MINISTRUL MEDIULUI: "Din păcate, constat că tema «mediului» a lipsit aproape cu desăvârşire din această campanie electorală"

Politică #Mediu / 5 iunie 2016

Cristiana Paşca Palmer (Sursa foto: Facebook)

Cristiana Paşca Palmer (Sursa foto: Facebook)

Tema mediului a lipsit aproape cu desăvârşire din campania electorală pentru alegerile locale şi, în multe dintre programele electorale ale candidaţilor, mediul a fost menţionat la rubrica "şi altele", a scris astăzi ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer, într-un mesaj postat pe Facebook cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

"Astăzi, 5 iunie 2016, este o zi specială, cu dublă importanţă!(..) Astăzi este ziua în care îi vom alege pe cei care să ne reprezinte cel mai bine în administraţia publică locală (...). Totodată, astăzi este şi Ziua Mondială a Mediului, instituită acum 44 de ani de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Relaţia dintre administraţia locală şi mediu este una esenţială! Din păcate, constat că tema 'mediului' a lipsit aproape cu desăvârşire din această campanie electorală pentru alegerile locale, lucru inadmisibil în societatea în care trăim, în care viitorul nostru ca specie umană şi cel al Planetei sunt intrinsec legate de felul în care vom şti să protejăm mediul. Am urmărit cu atenţie programele electorale ale multor candidaţi, unii dintre ei cu vastă experienţă politică, şi am constatat cu dezamăgire cum, de cele mai multe ori, mediul este menţionat la rubrica «şi altele»", a scris Cristiana Paşca Palmer pe pagina de Facebook a ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Aceasta a atras atenţia că, în ultimii ani există ideea falsă că Ministerul Mediului poartă responsabilitatea pentru un mediu sănătos şi curat şi a atras atenţia că implementarea normativelor de protecţie a mediului este atributul autorităţilor locale.

"Ne-am obişnuit, din păcate, în ultimii ani, cu ideea că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este singura instituţie care poartă responsabilitatea pentru un mediu sănătos şi curat la noi în ţară. Nimic mai fals! Atât legislaţia românească, dar şi cea europeană evidenţiază clar că implementarea normativelor de protecţia mediului este atributul autorităţilor locale, adică exact al celor pe care Dumneavoastră trebuie să îi alegeţi astăzi! Fie că vorbim despre managementul deşeurilor în localităţi, despre îmbunătăţirea calităţii aerului, întreţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, calitatea apei potabile, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, construcţia de piste de biciclete şi reţele de transport urban ecologic, managementul traficului rutier - toate acestea intră în atribuţiile primăriilor şi ale consiliilor judeţene", a precizat Cristiana Paşca Palmer.

Aceasta a mai scris că ministerul pe care îl conduce are responsabilitatea de a elabora legislaţia şi de a aloca resursele necesare, dar pârghiile pentru implementarea măsurilor se află la autorităţile locale şi a menţionat că, după ce anul trecut tematica de mediu a ţinut capul de afiş al agendei internaţionale, se aştepta ca aceasta să fie o preocupare centrală a campaniei electorale.

"Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are responsabilitatea de a elabora legislaţia de mediu, de a aloca resursele necesare şi de a se asigura că legislaţia este respectată. Însă pârghiile pentru implementarea tuturor măsurilor, al cărui obiectiv final este îmbunătăţirea calităţii mediului, şi implicit a vieţii fiecăruia dintre noi, se află la autorităţile publice locale. Mă aşteptam ca, după ce tot anul trecut tematica de mediu a ţinut capul de afiş al agendei internaţionale, culminând cu adoptarea istoricului Acord de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, tematica mediului, şi mai ales legătura dintre mediu şi dezvoltare, aşa cum este ea promovată în conceptul de «economie verde» şi «economie circulară», să fie o preocupare centrală a actualei campanii electorale", a precizat Paşca Palmer.

Ministrul a mai subliniat că nu poate să nu remarce o lipsă de viziune şi de conectare la problematica de mediu la candidaţi care promit taxe zero la serviciul de salubritate pentru cetăţeni, asta în condiţiile în care, la capitolul colectării selective şi reciclării deşeurilor municipale, România se situează pe ultimele locuri în Europa.

"Suntem cu toţii de acord că reciclarea trebuie să înceapă din casa fiecăruia dintre noi şi, în acest context, cred că soluţia corectă ar fi taxe zero pentru cei care colectează selectiv şi taxe semnificative pentru acei cetăţeni care nu o fac. Iată doar un exemplu de măsură ce ar trebui adoptată de administraţia locală şi care ar putea descuraja astfel colectarea neselectiva, ar da un imbold industriei de reciclare, şi ar contribui la atingerea ţintelor de reciclare pe care România şi le-a asumat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană", a precizat ministrul.

Palmer a menţionat că ministrul Fondurilor Europene vorbea recent despre riscul de a pierde 187 de milioane de euro, fonduri europene aflate la dispoziţia Municipiului Bucureşti şi făcea apel la noua echipă care va prelua Capitala, să facă o prioritate din atragerea acestor sume. O bună parte din aceşti bani se referă la creşterea eficienţei energetice care, pe lângă creşterea confortului şi reducerea costurilor, aduce şi importante avantaje de mediu.

La rândul său, Cristiana Paşca Palmer a făcut apel la Primăria Bucureşti să accelereze construirea infrastructurii de biciclete a Capitalei, pentru care ministerul pe care îl conduce a alocat 10 milioane de euro încă din 2014, bani care sunt încă nefolosiţi de către Primărie şi şi-a exprimat speranţa ca noul primar General al Capitalei să facă o prioritate din acest deziderat, deşi nu l-a auzit pe niciunul dintre candidaţi vorbind despre asta în campania electorală pentru Bucureşti.

"În opinia mea, nu este nevoie de o zi anume pentru a sărbători natura şi ceea ce ne oferă mediul în care trăim-acest lucru ar trebui să se întâmple în fiecare zi, pentru că mediul ne oferă tot ceea ce avem mai de preţ - adică viaţa! Însă astăzi acest lucru este poate mai important că niciodată, întrucât putem alege să punem mediul pe agenda publică locală. Aşadar, să alegem împreună mediul şi să cerem, în primul rând de la fiecare dintre noi, şi apoi celor care ne reprezintă, să fie conştienţi că natură nu este un dat şi nici o resursă inepuizabilă, ci este responsabilitatea noastră, a tuturor! În această zi - a mediului şi a alegerilor locale-să alegem înţelept, cu conştiinţa faptului că totul depinde de noi! De fiecare dintre noi, nu doar de Guvern, autorităţi, şi clasa politică. Numai atunci când acest lucru va fi înţeles şi asumat de fiecare român şi româncă, vom vedea o transformare cu adevărat pozitivă în societate", a conchis Palmer.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb