Banca de Gene de la Buzău, un obiectiv care va primi finanţare anul acesta! O spun parlamentarii buzoieni care au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii şi cercetătorul Costel Vânătoru. Astfel, în urma discuţiilor , Oros a dat asigurări că după aprobarea Legii Bugetului de Stat să fie alocată suma necesară continuării acestui proiect.
PNL Buzău a transmis printr-un comunicat: "Ieri, parlamentarii liberali din Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, preşedintele Filialei Judeţene Buzău a Partidului Naţional Liberal; senatorul buzoian, Vlad Pufu, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Buzău şi cercetătorul Costel Vânătoru, coordonatorul proiectului «Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău», au iniţiat o întâlnire de lucru cu Adrian Oros, Ministrul Agriculturii. Discuţiile au vizat situaţia actuală a Băncii de gene la Buzău, care până acum nu a primit fondurile necesare pentru funcţionare. S-a stabilit ca, imediat după aprobarea Legii Bugetului de Stat să fie alocată suma necesară pentru derularea tuturor paşilor pentru începerea activităţii, la Buzău, a acestui proiect de importanţă naţională".
Totodată, Costel Vânătoru, cercetător a spus: "M-am întâlnit cu Ministrul Agriculturii şi am prezentat situaţia Băncii de Gene de la Buzău. A ascultat şi a urmărit cu atenţie toate cele spuse de mine şi a promis că imediat ce vor fi alocaţi banii pentru Ministerul Agriculturii va finanţa Banca de Gene şi vom putea începe activitatea. Aşteaptam această promisiune şi această întâlnire pentru ca eu să pot să-i prezint care este situţia, necesitatea, importanţa acestei instituţii la Buzău pentru că, se ştie, dumnealui a venit recent la Ministerul Agriculturii, nu a avut toate aceste date. Era necesar această întâlnire, să audă de la mine toate aceste informaţii şi să vadă documentele, să înţeleagă de ce avem nevoie de această bancă la Buzău. A făcut acest lucru şi cred că este un pas important pentru Buzău şi pentru agricultura românească. Am discutat şi procedurile şi fluxul tehnologic. Deocamdată, vorbim de o instituţie nou formată care trebuie, în primul rând, dotată cu birotică, aparatură de laborator, personal specializat şi după ce vom reuşi să punem la punct aceste aparate de bază atunci vom trece şi la resurse. Avem nevoie de finanţare pentru a realiza aceste celule cu atmosferă controlată şi abia apoi putem să trecem şi la faza de colectare".
Gabriel Avrămescu, deputat PNL a declarat:"Cuprinderea sumei necesare pentru începerea activităţii la Banca de Gene la Buzău, anul acesta, este primul semn că suntem oameni ai faptelor şi că promisiunile noastre electorale nu vor rămâne doar la stadiul de vorbe. Dezvoltăm împreună comunitatea, acesta este un demers care deja se vede şi se simte".
Vlad Pufu, senator PNL a declarat:"Banca de gene este unul dintre principalele obiective pe care le-am avut în agenda electorală, iar faptul că într-un timp atât de scurt am reuşit să facem paşi concreţi, reali, pentru obţinerea finanţării acestui proiect de importanţă naţională la Buzău, nu poate decât să mă bucure. Nu vom trăda încrederea buzoienilor şi vom continua să facem tot ce este posibil pentru un Buzău dezvoltat, modern, european."
Hotărârea de Guvern pentru înfiinţarea Băncii de resurse genetice a fost adoptată în şedinţa din 12 septembrie 2019. Tot în perioada respectivă, a fost atribuit şi un sediu la Buzău, respectiv în Parcul Crâng, în fostul sediu al societăţii Urbis Serv.
"Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare - dezvoltare şi conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău şi de pe cuprinsul ţării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice pe cale de dispariţie", anunţa proiectul de hotărâre din 12 septembrie.