să poată solicita prestaţii sociale abia după trei luni petrecute în Marea Britanie şi să le primească nu mai mult şase luni, dacă dovedesc că au perspectiva "reală" de a găsi un loc de muncă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2013, 09:14)
Poate facem si noi ceva cu pamanturile care de pot vande starinilor. Sa nu se permita vanzarea decat a 1.000ha pe an pana ne convingem ca nu va fi o migratie a cetatenilor UE catre Romania
1.1. Corect (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 05.12.2013, 09:31)
Omule, ai spus-o cat se poate de concis (cu mentiunea ca 1000 ha este totusi mult). Din pacate pe ai nostri ii doare in dos de tara si de natiune. In tara au gura mare cand se cearta intre ei si sunt experti in toate domeniile iar cand merg afara sau discuta cu strainii sunt pierduti in spatiu, uita sa apere interesele noastre.