Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a demisionat

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2016

Sursa foto: Faceboo/ Vlad Alexandrescu

Sursa foto: Faceboo/ Vlad Alexandrescu

Actualizare 22:25 Cioloş, despre demisia lui Alexandrescu: "Sper să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă"

Premierul Dacian Cioloş speră ca demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să îi convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la minister ''acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie''.

''Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, şi-a depus mandatul astăzi cu speranţa că gestul său va contribui la detensionarea situaţiei de la Opera Naţională. Din păcate, un şir de decizii grele şi tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcţia pe care am dorit-o cu toţii. Reforma, atitudinea modernă şi performanţa în instituţiile de cultură şi în actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, până acum, a reuşit să le impună, cu excepţia acestei situaţii punctuale, nefericite şi grave de la Operă. Mai sper ca decizia lui de astăzi să-i convingă pe toţi artiştii de la Operă că vor putea găsi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate şi decizie administrativă coerentă de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros că a trebuit să ajungem aici pentru a detensiona situaţia şi fac un apel la toţi cei implicaţi în viitorul Operei Naţionale să înţeleagă că toleranţa reciprocă, dialogul şi conştiinţa responsabilităţii actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe'', a scris premierul, pe Facebook, despre decizia schimbării ministrului Culturii.

Cioloş a precizat că această direcţie reformistă în ceea ce priveşte managementul cultural trebuie să continue la Ministerul Culturii, calificând-o drept principala contribuţie pe care Vlad Alexandrescu o lasă în urmă.

''De asemenea, vreau să-l rog să continue să ne sprijine într-un alt proiect pe care l-a lansat şi care trebuie să meargă înainte: subscripţia publică pentru achiziţia «Cuminţeniei Pământului»'', a adăugat prim-ministrul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 21:07 Cioloş a dialogat cu protestatarii veniţi să îl susţină pe Vlad Alexandrescu

Un protest de susţinere a lui Vlad Alexandrescu, intitulat "Je suis Vlad", a avut loc în această seară, la ora 19:00, în faţa Guvernului României, informează surse din media.

Premierul Dacian Cioloş a fost prezent în mijlocul protestatarilor care i-au solicitat ca Alexandrescu să nu plece din funcţie.

În faţa Palatului Victoria s-au adunat în jur de 150 de persoane care au susţinut că este vorba de un proteste spontan de susţinere a lui Vlad Alexandrescu.

Oamenii au declarat că Vlad Alexandrescu nu trebuia să îşi dea demisia întrucât acesta a făcut tot posibilul în privinţa scandalului de la ONB.

Premierul Dacian Cioloş a vorbit inclusiv cu cântăreţul şi activistul Tudor Chirilă, prezent la protest, care i-a transmis acestuia că Vlad Alexandrescu nu este vinovat pentru situaţia creată la Opera: "Nici Tiberiu soare nici Conta, nici George Călin, nici Dincă, urmărit de DNA, nu au dat explicaţii pentru incapacitatea lor de a gestiona situaţia. Nu este de competenţa Ministerului Culturii decât să numească directori, nu să rezolve aceste probleme", i-a spus Tudor Chirilă lui Cioloş.

Ca răspuns, premierul a afirmat: "În continuare nu există o conducere stabilă care să poată lua măsuri acolo."

Protestatarii care au venit pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu au scandat: "Vlad rămâne!".

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:45 Dacian Cioloş: "Modul cum au fost conduse negocierile la Operă îi creează o slăbiciune lui Alexandrescu, ca ministru"

Premierul Cioloş a declarat în această seară că modul în care au fost conduse negocierile la Opera Naţională din Bucureşti i-au creat ministrului Alexandrescu "o slăbiciune", informează surse din media.

"Eu am avut o discuţie cu el de dimineaţă şi el e conştient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc şi demit directori şi, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune, lui, ca ministru", a afirmat premierul, aflat în această seară în mijlocul protestatarilor care îl susţin pe ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:10 Iohannis, despre scandalul de la Operă: "Este un contraexemplu de implicare a unui minister"

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat astăzi nemulţumit de modul în care Ministerul Culturii a gestionat scandalul de la Opera Naţională, afirmând că este ''un contraexemplu de implicare''.

În discursul ţinut după ce noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a depus jurământul, şeful statului a declarat că afirmaţiile sale legate de nemulţumirile pe care le are faţă de Guvernu nu au fost înţelese corect.

Preşedintele a arătat că are trei reproşuri majore la adresa activităţii Guvernului: situaţia fondurilor europene, legea privind salarizarea bugetarilor şi situaţia de la Operă. Despre ultima problemă Iohannis a spus că este ''un contraexemplu de implicare a unui minister'' şi că ''este în curs de rezolvare''.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

(S.A.)

---------

Actualizare 16:28

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu şi-a anunţat astăzi demisia, pe pagina sa de Facebook, după ce premierul Dacian Cioloş i-a cerut să renunţe la funcţie, decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Naţională.

"Domnule Prim-Ministru, în faţa rezistenţei opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o iniţiez, să o dezvolt şi să o pun în practică în instituţiile de cultură din România, în faţa ostilităţii nedezminţite a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură, a relaţiei dintre sectorul independent şi cel public, vă prezint demisia mea", a scris Alexandrescu astăzi.

Acesta a precizat că în mandatul "scurt" pe care l-a avut a fost preocupat în primul rând să redea Ministerului Culturii "credibilitatea şi importanţa pe care administraţia culturală trebuie să o aibă într-o societate europeană modernă".

"Punctual, am încercat o reorganizare a Institutului Naţional al Patrimoniului şi am cerut criterii precise care să reglementeze restaurarea patrimoniului naţional, în situaţia urgentă a deteriorării lui accelerate. Am iniţiat grupul de lucru pentru redactarea Codului Patrimoniului. Am creat primul mecanism de finanţare prin care statul român poate cumpăra opere de artă românească de pe piaţa liberă prin subscripţie publică, iar cea dintâi operaţiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achiziţia lucrării «Cuminţenia Pământului» a lui Constantin Brâncuşi", a mai spus Alexandrescu.

Totodată, el a menţionat că a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO şi că a dat expresie "aşteptării a zeci de mii de români, înscriind situl arheologic şi natural de la Roşia Montană în Lista Indicativă UNESCO".

"Am intervenit direct în şantiere, oprind distrugerea monumentelor istorice din Piaţa Romană din Bucureşti şi din Parcul Romanescu din Craiova. Am creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor româneşti din instituţii pasive, în instituţii deschise publicului, participative. Pentru prima oară în România, muzeele au fost alăturate sectoarelor creative, demarând, sub umbrela Guvernului, un proces amplu de identificare a soluţiilor inovatoare care să relaţioneze comunitatea muzeală cu cea creativă", a precizat Alexandrescu.

Ministrul demisionar a mai scris că a construit grupuri de lucru, platforme şi modalităţi dinamice de consultare publică, încercând aducerea unei noi viziuni şi "scoaterea" managementului instituţiilor publice de cultură dintr-o stare "anchilozată şi letargică".

"În domeniul cinematografiei, am lansat un şantier vast menit să reechilibreze distanţa dintre reuşitele calitative ale cinematografiei româneşti în ţară şi în lume şi disfuncţionalităţile unui sistem administrativ şi instituţional vetust şi depăşit de viteza excepţională de evoluţie a sectorului. Peste câteva zile, la Cannes, urma să semnez, o nouă convenţie între CNC-ul românesc şi CNC-ul francez. De asemenea, concursul CNC va avea un nou regulament, iar sălile de cinema din România vor beneficia prin programul 'Oraşe europene' de o relansare a ideii de cinematografie de artă. Aceasta ilustrează doar o parte din marele şantier dedicat filmului derulat în mandatul meu", a mai explicat Alexandrescu.

Alexandrescu a mai punctat că strategia culturală sectorială şi legitimarea unor politici culturale pe termen lung au fost şi ele pe agenda prioritară a mandatului său.

Acesta a menţionat că "schimbări dictate doar de buna credinţă au dus la explozii instituţionale neaşteptate şi la o situaţie intolerabilă la Opera Naţională, una dintre instituţiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcţionare modernă, europeană".

"Domnule Prim-Ministru, mi-aş dori ca reformele pe care le-am iniţiat să fie continuate. Cred că, în situaţia în care forţe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme fireşti de reînnoire şi de întinerire a sectorului artistic şi muzeal din România au devenit atât de sonore în spaţiul public, reforma pe care am început-o este periclitată şi, de aceea, depun în mâinile dumneavoastră, domnule prim-ministru, mandatul meu de ministru al Culturii", a conchis Vlad Alexandrescu.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:17 Surse: Ministrul Culturii a demisionat, la cererea lui Dacian Cioloş

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a demisionat la cererea premierului Dacian Cioloş, din cauza scandalului de la Opera Naţională, potrivit stiripesurse.ro.

Informaţia urmează să fie confirmată oficial în scurt timp, potrivit unor surse din Guvern

Este al treilea ministrul care demisionează din Guvernul Cioloş, după ministrul Muncii şi ministrul Fondurilor Europene.

(S.A.)

----------

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Naţională, au precizat surse guvernamentale pentru Antena3.

Potrivit aceloraşi surse, Ministerul Culturii urmează să anunţe demisia lui Vlad Alexandrescu printru-un comunicat de presă.

Vlad Alexandrescu ar fi al treilea ministru care părăseşte Cabinetul Cioloş, după ministrul Muncii şi ministrul Fondurilor Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb