Ministrul Apărării Naţionale, convocat la Parlament în scandalul dronelor ruseşti

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie

Audierea ministrului în plenul Camerei Deputaţilor ar urma să aibă loc în 8 octombrie 2024, în cadrul programului Ora Guvernului, potrivit unui comunicat de presă emis de USR. (Sursa foto: facebook / Angel Tîlvăr. Foto credit: MApN, Laurenţiu Turoi)

Audierea ministrului în plenul Camerei Deputaţilor ar urma să aibă loc în 8 octombrie 2024, în cadrul programului Ora Guvernului, potrivit unui comunicat de presă emis de USR. (Sursa foto: facebook / Angel Tîlvăr. Foto credit: MApN, Laurenţiu Turoi)

English Version

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, a fost convocat la Parlament de deputaţii USR pentru a oferi explicaţii în legătură cu faptul că dronele ruseşti care au intrat ilegal în spaţiul aerian al României nu au fost doborâte de Forţele Aeriene Române, deşi reprezentau un risc real, potenţial, la viaţa şi bunurile cetăţenilor din judeţele Tulcea şi Constanţa. Audierea ministrului în plenul Camerei Deputaţilor ar urma să aibă loc în 8 octombrie 2024, în cadrul programului Ora Guvernului, potrivit unui comunicat de presă emis de USR.

Ionuţ Moşteanu, liderul grupului deputaţilor USR, a precizat: Am adresat astăzi o serie de întrebări pentru Ministrul Apărării. Au trecut 210 zile de când şeful Armatei Române anunţa că e nevoie de schimbarea legislaţiei pentru ca militarii să doboare dronele ruseşti ce pătrund în spaţiul aerian românesc. Aproape 7 luni de linişte. Nu am primit nici astăzi, în Parlament, legile promise de MApN. I-am întrebat când au de gând să vină cu modificările legislative în Parlament şi care este planul de acţiune în lipsa legislaţiei. Dar am văzut o agresivitate din partea fostului ministru al Apărării, fost prim-ministru, liderul PNL Nicolae Ciucă, care o critică pe Elena Lasconi că nu a cerut «audieri şi analiză în comisiile de specialitate din Parlament». De asta avem nevoie, în opinia domnului Ciucă, de noi analize, în timp ce dronele zboară deasupra României, iar legile promise lipsesc de 7 luni. (...) Ministrul Apărării din partea PSD şi liderii PNL şi PSD au majoritatea pentru a schimba legi, dar preferă să lase dronele ruseşti să violeze teritoriul României, în timp ce oamenii din Tulcea şi alte zone de graniţă sunt bombardaţi de mesaje RO-Alert".

Potrivit liderului deputaţilor USR, ministrul Angel Tîlvăr ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:

- Ce s-a întâmplat cu promisiunile făcute pentru modificarea legii care ar permite Armatei Române să intervină şi să doboare dronele ruseşti?

- În lipsa unui cadru legislativ, ce soluţii provizorii sunt disponibile pentru protejarea cetăţenilor români?

- Care sunt planurile Ministerului Apărării pentru a preveni şi reacţiona rapid la incursiunile viitoare?

Mişcarea USR pare tardivă, dacă ţinem cont că astăzi ministrul Tîlvăr ar urma să ofere explicaţii cu privire la incidentul din weekendul trecut membrilor Comisiei de Apărare din Senat, care a fost convocată în acest scop. Cu toate acestea, Narcis Mircescu, liderul grupului USR din Senat, afirmă că participarea lui Angel Tîlvăr la şedinţa de astăzi reprezintă un simplu joc de imagine, deoarece evenimentul va avea loc departe de ochii presei, fiind unul cu uşile închise.

"Angel Tîlvăr nu trebuie să se ducă în spatele uşilor închise la Comisia de Apărare, el trebuie să vorbească în Plen, la Ora Guvernului, să le spună românilor ce face MApN pentru apărarea ţării, pentru protejarea cetăţenilor ei. De şapte luni, Ministerul Apărării se plânge că n-are legislaţie să intervină, dar Guvernul are alte priorităţi, se ascunde în şedinţe fără miză, nu vrea să vină cu un proiect de lege în Parlament", a declarat senatorul Narcis Mircescu.

Lipsa de intervenţie a Forţelor Aeriene Române în cazul dronelor ruseşti pare stranie, dacă ţinem cont de afirmaţiile fostului consilier prezidenţial Iulian Fota potrivit cărora MApN are bază legală să doboare în aer un avion civil dacă acesta reprezintă o ameninţare pentru siguranţa naţională, dar nu poate doborî o dronă echipată cu exploziv care survolează ilegal spaţiul aerian al ţării noastre.

Iulian Fota a precizat într-o postare pe pagina oficială de Facebook: "După trei apeluri diplomatice ale României, prin care ceream Rusiei să ne respecte suveranitatea şi spaţiul aerian naţional, Moscova ne răspunde printr-o dronă care pătrunde 40 de kilometri în adâncimea teritoriului românesc. O agresiune, dar şi un test, care ne lasă fără opţiuni. Dacă nu vom începe sa le doborâm dronele, vom arăta că suntem slabi, ceea ce ar fi dezonorant. Şi cum nu ne putem permite să fim slabi, hai să le doborâm dronele. (...) Avem baza legală, ne trebuie doar voinţa politică! Avem baza legală să doborâm un avion civil (cu oameni la bord), dacă el e încadrat ca ameninţare, caz în care ministrul Apărării poate da ordinul de tragere şi nu putem da jos o ameninţare mecanică, o tablă? Cu Rusia declarată de NATO drept ameninţare? De ce o tot scăldăm?".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat al formaţiunii respective la alegerile prezidenţiale a dat vina pe coaliţia de guvernare PSD-PNL pe lipsa legislaţiei necesare pentru doborârea unor astfel de drone.

Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Digi 24, că reacţia coaliţiei PSD-PNL este una întârziată: "Nu e prima dată când intră în spaţiul românesc o dronă dinspre Marea Neagră şi nu s-a modificat legea. Eu nu ştiu de ce nu au venit, de 10-12 luni, cei de la Guvern sau CSAT cu un proiect de lege în acest sens. Într-o astfel de situaţie, când ai război lângă tine modificarea legii se face în câteva zile".

Liderul UDMR a precizat, referitor la doborârea dronelor ruseşti, că este nevoie de analiză, în fiecare caz în parte. Kelemen Hunor a arătat: "Dacă e o provocare trebuie să ştii dacă răspunzi sau nu la aceasta. Dacă e un accident, te comporţi ca atare, dar cel mai important lucru pentru preşedinte sau ministrul Apărării este ca aceştia să aibă capacitatea de a asigura securitatea cetăţenilor. După analiza specialiştilor, trebuie dat ordinul de a doborî o astfel de dronă".

Cert este că, potrivit unor surse politice citate de Digi 24, după întâlnirea cu ministrul Apărării, membrii Comisiei senatoriale pentru Apărare vor lucra pentru a iniţia în regim de urgenţă un proiect de lege prin care să li se permită Forţelor Aeriene Române să doboare astfel de drone intrate ilegal în spaţiul aerian al ţării noastre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. respectul vine din frica. nu e destul sa ai arme, dc arati ca nu le vei folosi si esti pres de sters bocancul.

    trebuie sa arati ca nu vei ezita sa folosesti aceste arme, in caz de nevoie. asa rusul va avea respect fata de Romania. 

    Romania nu are ce cauta in razboiul dintre Rusia si Ucraina!

    Sunt 2 tari care au fost ostile Romaniei de-a lungul timpului. Am avut probleme atat cu Rusia, cat si cu Ucraina. 

    De ce sa fim carne de tun pentru Ucraina?  

    De ce politicienii slugi si propaganda provoaca Rusia si ne imping la razboi?

    Lasati-ne in pace si mergeti voi pe front! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb