MINISTRUL ECONOMIEI DE LA MADRID: "Decizia Moody's de a îmbunătăţi ratingul Spaniei este satisfăcătoare"

V.B.
Internaţional / 23 februarie 2014

Îmbunătăţirea ratingului Spaniei cu o treaptă de către agenţia de evaluare financiară Moody's este satisfăcătoare, dar mai este multă muncă de făcut, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, într-un interviu acordat postului TV american CNBC.

Aflat la reuniunea G20 de la Sydney, Luis de Guindos a afirmat că este încântat de îmbunătăţirea ratingului, însă ţara mai are mult de muncă.

"Cred că dacă avansul economiei se îmbunătăţeşte şi se va accelera, aşa cum estimăm noi acum, vom reuşi să stabilizăm nivelul datoriei ţării, iar aceşti doi factori vor duce apoi la o nouă revizuire în creştere a ratingului de credit al Spaniei", a spus oficialul, adăugând că guvernul de la Madrid se va concentra în continuare pe reducerea nivelului "inacceptabil" al ratei şomajului (de aproximativ 26%).

Moody's estimează că datoria Spaniei (94% din PIB anul trecut) va înregistra un nivel-record în 2016, de peste 102%. "Deteriorarea calităţii activelor din sistemul bancar şi nivelul ridicat al datoriilor din sectorul privat vor afectat solvabilitatea Spaniei", avertizează agenţia.

Comisia Europeană prognozează că, în acest an, PIB-ul Spaniei va înregistra o creştere de 0,5% şi de 1,7% anul viitor, faţă de un avans de 1,1% şi de 1,7% în zona euro.

Vineri, Moody's Investors Service a îmbunătăţit calificativul acordat Spaniei, de la Baa3 la Baa2, cu perspectivă pozitivă, datorită progresului făcut de autorităţile spaniole în reechilibrarea economică, reformele structurale şi facilitarea accesului pe pieţe, după cinci ani de recesiune profundă, transmite Reuters.

Anunţul are loc în condiţiile în care Spania îşi revine dintr-una dintre cele mai grave recesiuni suferite în ultimele decenii, pe fondul unui şomaj-record (estimat la 25%) şi al unui deficit public ce se situează printre cele mai mari din zona euro. Ratingul Baa2 cu perspectivă negativă fusese stabilit de Moody's în 2012. În decembrie, anul trecut, agenţia a îmbunătăţit perspectiva la "stabilă". În ianuarie 2009, Spania a pierdut calificativul de credit ce o situa în topul clasamentului agenţiei Standard & Poor's. Un an mai târziu, Fitch şi Moody's au întreprins măsuri similare.

A fost prima dată când Moody's a revizuit în creştere ratingul Spaniei din 2001, când ţara beneficia de un calificativ Aaa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb