Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, sâmbătă seară, că sanctuarul pentru urşi de la Zărneşti, judeţul Braşov, se apropie de capacitatea maximă, iar autorităţile vo depune fişa unui proiect de 10 milioane de euro, fonduri europene, care prevede construcţia unui nou sanctuar pentru urşi în judeţ.
În plus, Alexe anunţă că se finanţează şi cel mai mare şi complex studiu asupra populaţiei de urşi din România.
"Sanctuarul pentru urşi de la Zărneşti este, de peste 15 ani, un spaţiu unic în România şi esenţial în lupta pentru conservarea biodiversităţii din ţara noastră, dar care astăzi se apropie de capacitatea maxim. Demersurile unor oameni inimoşi şi ale asociaţiilor civice trebuie dublate şi susţinute prin acţiuni concrete ale statului român, fapt pentru care urmează să depunem, în următoarele săptămâni, fişa unui proiect de 10 milioane de euro finanţat din fonduri europene, care prevede construcţia, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Braşov, a unui nou sanctuar pentru urşi în judeţ", a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Costel Alexe.
Ministrul a anunţat, totodată, c este finanţat "cel mai mare şi complex studiu asupra populaţiei de urşi realizat în România, realizat cu cele mai noi tehnologii disponibile şi în urma căruia ar trebui să ştim exact numărul de exemplare pe care ţara noastră îl deţine".
"Implementăm anul acesta în premieră pentru România un program naţional de prevenire a conflictelor şi de protejare a populaţiei din zonele vizitate de urşi, Programul COEXISTENŢA, finanţat din Fondul Pentru Mediu. Românii care locuiesc în judeţele situate pe suprafaţa arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanţare pentru achiziţia gardurilor electrice. Fie că vorbim de stâne, cabane, gospodării, şcoli sau spitale, românii vor putea să îşi protejeze bunurile şi viaţa mai bine" a mai scris Alexe.
Potrivit acestuia, programul de reducere a pagubelor şi atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversităţii.
Obiective propuse duc la menţinerea viabilităţii populaţiilor speciilor de carnivore mari prin: reducerea conflictelor cu localnicii; creşterea toleranţei oamenilor faţă de aceste specii şi reducerea braconajului şi a mortalităţilor înregistrate în urma conflictelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 10:59)
Adica facem niste lagare pentru ursi, de ce , naiba stie! Populatia de ursi in Ro estedeja peste nivelulmaxim pe km patrat dar noi nu sinu, mai multi ursi!Toate tarile UE au refuzat categoric ursii nostri, asa ca facem noi niste lagare, sanchi sanctuare, cumulte milioane de euro! Iar ministrul mediului, in loc sa se ocupe de problema reciclarii deseurilor de exemplu, la care suntem rusinea Europei, se ocupa de ursuleti!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 14:16)
Bineinteles ca au refuzat ursii nostrii.Sunt niste animale periculoase.De ce crezi ca au scapat de ei?Vin apoi in Romania sa vaneze.
2. Îi OK
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 13:58)
Dacă la gunoi+deșeu : preocupare zero, cercetare zero, reciclare-topitorie zero....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2020, 16:10)
Bai smecheriilor nu merge nimic in tara , terminati cu OTR-urile impitite,stiti la ce ma refer!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2020, 12:48)
Ce ar fi sa il punem in sanctuar cu ursii , macar cateva zile. Discutand serios ce facem cu autostrada Sibiu - Pitesti si cum eliminam magaria cu gandacul care trebuie protejat de aceasta autostrada. Cu gunoaiele ce faceti? Vi le aducem la Bucuresti la parlament sau la guvern unde vreti? Nu mai cheltuiti bani aiurea doar pe ce va da voie UE. Ne-am cam saturat de impunerile facute, ori sunteti prosti ori incompetenti. Nu mai luati in seama orice ONG care vorbeste partizan, ex o organizatie sponsorizata de ministerul mediului din Germania cere sa se inchida termocentralele din Romania. Dar in acelasi timp in Germania se construiesc termocentrale noi si se deschid mine de carbune de suprafata noi. Aia nu au restrictii , numai noi? NU credeti ca s-a ajuns prea departe? Ce mama dracului liberalizati voi ? Prostia si hotia si dispretul , nu va e rusine?