Ministrul japonez al Finanţelor avertizează că starea finanţelor Japoniei este tot mai precară

S.B.
Internaţional / 24 ianuarie 2023

Ministrul japonez al Finanţelor avertizează că starea finanţelor Japoniei este tot mai precară

Finanţele Japoniei devin din ce în ce mai precare, a avertizat luni ministrul de Finanţe Shunichi Suzuki, exact în momentul în care pieţele testează dacă banca centrală poate menţine ratele dobânzilor la un nivel foarte scăzut, permiţând guvernului să-şi achite datoriile, informează news.ro.

Datoria publică a Japoniei este mai mult decât dublul producţiei economice anuale, de departe cea mai grea povară suportată de o ţară din lumea industrializată.

Guvernul a fost ajutat de randamentele obligaţiunilor aproape de zero, dar investitorii în obligaţiuni au încercat recent să depăşească plafonul de 0,5% stabilit de Banca Japoniei (BOJ) pentru randamentul obligaţiunilor pe 10 ani, deoarece inflaţia se situează la maxime ale ultimilor 41 de ani, dublă faţă de ţinta de 2% a băncii centrale.

"Starea finanţelor publice ale Japoniei s-a agravat într-un grad fără precedent, deoarece am compilat bugete suplimentare pentru a răspunde la coronavirus şi la probleme similare", a spus Suzuki într-un discurs politic la începutul unei sesiuni a parlamentului.

Suzuki a reiterat obiectivul guvernului de a obţine un excedent bugetar anual - excluzând vânzările de obligaţiuni noi şi costurile pentru serviciul datoriilor - în anul fiscal care se va încheia în martie 2026.

Guvernul, totuşi, a ratat ţintele de echilibrare bugetară timp de un deceniu.

Ministerul Finanţelor estimează că fiecare creştere cu 1 punct procentual a ratelor dobânzilor ar spori serviciul datoriei cu 3.700 miliarde de yeni (29 miliarde de dolari), până la 32.500 miliarde de yeni (251 de miliarde de dolari) pentru anul fiscal 2025/2026.

"Guvernul se va strădui să gestioneze stabil emisiunea de obligaţiuni guvernamentale japoneze (JGB), printr-o comunicare strânsă cu piaţa", a spus el.

"Emisiunea totală a JGB, inclusiv rostogolirea de obligaţiuni, se menţine la un nivel extrem de ridicat, în valoare de aproximativ 206.000 miliarde de yeni (1.600 miliarde de dolari). Vom intensifica eforturile pentru a menţine stabilă emisiunea JGB", a continuat ministrul.

Prim-ministrul Fumio Kishida a reiterat hotărârea lui Suzuki de a relansa economia şi de a aborda reforma fiscală. El a subliniat necesitatea unui ciclu pozitiv de creştere, susţinut de profiturile corporative şi de consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb