Elena Udrea va fi adusă în ţară în această săptămână, în condiţiile în care procedurile de extrădare trebuie finalizate în cel mult 10 zile de la data deciz-iei definitive a instanţei din Bulgaria, a declarat, astăzi, ministrul de Interne, Lucian Bode, informează Hotnews.
"În urmă cu câteva ore, am primit o solicitare din Bulgaria pentru a realiza pro-cedurile de extrădare până pe 20 iunie. Acum se analizează un plan de extrădare.
Curtea de Apel de la Sofia a decis vineri ca fostul ministru al Turismului Elena Udrea - aflată în arest în Bulgaria - să fie adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.
Potrivit procedurii, Poliţia Română, în colaborare cu autorităţile bulgare, trebuie să stabilească o dată pentru predarea Elenei Udrea şi preluarea sub escortă de către autorităţile judiciare din România. Poliţiştii români ar urma să o preia pe Udrea de la Ruse şi să o aducă în ţară pentru a fi încarcerată.
După ce va fi predată autorităţilor din România, Elena Udrea va fi dusă la Peni-tenciarul de femei Ploieşti - Târgşorul Nou, mai intâi pentru perioada de caran-tinare-observare, timp de 21 de zile, anunbţa Federaţia Sindicatelor din Admin-istraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).
"Se pare că pentru mine nu există justiţie"
La ieşirea din sala de judecată a Curţii de Apel de la Sofia, Elena Udrea spunea că "se pare că nu există justiţie" pentru ea, cel puţin nu în România şi Bulgaria. Ea a acuzat presiuni care s-au făcut asupra judecătorilor.
Fostul ministru le-a cerut magistraţilor bulgari să respingă cererea statului român de extrădare a sa, susţinând că "este un proces împotriva integrităţii" sale.
În ultimul cuvânt, Elena Udrea le-a cerut judecătorilor să respingă extrădarea din "cauza tuturor abuzurilor şi încălcărilor de lege" săvârşite împotriva ei, scrie Libertatea.
• "În al doilea rând, am 20 de ani de politică şi nu îmi este frică, dar sunt ma-ma unui copil de trei ani şi nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de aşa presiuni şi abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu ştiu. Există această realitate a unui proces inegal şi împotriva integrităţii mele fizice, vă rog să respingeţi", a spus Udrea în faţa magistraţilor bulgari.
La termenul din 8 iunie al procesului, Curtea de Apel de la Sofia a acceptat măr-turia unui martor, avocata Ingrid Mocanu, angajată în Ministerul Justiţiei, care a fost cu Elena Undrea în arest şi care a vorbit despre condiţiile din penitenciarele din România. Mocanu a povestit cum a ajuns să fie colegă de celulă cu Elena Udrea la Penitenciarul Târgşor şi a susţinut că informaţia trimisă de statul român conform căreia Udrea a stat singură în celulă nu este reală, a scris Libertatea.
Elena Udrea a fugit din România în 7 aprilie, cu câteva ore înainte ca instanţa supremă să pronunţe soluţia definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute.
Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, Elena Udrea a fost reţinută în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solic-itări urgente a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă, ulterior fiind arestată preventiv.
La jumătatea lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat pu-nerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat decizia la Curtea de Apel din Sofia.
Condamnările definitive în dosarul Gala Bute
Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunţării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.
Ea părăsise România la începutul lui 2018 şi a cerut azil în Costa Rica. În oc-tombrie 2018, a fost reţinută de Interpol în Costa Rica şi apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ile-gale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an şi jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea şi-a anunţat atunci revenirea în ţară pe Facebook, spunând că a renunţat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să îşi crească fetiţa acasă.
Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunţate de instanţa supremă în iu-nie 2018 şi menţinute prin decizia din 7 aprilie:
• Elena Udrea - şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
• Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea - trei ani de închisoare cu executare
• Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea - un an şi şase luni cu sus-pendare
• Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului - patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
• Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii - trei ani de închisoare cu suspendare
• Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme - doi ani şi şase luni cu suspendare
• Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.
Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea re-sponsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Com-puters SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.
Condamnările în prima instanţă fuseseră pronunţate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.
Elena Udrea - unul dintre cei mai puternici oameni de la vârful statului în man-datul de preşedinte al lui Traian Băsescu - mai are pe rolul instanţelor două dosare. Într-unul dintre procese - privind finanţarea campaniei electorale de la alegerile din 2009 - a fost condamnată în martie 2021, în prima instanţă, la 8 ani de închisoare, alături de Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2022, 14:08)
Daca orice gainareasa scapa de raspunderea penala sau traieste in puscarie in confort si indestulare, atunci pentru noi romanii nu exista justitie. In Romania.
Dar, pentru gainarese acum verdem ca exista justitie undeva. Cel putin, justitia bulgara nu a vrut milioanele de euroi furate de la saracii romani. Si a trimis-o pe gainareasa prezidentiala in puscariile romanesti. Sa-i fie de bine. Si pentru Basescu 6 ani de abstinenta nu-i strica. Si apoi cand o iesii s-a d.acului potenta lui de orice fel. Ca barcazul lui se scufunda de mult.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.06.2022, 16:22)
Potenta lui Basescu(sau impotenta)este cea mai mica problema a sa.Basescu are alte probleme,ii e frica ca-i va tine companie lui Udrea si asta pe buna dreptate,acolo e locul lor dar nu sase ani,pe viata.