Ministrul Finanţelor: "Agricultura, construcţiile şi industria sunt sectoare cu creşteri economice semnificative"

Ziarul BURSA #Companii / 24 noiembrie 2016

Ministrul Finanţelor: "Agricultura, construcţiile şi industria sunt sectoare cu creşteri economice semnificative"

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a anunţat, miercuri, după ce a fost aprobată a doua rectificare bugetară din acest an, că în primul semestru al acestui an PIB-ul s-a majorat cu circa 5,2%, "ca urmare a contribuţiei pozitive a cererii interne", iar creşterea investiţiilor a fost mai evidentă în trimestrul al doilea al semestrului, respectiv de 10,7%.

"În primul semestrul al anului 2016 Produsul Intern Brut s-a majorat cu circa 5,2% ca urmare a contribuţiei pozitive a creşterii interne. Creşterea investiţiilor a fost mai evidentă în trimestrul al doilea al semestrului unde înregistrează o creştere de 10,7%, fiind cu peste un punct procentual superioară consumului final din al doilea trimestru de 2,6%", a declarat ministrul Finanţelor la finalul şedinţei de Guvern.

Dragu a evidenţiat creşterea valorii adăugate brute în toate sectoarele economice, respectiv în agricultură, cu un avans de peste 10%, servicii 7%, construcţii 4,9%, industrie 1,8%, iar impozitele nete pe produs s-au majorat cu 2,9%.

Ea a punctat că, la nivelul primelor opt luni ale anului, volumul producţiei industriale s-a situat cu 1,1% peste nivelul realizat în aceeaşi perioadă din anul precedent, iar volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare cu 2%.

"În primele 8 luni ale anului 2016 volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului precedent cu 2%, dar din cifra globală sunt de menţionat rezultatele favorabile în sectorul construcţiilor inginereşti realizate în principal din fonduri bugetare - o creştere de 3,5% faţă de perioada precedentă", a spus Dragu.

De asemenea, ministrul Finanţelor a arătat că exporturile au întregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere cu 4,3%, iar importurile de bunuri au crescut cu 6,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

"Exporturile au înregistrat în primele 9 luni ale anului o creştere cu 4,3%, iar exporturile intra-comunitare de bunuri au înregistrat o creştere chiar mai mare, 6,9%. Ele reprezintă 75,2% din totalul expedierilor de marfă. Importurile de bunuri au crescut cu 7,8% faţă de perioada corespunzătoare din 2015. Importurile provenite din zona UE au înregistrat o creştere cu 7,5%, ajungând să reprezinte 77,2% din totalul importurilor româneşti", a mai spus Dragu.

"Investiţiile străine directe au totalizat 2,7 miliarde de euro, fiind o creştere record de 18,6% faţă de perioada similară a anului precedent", a adăugat Dragu.

Totodată, în primele 10 luni ale anului, preţurile de consum s-au redus în medie cu 1,73%, iar inflaţia anuală a înregistrat în luna octombrie o scădere de 0,43%, potrivit ministrului Finanţelor.

Numărul de şomeri a scăzut în primele nouă luni de la 450.000 la 429.000.

A doua rectificare bugetară din acest an

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri a doua rectificare bugetară din acest an, la care a tăiat din bugetele mai multor ministere, astfel: Transporturile (minus 254 milioane lei), Apărarea (359,8 milioane lei), Justiţia (minus 33,6 milioane lei), Mediul (minus 49,6 milioane lei), Economia (minus 33,7 milioane lei). Pe de altă parte, Executivul a suplimentat bugetul la Agricultură cu 1,09 miliarde lei, Ministerul de Interne (plus 336,7 milioane lei), Energie (plus 222,4 milioane lei), Muncă (142,4 milioane lei), Comunicaţii (plus 75,5 milioane lei), Afaceri Externe (plus 66,8 milioane lei), la care se adaugă 1,7 miliarde lei în plus pentru primari.

Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se majorează cu 1,02 miliarde lei, conform News.ro.

Pentru domeniul sănătăţii, se alocă suplimentar credite de angajament în sumă de 2,21 miliarde de lei în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutică hepatită cronică.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a identificat economii de aproximativ 0,26 miliarde lei, adică 260 de milioane de lei, rezultate, în principal, din cheltuielile cu salariile personalului din aparatul central al ministerului şi din fondurile alocate pentru achiziţionarea ambulanţelor SMURD.

Prin urmare, fondurile disponibilizate de Ministerul Sănătăţii vor intra în Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru a fi folosiţi în situaţii neprevăzute. Astfel, cu această suplimentare, Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului va ajunge la aproximativ 380 de milioane de lei.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat la rectificare cu 1,09 miliarde lei, sumă care se adaugă la cea de 1,7 miliarde lei alocată în noiembrie prin redistribuiri de sume de la alţi ordonatori principali de credite, care va fi utilizată pentru plăţile în avans aferente schemelor de plăţi directe finanţate din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) pentru campania agricolă din 2016, care se acordă în proporţie de 69% din cuantumul unitar al acestora, în limita sumei de 3,8 miliarde lei (echivalentul a aprox. 850 milioane euro).

Banii alocaţi la rectificare vor permite începerea la 1 decembrie a unor plăţi finale aferente aceloraşi scheme de plăţi directe, în limita sumei de 1,09 miliarde lei (echivalentul a aprox. 250 milioane euro), reprezentând diferenţa de 31% din cuantumul unitar al acestora.

Realizarea acestor plăţi de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până la sfârşitul acestui an, în valoare totală de 4,89 miliarde lei, va asigura atingerea unui grad de utilizare de 56% din plafonul financiar de 7,9 miliarde lei (echivalentul a 1,773 miliarde euro) alocat de Comisia Europeană plăţilor directe pentru anul de cerere 2016.

Pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, administrat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se asigură 1,255 miliarde lei la rectificare, sume care vor acoperi plăţile necesare până la finalul acestui an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii şcolare şi de drumuri.

Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finanţarea Acordului de împrumut "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori". Suma va fi folosită pentru închiderea proiectului finanţat din credite externe rambursabile.

Din cele 1,7 miliarde lei date primăriilor, 170 milioane lei sunt pentru cheltuieli de personal aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar, 14,7 milioane lei pentru programul-pilot "Masa caldă", 101,5 milioane lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, 74,7 milioane lei pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, 392,3 milioane lei pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, 4,1 milioane lei pentru programul "fructe în şcoli", 6,9 milioane lei pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi 938,3 milioane lei sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

La nivelul bugetului consolidat, veniturile şi cheltuielile vor fi majorate în sumă similară, cu 306 milioane lei, pentru ca deficitul să fie menţinut ca pondere în PIB la 2,8% în termeni cash şi 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA 2010.

Şi această rectificare bugetară va fi efectuată prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscale, care stabileşte că totalul cheltuielilor bugetului general consolidat şi al cheltuielilor de personal nu pot depăşi plafonul din strategia fiscal-bugetară.

Aceasta deoarece, prin această a doua rectificare bugetară, plafonul nominal al cheltuielilor de personal din bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale va fi ridicat la 26,2 miliarde lei, de la 25,2 miliarde lei.

"Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de 4,8% faţă de 4,1% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat şi un produs intern brut în valoare nominală de 758,5 miliarde lei, faţă de 746,6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial", arată Guvernul.

De asemenea, se estimează reducerea numărului de şomeri de la 450.000 cât s-a preconizat la elaborarea proiectului de buget, la 429.000 la sfârşitul anului. Câştigul salarial mediu brut este în creştere, de la 2.681 lei, la elaborarea bugetului de stat, la 2.815 lei, cât se estimează la sfârşitul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb