Accesul la cultură se va putea face începând de anul viitor la preţuri puţin mai mici. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a depus, la Camera Deputaţilor, un amendament la Codul Fiscal, care vizează reducerea TVA la 5% pentru cărţi, manuale şcolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul în castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, cinematografe, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale şi sportive.
Iniţial se discutase despre o posibilă reducere a TVA doar la cărţi, dar ministrul Ionuţ Vulpescu a anunţat că de această măsură vor beneficia şi alte servicii culturale: "Având spaţiul fiscal necesar, am considerat că este posibilă extinderea măsurii reducerii TVA la 5% şi pentru alte categorii de bunuri şi servicii culturale, nu doar pentru cărţi, aşa cum am anunţat iniţial. Îmi doresc ca, prin reducerea preţurilor nu doar la cărţi, ci şi la biletele de acces la monumente şi muzee, să contribui la democratizarea accesului la cultură, prohibit pentru mulţi din motive economice. Sper ca interesul pentru participarea la evenimentele culturale să crească, să asigurăm, astfel, în special tinerei generaţii o deschidere mai mare către o cultură de calitate".
Luna trecută, Ministerul Culturii a anunţat că, în urma unor discuţii purtate în cadrul Guvernului, s-a stabilit ca TVA la cărţi să fie redusă la 5%. Pe de altă parte, în urmă cu două zile, Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, a declarat, într-o conferinţă de presă, că ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte: "Din toate punctele de vedere, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în industria de carte, dacă ne uităm la cifre. Avem câteva lucruri la care suntem buni şi anume faptul că suntem sincron cu marile apariţii europene şi faptul că, din ce în ce mai mult, producem scriitori care se traduc în foarte multe limbi.(...) Dacă acum patru ani, în România, existau 550 librării propriu-zise, acum librării propriu-zise sunt 150, restul sunt, probabil, colţuri unde mai sunt câteva cărţi. Asta spune multe, spune faptul că, eu ştiu, cartea nu ajunge în o mulţime de zone. Sunt oraşe cu 70.000 de locuitori fără niciun magazin special de carte, sunt judeţe fără nicio librărie de carte."
Măsura scăderii TVA de la 9% la 5% ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, odată cu noul Cod Fiscal, care prevede, printre altele, reducerea TVA generală la 20%, dar şi alte măsuri de relaxare fiscală. Conform ministrului, reducerea TVA la carte de la 9% la 5% nu constituie o pierdere palpabilă pentru buget şi ajută editurile să susţină un preţ de vânzare accesibil.