MINISTRUL FINANŢELOR, EUGEN TEODOROVICI: "Băncile sunt doar finanţatori care-şi plasează cât mai avantajos banii"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iunie 2018

"Băncile sunt doar finanţatori care-şi plasează cât mai avantajos banii"

Băncile sunt doar finanţatori care-şi plasează cât mai avantajos banii pentru ele însele, nu parteneri ai mediului de afaceri, a spus, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Oficialul a menţionat: "Tot aud că băncile sunt partenerii mediului de afaceri. Nu, băncile vor deveni cu adevărat parteneri pentru mediul de afaceri atunci când vor relaxa foarte mult condiţiile de finanţare. Până atunci, sunt finanţatori care-şi plasează într-un mod cât mai avantajos finanţele disponibile".

Prezent la un eveniment care s-a des­făşurat la Ploieşti, Eugen Teodorovici a anunţat că, în această săptămână, Guvernul va lansa noua emisiune de titluri de stat pentru populaţie - Centenar: "Nu este corect să vindem titluri de stat către sistemul bancar la o anumită dobândă, iar băncile, la depozitele la lei, să aplice o dobândă mult mai mică, diferenţa dintre cele marje fiind foarte mare. Este normal ca şi populaţia să poată cumpăra titluri de stat cel puţin la aceeaşi dobândă la care împrumută băncile". În opinia ministrului de resort, populaţia va reacţiona pozitiv la noua emisiune de titluri de stat, pentru că dobânda este foarte bună în comparaţie cu cea a băncilor şi nu este impozitată, statul garantând sută la sută sumele depuse şi dobânzile aferente.

Noua emisiune de titluri de stat pentru populaţie, care va fi lansată pe cinci ani, are o dobândă de 4,5% pe an. "În acest an, avem ca ţintă să atragem 4 miliarde lei. Dacă vom atrage mai puţin, înseamnă că va trebui să umblăm la condiţiile puse, pentru ca lumea să vină şi mai mult să cumpere titluri de stat pentru populaţie", a conchis ministrul Teodorovici.

Teodorovici nu aprobă publicarea numelor persoanelor cu datorii la stat

Eugen Teodorovici nu este de acord cu publicarea, de către ANAF, a listei cu persoanele fizice care au datorii la stat, acestea plătind oricum penalităţi "destul de mari", conform domniei sale.

ANAF a publicat, săptămâna trecută, lista persoanelor cu obligaţii restante la buget, care conţine 11.131 de nume. Teodorovici a spus, ieri, că dis­cută cu şeful ANAF pentru ca acesta să nu mai fie un subiect pe agenda publică: "Ştiţi poziţia mea de acum un an - doi de zile, când eram şi eu pe acea lis­tă, dar nu pentru că eram pe acea listă. Eu am spus mereu că acele persoane plătesc faţă de stat penalităţi şi care sunt destul de mari şi nu cred că în România de astăzi, în secolul XXI, noi mai trebuie să avem astfel de liste. Cred că lista ruşinii este lista statului faţă de cei cărora statul are să le dea bani. Aceea este principala noastră preocupare. Desigur, să şi aducem bani de la cei care sunt datori la stat, dar nu sunt de acord cu o astfel de abordare".

Ministrul Finanţelor nu este de acord ca angajatorii să fie obligaţi să plătească cel puţin salariul mediu pe economie celor care vin din afara ţării să se angajaze la noi

Ministrul Finanţelor susţine eliminarea din legislaţia actuală a obligaţiei angajatorilor de a oferi cel puţin salariul mediu pe economie celor care vin din afara ţării să se angajeze. După ce Guvernul stabileşte salariul minim, piaţa trebuie să fie cea care decide nivelul salariului pentru angajaţi, în func­ţie de pregătirea acestora, este de părere ministrul de resort.

Oficialul a menţionat: "Este o prevedere care trebuie schimbată imediat. (...) Este o diferenţă care trebuie să dis­pară. Piaţa este cea care trebuie să decidă. Noi, ca stat, impunem un salariu minim pe economie, după aceea piaţa este cea care trebuie să aleagă".

Ministrul Finanţelor a anunţat că, la nivelul Guvernului, există un grup de lucru care are în vedere identificarea de soluţii pentru lipsa forţei de muncă. Domnia sa şi-a exprimat speranţa ca prevederile legate de renunţarea la nivelul impus angajatorilor în ceea ce priveşte salariul pe care trebuie să îl ofere angajaţilor veniţi din afara ţării să fie gata până în luna iulie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. am citit titlul, nu am citit articolul, dar ce ar trebui sa fie băncile? Asta vorbește de parteneri, băncile sunt parteneri daca au cota parte din business, ele asigură doar credit bancar, după cum există credit furnizor sau credit fiscal. Fiscul este partener cu mediul de afaceri?

    1. Bancile sunt ca si guvernele PSD-ului - avide de bani (si de putere in cazul PSD-ului). Parteneriatele (cu mediul de afaceri sau cu populatia) nu intereseaza nicio parte din cele enumerate. Nu inteleg cum de se critica reciproc pentru ca au aceeasi mentalitate si comportament de zapcii

      (jefuitori).

      PS: Make, baga si stirea cu primirea facuta Toapei de Voluntari pe stadionul National. Este relevanta - cel mai bine cotat membru al PSD-ului a fost huiduit de un stadion intreg. Iti dai seama ce sentimente are populatia fata de ceilalti, daca tuta asta (cu cea mai buna cota din partid) a fost huiduita si fluierata? 

      Cred ca ai cucuie la cap, altfel nu se explica formularea inepta: "bancile si guvernele PSD-ului -avide de bani( si de putere in cazul PSD -ului)".

      Pai, neicusorule, toate guvernele din Romaniei de dupa 1989 au avut aceasta meteahna, din pacate ! 

      Formulare inepta?!

      Adica bancile si guvernele (cu precadere cele formate de PSD) nu au fost si nu sunt in continuare avide de bani? Guvernul asta PSD-ist tocmai a imprumutat 1,3 mld USD pe 30 ani (!) cu dobanda mai mare de 5% (!) si asta dupa ce a mai facut in prealabil numeroase alte imprumuturi, iar tu sustii ca sunt ineptii. Nu sunt ineptii, Guvernele PSD-iste au excelat la capitolul imprumuturi pentru a putea mitui populatia (ca de investitii nici nu poate fi vorba) in scopul conservarii sau sporii puterii si mai ales pentru a hrani baronii locali. Si toate astea se petrec (sau au avut loc) in anii de crestere economica (doar il aveti alaturi pe ilustru "tigru al Europei" tariceanu care a dat de pamant cu finantele Romaniei risipind bugetul asa cum o faceti voi acum, iar urmarile dezastruoase le-am trait cu totii). PSD-ul nu a invata nimic din lectia aia. Daca guvernul asta ilustru nu se descurca cu banii acum, cand avem inca crestere economica, ce va face atunci cand incasarile la buget vor scadea? Lamureste-ne tu, marele Investitor de Teleorman. 

      In plus, nu ambele institutii (bancile si guvernul) isi trateaza clientii in acelasi mod (mincinos, inselator, oferindu-le putin ca si cum ar fi mult si cerandu-le mult prin diverse tertipuri pentru a parea ca li se ia putin)? 

      De ce se acuza reciproc pentru ca in esenta actioneazat la fel - precum "pasarile" pradatoare. 

      Cu investitiile cum stai?

      Tot asa le judeci (superficial) precum ai procedat cu postarea mea? 

    nu mai dati pomeni (ajutor social) celor capabili sa munceasca si care nu vor.

    cumparati voturile puturosilor cu taxele si impozitele marite tuturor celor care vor sa munceasca si nu asteapta cu mana intinsa, lucrez afara sunt si cetatean strain nu vin anul asta in tara si ajung cel mult 2-3 sapt pe an dar sunt obligat sa platesc cas si cass chiar daca eu nu le folosesc sau le voi folosi, asta e furt calificat, sunt de acord cu impozitul pe profit.  

    anaf ul trebuie sa raspunda la intrebarile adresate nu sa raspunda discretional la una din zece si atunci pe langa subiect, scriind 20 de randuri cu trimitere la toate legile si articolele lor dar nu raspund concret in 2 randuri la intrebare.  

    renuntati la pensii si salarii speciale

    resoectati referendumul cu 300 de parlamentari si nu mai imprumutati bani cu nemiluita de ajung copii nosti sclavii datoriilor facute de voi si imbogatindu i pe bancherii care fac bani din pix (tastatura) ca asa e monopolul garantat de legile date de voi 

    Cu multă dărnicie, senatorii au votat luni un cod al administraţiei publice locale, graţie căruia toţi cei care au condus un oraş sau o comună vor avea pensii speciale.

    Sumele sunt calculate în funcţie de numărul de mandate. Primarul Capitalei ar lua în plus peste 3.500 de lei la pensie după un singur mandat, şi aproape 11.000, dacă rezista 12 ani în funcţie. 

    Pensia specială pentru primari a fost cerută vehement de aleşii din întreaga ţară. Şi iată că dorinţa li s-a îndeplinit. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene vor primi pe lângă pensia de stat şi una specială, calculată în funcţie de numărul de mandate şi de valoarea salariului brut încasat. 

    Dacă ne luăm după legea salarizării, primarul general al capitalei ar primi peste 3600 de lei după un mandat, aproape 7.300 de lei după două mandate şi aproape 11.000 de lei după trei mandate. 

    Un primar de oraş reşedinţa de judeţ se va lăuda şi el cu sume consistente peste pensia normală, iar aleşii din mediul rural îşi vor rotunji deasemenea veniturile. 

    Profit pentru firma cca 600-1000/l una euro fata de angajatul din Ue?

    La 1000 de oameni x 500 euro x 12 luni = 6 mil profit/an pentru firma?!? 

    La angajatul neam poate să zbiere ca la angajatul român angajatorul? 

    Acolo pățește ceva aici nimic? 

    Deficit de forță de muncă dar angajatori nu măresc salariile, nu se nici închid? 

    Nonsens. 

    Itm nu amendează o multinațională pentru că Guvernul i-a oferit ajutor de stat, garanția liniști? 

    Cum se face producție cu oameni mai putin, mai mult profit pentru multinaționale? 

    Simplu: 2 oameni înlocuiesc încă unul!?!  

    Fisa postului se semnează dar nu se respecta? 

    Cine să îi controleze? 

    Itm? 

    Itm poate are voie să meargă la un imm să își facă de cap? 

    Judecătoria, o glumă proastă? 

    Poezi gen: toți suntem egali în fața legi cine mai crede?

    Prea mare pentru a falimenta ne spune că legea e făcută să fie încălcată? 

    Cam tirziu cu TITLURILE DESTAT PENTRU POPULATIE. Tot vorbesc de mai bine de un an si jumatate. Conform O MFP nr.3139/04.12.2017 cu modificari, acestea nu vor fi atractive din urmatoarele motive:1.Perioada prea lunga,2.La fiecare expirare trebuiesc cumparate altele, nu merg cu prelungire si capitalizare ca vechile titluri, 3.Pentru persoana imputernicita (sot, sotie, copil, parinte) trebuie PROCURA NOTARIALA PENTRU FIECARE CUMPARARE care costa 70-80 de lei/buc, De ce asa? La banci te duci -cele 2 persoane cu actul de identitate, semnezi un formular si-ti face copii dupa actul de identitate, o singura data si e valabil pentru toate opertaiunile pe conturi.4.retragerea inainte de termen e foarte dificila-ceva de genul prin bursa de valori. Trimite-l tu pe badea Ion sau lelea Floare sa-si scoata cele 3-4 mii pusi pentru zile negre sa faca opratiuni cu brocheri de pe bursa, care si asa sint foarte rari cei seriosi si niciodata nu stii cum i-ai o teapa.Cred ca dl ministru nu a citit ordinele de mai sus-nu era ministru atunci, dar sint pe site-ul mfp la sectiunea Tezaur(in partea stinga cum se deschide siteu-de se deschide!!!) Cel mai bine ar fi sa fie pe perioade mai scurte de emitere si CU CAPITALIZARE, ca prea putini scot suma la termen. Ca si cele vechi-ca si acuma mai sint nedecontate de populatie si stau bine acolo.P>S> Zicea cineva ca iar sint numai pentru ''UNII'' asa cum sint toate in tara aceasta, azi miine vom avea LEGEAX pentru ''tovarasul..", Ordinul MFP pentru familiaYYY, s.a.m.d. Rog economistii care ''au BAC-ul luat"" sa citeasca aceste ordine si sa lamureasca problema.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb