MINISTRUL ECONOMIEI: Intermediarul vânzării acţiunilor "Petrom", cunoscut în ianuarie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 29 noiembrie 2010

Ion Ariton

Ion Ariton

Selectarea intermediarului care se va ocupa de vânzarea pe Bursa de la Bucureşti a unui pachet minoritar de 9,84% din acţiunile deţinute de stat la "OMV Petrom" va fi finalizată în ianuarie, a declarat, într-un interviu acordat ziarului "BURSA", ministrul Economiei, Ion Ariton. Intermediarul va fi ales, în urma unei licitaţii, de Ministerul Economiei, împreună cu o societate civilă de avocaţi, care nu a fost încă selectată.

Termenul limită pentru depunerea, de către casele de avocatură, a scrisorilor de interes pentru participarea la procesul de selectare a serviciilor de consultanţă juridică pentru intermedierea financiară necesară vânzării acţiunilor deţinute de stat la "Petrom" a fost 28 octombrie.

De asemenea, listarea "Romgaz" la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc la finele anului viitor, ministerul urmând să vândă un pachet de 15% din participaţiile sale în companie.

Deţineri minoritare, de câte 15%, din "Transelectrica" şi "Transgaz" vor fi vândute pe Bursă, cel mai devreme în a doua parte a lui 2011. Ion Ariton a precizat că în cazul "Trans-electrica", procedurile necesare aces-tor valorificări de acţiuni vor fi declanşate spre sfârşitul anului curent, iar pentru "Transgaz", procedurile vor fi declanşate în primul trimestru al anului următor.

Optimism privind înfiinţarea companiilor energetice

Ministrul Economiei este optimist privind înfiinţarea celor două mari companii energetice "Electra" şi "Hidroenergetica", chiar dacă şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) "Complexului Craiova" privind înfiinţarea "Electra" a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj. Ion Ariton ne-a spus: "Eu sunt optimist şi cred că vom putea înfiinţa companiile în timp util, după ce instanţa se va pronunţa asupra problemei ridicate de Fondul Proprietatea".

Fondul Proprietatea a introdus două acţiuni în instanţă, la Bucureşti şi Dolj, pentru a bloca înfiinţarea "Electra" şi "Hidroenergetica". Demersul Fondului a fost respins la Bucureşti, dar a fost admis în Dolj, unde instanţa a suspendat AGEA de la "Complexul Craiova". Pe 19 noiembrie 2010, au avut loc Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor la societăţile ce urmează să facă parte din "Electra" şi "Hidroenergetica". În urma acestor şedinţe, a fost aprobat procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii de către adunările generale ale tuturor societăţilor, cu excepţia "Com-plexului Craiova".

Ministrul susţine că este receptiv la ideile de îmbunătăţire a reorganizării sectorului energetic

Ion Ariton ne-a spus că va continua discuţiile cu Federaţia "Hidrosind" din cadrul "Hidroelectrica" SA, care se opune în instanţă înfiinţării celor două companii: "Eu am analizat cererea lor şi, dacă voi constata că aduce îmbunătăţiri proiectului de reorganizare a producţiei noas-tre de energie, atunci nu voi ezita să le preiau doleanţele".

"< Hidrosind > se opune divizării < Hidroelectrica >, din care se vor rupe câteva filiale pentru a intra în < Electra >. Sindicaliştii consideră că fuziunea < Hidroelectrica > SA cu termocentralele Paroşeni şi Doiceşti şi cu < Electrocentrale Bucureşti > va conduce la subvenţii încrucişate şi la diminuarea investiţiilor în hidrocentrale".

Negocierile cu "Gazprom", pe ultima sută de metri

Întrebat dacă România a ieşit din joc pentru proiectul gazoductului rusesc "South Stream", având în vedere faptul că "Gazprom" a încheiat un acord cu Bulgaria, ministrul Ariton ne-a răspuns: "Nicidecum. Discuţiile noastre au continuat în ritmul prevăzut, după anunţarea acordului cu Bulgaria. Chiar joi o delegaţie a < Gazprom > a fost la < Transgaz > Mediaş. < Gazprom > a primit toate datele tehnice pentru a analiza dacă implicarea României în proiect este fezabilă".

Domnia sa a subliniat că, până la sfârşitul anului cel târziu, partenerii ruşi trebuie să finalizeze studiul de fezabilitate şi să dea un verdict. Tot în această perioadă, "Gazprom" trebuie să se pronunţe şi asupra parteneriatului cu "Romgaz" pentru construcţia depozitului de gaze de la Roman - Mărgineni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb