Ministrul Mediului: România nu a vândut cote de emisii poluante

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 ianuarie 2008

Ministrul Mediului: România nu a vândut cote de emisii poluante

Ţara noastră nu a vândut niciunui stat vecin cote de emisii poluante, afirmă ministrul Mediului, Attila Korodi, în replică la afirmaţiile europarlamentarului Nicolae Vlad Popa. Domnul Popa susţine că taxa de mediu care urmează să înlocuiască taxa de primă înmatriculare nu poate fi instituită deoarece România se află sub cota de emisii poluante şi "a vândut deja, către alte state, diferenţa".

Comisia Europeană a prezentat, săptămâna trecută, un pachet de propuneri legislative în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, care conţine propuneri de acţiune, la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene decise de Consiliul European din martie 2007. Acestea prevăd reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 şi, res­pectiv, creşterea la 20% din consumul total de energie a ponderii energiilor regene­rabile până în anul 2020.

Potrivit NewsIn, planul prevede intrarea marilor industrii în Bursa de tranzacţionare a certificatelor pentru emisii de CO2, obiective naţionale cu caracter obligatoriu pentru fiecare stat membru şi obiective naţionale pentru dezvoltarea unor surse alternative de energie. Comisia Europeană doreşte obţinerea acordului statelor membre şi adoptarea pachetului legislativ până în aprilie 2009, prin respectarea unui calendar strâns de negociere în cadrul Consiliului. Subiectul va figura, pentru dezbatere politică, pe agenda Consiliilor europene din martie şi, respectiv, iunie 2008.

Potrivit MAE, România va urmări la negocierile cu UE ca ţintele naţionale de reducere a emisiilor de CO2 şi de creştere a ponderii energiilor regenerabile (24% în cazul României) să nu afecteze actualul ritm de dezvoltare economică, necesar pentru atingerea convergenţei economice cu media Uniunii Europene. În acest sens, România va susţine ca repartizarea obiectivelor între statele membre să ia în considerare nivelul de dezvoltare economică şi să fie aplicat principiul solidarităţii şi coeziunii.

Întrebat dacă propunerea Comisiei privind creşterea cu 19% a emisiilor de CO2 în cazul României nu poate fi considerat ca un argument în favoarea Bucureştiului în procesul intentat Comisiei Europene la sfârşitul anului trecut, comisarul Leonard Orban a răs­puns că sunt două chestiuni complet separate. "Una este o chestiune în care, în momentul de faţă, există un proces intentat nu doar de România, ci şi de alte opt state - procesul se va judeca şi vom vedea rezultatul. Cealaltă chestiune e pe termen lung, cu obiectivul 2020", a arătat domnul Orban.

România a contestat la sfârşitul anului trecut, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene, două decizii ale Comisiei Europene (CE) referitoare la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au făcut şi alte şase state noi membre UE, printre care şi Bulgaria. Prin prima decizie a Comisiei contestată de România a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru România pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru România în perioa­da 2008-2012.

În documentul trimis ins­tanţei se argumentează că CE şi-a depăşit atribuţiile stabilind cote de emisie de gaze, în condiţiile în care Comisia poate doar să respingă sau să aprobe planul naţional de alocare a emisiilor. Totodată, România contestă modul de calcul utilizat de CE. Şeful DAE, Adrian Ciocănea, spune că România a aplicat un mod de calcul cunoscut şi agreat de CE, iar Comisia a utilizat un mod de calcul "netransparent", modificat în 2007, care a fost aplicat doar în cazul României şi Bulgariei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb