Nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat, cu atât mai puţin Republica Moldova, al cărei loc este în Europa, a declarat marţi şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Mihai Popşoi, aflat într-o vizită la Berlin, relatează Ziarului Naţional de la Chişinău.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană "nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecinţă a războiului de agresiune al Rusiei", ci şi o consecinţă a reformelor realizate, iar Germania va sprijini parcursul european al Chişinăului, a declarat Baerbock.
Potrivit şefei diplomaţiei germane, liderul rus Vladimir Putin a iniţiat războiul hibrid împotriva R. Moldova folosind ca arme "energia, fake news şi separatiştii din Transnistria cu care vrea să dezbine R. Moldova".
"În mod impresionant, oamenii din R. Moldova ţin piept zilnic de doi de zile acestui pericol, iar noi suntem ferm alături de voi, pentru că nicio ţară nu este curtea din spate a altui stat, cu atât mai puţin R. Moldova, iar locul vostru este în Europa", a spus Baerbock, subliniind că "scenariul rus al zonelor de influenţă" trebuie contracarat "prin solidaritatea noastră europeană comună".
Baerbock s-a referit în continuare la pregătirea Conferinţei Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chişinău, structură coprezidată de Germania, România şi Franţa.
"Vom continua acest parteneriat şi pe viitor prin intermediul Platformei de Parteneriat, care, de la o platformă ad-hoc, se va transforma într-un parteneriat pe termen lung. Aceasta va fi esenţială pentru a vă sprijini necondiţionat parcursul vostru european şi în procesul de reforme în Uniunea Europeană", a subliniat şefa diplomaţiei de la Berlin.
La rândul său, ministrul moldovean de externe, Mihai Popşoi, a vorbit despre referendumul preconizat să se desfăşoare în toamna acestui an, cu scopul de a introduce obiectivul integrării europene în Constituţia R. Moldova.
"Ne dorim ca Republica Moldova să-şi legalizeze statutul de ţară cu adevărat europeană. Pentru asta depunem eforturi susţinute în procesul de reformă atât în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, cât şi în promovarea drepturilor omului şi implicarea femeilor în politică. Ne dorim să devenim un stat membru al Uniunii Europene, fiindcă acest lucru garantează pacea, liniştea şi prosperitatea statului nostru", a afirmat Popşoi, care este şi vicepremier.
În aceeaşi conferinţă de presă, Annalena Baerbock a îndemnat la intensificarea eforturilor internaţionale pentru a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Kievului, având în vedere ameninţarea unei ofensive ruse majore asupra oraşului Harkov (estul Ucrainei), informează dpa.
Preşedintele Vladimir Putin "vrea să bombardeze Harkovul pentru a-l face una cu pământul", a avertizat Baerbock. "El vrea să distrugă, vrea să distrugă în mod deliberat", a adăugat ea, avertizând că, dacă Rusia ar lansa o ofensivă majoră acolo, ar provoca suferinţe incomensurabile.
"Din păcate, stocurile, în special propriile noastre sisteme Patriot, sunt acum aproape epuizate", a admis ministrul german de externe, pledând ca sistemele de apărare antiaeriană Patriot disponibile în Europa şi în întreaga lume să fie desfăşurate în beneficiul Ucrainei.
Ea a spus că se lucrează în prezent la un fond împreună cu Ucraina şi partenerii europeni pentru achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană din ţări din întreaga lumea pentru a le livra cât mai rapid Kievului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 20:23)
Unde esti Helmut Kohl,
ca Dorinela este prea "minunata"