MINISTRUL MUNCII: "Bugetul României nu îşi permite aceste creşteri salariale făcute înainte de campania electorală"

M.K.
Macroeconomie / 6 noiembrie 2016

Dragoş Pîslaru (Sursa foto: Facebook)

Dragoş Pîslaru (Sursa foto: Facebook)

Actualizare

Teamnet Group a precizat că serviciile contractate de Inspecţia Muncii (IM) prin licitaţie deschisă de la Teamnet au fost de închiriere a sistemelor, criteriul a fost preţul cel mai scăzut şi oferta a fost facută pentru folosirea şi nu pentru vânzarea sistemelor, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Teamnet este producătorul şi proprietarul sistemelor informatice REGES (Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor) şi Revisal. Serviciile contractate de Inspecţia Muncii (IM) prin licitaţie deschisă de la Teamnet au fost de închiriere a sistemelor, criteriul a fost preţul cel mai scăzut şi oferta a fost făcută pentru folosirea şi nu pentru vânzarea sistemelor, prin urmare, drepturile de proprietate asupra acestor bunuri ale companiei nu au fost transferate către IM. Contractele de prestări servicii au fost încheiate şi îndeplinite respectând standardele legale în vigoare.

Închirierea sistemelor complexe sau utilizarea de produse «software as a service» este cea mai modernă paradigmă în domeniul IT la nivel mondial. «Cloud computing» este o variantă de «software as a service» şi sunt deja de notorietate beneficiile acestei abordări din perspectiva eficienţei costurilor. Peste tot în lume, în special în statele avansate, guvernele adoptă sisteme «software as a service», deoarece permit un control mult mai bun al costurilor şi transferă toate riscurile de operare către furnizorul de soluţie, aşa cum a făcut şi IM în cazul REGES/ REVISAL", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei, în momentul de faţă, inclusiv Comisia Europeană, prin strategia multianuală în domeniul digital la nivelul Uniunii Europene - Agenda Digitală -, recomandă ferm utilizarea sistemelor "as a service" şi cloud computing pentru a creşte eficienţa utilizării sistemelor informatice.

Contractele semnate cu IM au asigurat în permanenţă accesul acestei instituţii la bazele de date care au fost şi rămân în proprietatea IM, precum şi unul dintre cele mai bune niveluri de disponibilitate a sistemelor. Teamnet a fost şi este la dispoziţia tuturor clienţilor săi pentru a oferi asistenţă în cazul în care se doreşte migrarea către alt furnizor de soluţie informatică, se arată în comunicat.

"În acest context, criticile cu privire la modalitatea de contractare ca şi serviciu nu sunt numai nefondate dar, în condiţiile în care IM deţine deplina proprietate asupra bazelor de date, aceste critici exprimă o viziune învechită, contrară interesului public, care în loc să ajute România să recupereze decalajele faţă de ţările dezvoltate, nu va face decât să creeze întârzieri importante în implementarea unor sisteme sau blocaje grave atunci când bugetele sunt consumate integral pentru investiţii şi nu se reuşeşte contractarea serviciilor de mentenanţă absolut necesare.

Indiferent dacă decizia de a închiria un sistem informatic, o maşină sau un imobil a fost cea mai potrivită sau nu, acest lucru nu poate să schimbe titularul dreptului de proprietate asupra bunului. Decizia de a cumpăra sau închiria un produs, fie că vorbim de o maşină sau un sistem informatic, trebuie să fie fundamentată economic şi tehnic de achizitor, în funcţie de contextul sau de resursele de care dispune la momentul luării deciziei, dar şi de utilizarea optimă a fondurilor publice", transmite sursa citată.

De asemenea, se mai menţionează că, în prezent, există pe rolul Curţii de Apel Bucureşti un litigiu referitor la procesul verbal întocmit de Curtea de Conturi, litigiu în care Teamnet participă pentru a prezenta în faţa instanţei toate argumente tehnice şi juridice necesare stabilirii unei decizii juste.

"Echipa noastră menţine o comunicare deschisă cu factorii implicaţi din mediul instituţional pentru a oferi suport în identificarea unor soluţii comune optime şi speră că, deşi e perioada campaniilor electorale, reprezentanţii instituţiilor publice nu vor mai încerca să câştige capital electoral vehiculând jumătăţi de adevăr în presă", conform comunicatului.

(D.M.)

-------

Actualizare 18:24 Ministrul Muncii: "Inspecţia socială va fi reaşezată din temelii"

Ministerul Muncii va veni, în maximum două săptămâni, cu un nou pachet legislativ pe partea de asistenţă socială, iar inspecţia socială va fi reaşezată din temelii, a anunţat, la Digi 24, ministrul Dragoş Pîslaru.

"Inspecţia socială va fi reaşezată din temelii. (...) Cu acest pachet legislativ vom veni în una, maxim două săptămâni. Va fi o Ordonanţă şi o Hotărâre de Guvern", a spus Dragoş Pîslaru, potrivit Agerpres. Ministrul Muncii a precizat că, în 2015, Banca Mondială, în baza unui contract de împrumut cu Guvernul României, a lucrat cu Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru a reduce fraudele din sistem, din cel al ajutorului de şomaj, al beneficiilor sociale.

Pîslaru a explicat: "Ce a scos în evidenţă, făcând un inventar la aproape 2.000 şi ceva de primării, că într-un caz aveam cam 20% fraude din zona de investigaţie, într-un alt caz aveam undeva peste 11%, ceea ce reprezintă nişte sume exorbitante. Eu când am auzit, în urmă cu câteva luni, am întrebat de ce nu s-a reacţionat şi răspunsul a fost: mai bine se ţin sub preş, pentru că sunt lucruri care deranjează".

Acesta a mai spus că a comandat o nouă anchetă, vizând mai ales persoanele cu dizabilităţi, pentru a vedea cât de gravă este situaţia şi rezultatele din 2015 i-au fost reconfirmate, un procent "semnificativ" de certificate fiind date fraudulos.

Ministrul Muncii a declarat: "Această fotografie este relevantă pentru a explica reacţia mea legată de trântori şi de leneşi. În această ţară, în condiţiile în care avem şi aşa puţini bani să îi dăm oamenilor care au nevoie cu adevărat, persoane cu dizabilităţi, sărăcie extremă, persoane care nu au cum să îşi trăiască viaţa altfel, în această ţară, pentru că se poate, pentru că nu există minime măsuri, în acest moment dacă se descoperă că o persoană a avut un beneficiu fraudulos nici măcar nu poate fi amendată. Sunt nişte lucruri care sunt complet în neregulă şi m-am referit la faptul că nu este firesc să avem profitori".

El a adăugat că, într-o săptămână, aceste lucruri vor începe să se schimbe, datorită unui alt mecanism de control al acestor activităţi.

"Nu voi face cu siguranţă să pun toate persoanele care sunt în situaţia de vulnerabilitate să vină la ghişeu să îi controleze cineva. Nu vreau să înţeleagă nimeni că am înnebunit cu toţii, că pentru 20% unde există suspiciune, toată lumea să vină ...Există o metodologie de risc pe care am dezvoltat-o în ultima perioadă, care ne-a dat nişte evidenţe legate de cine, ce, cum şi unde sunt sunt zonele de risc. Zone sau tipologii pe care le vom avea în vedere", a menţionat Pîslaru, adăugând că, în prezent, problema este că anchetele sociale sunt făcute pe bază de documente, fără anchete sociale "serioase", în teren.

În opinia acestuia, în sistem există o fraudă "la care niciun guvern anterior nu a reacţionat şi a ţinut-o sub preş pentru că asta înseamnă că schimbi masa electorală de manevră într-o masă la care trebuie să faci servicii active".

Sistemul a fost fraudat "pentru că se poate", a conchis ministrul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:50 Pîslaru: "Greva Sanitas a fost manevrată de PSD"

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat că i-a atenţionat pe liderii Sanitas să nu facă grevă, deoarece "nu este corect să faci lucruri cu implicaţii politice evidente" şi că această grevă a fost manevrată de PSD.

"Conducerea Sanitas şi-a mânat membrii sindicatului să între într-o grevă în legătură cu care au fost notificaţi de Ministerul Muncii că încalcă prevederile legale, iar eu, ca ministru, în patru discuţii cu liderii conducerii Sanitas, i-am atenţionat să nu facă acest lucru, că nu este corect să faci lucruri cu implicaţii politice evidente şi au ignorat", a spus Pîslaru, într-o emisiune televizată, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă el consideră că această grevă a fost manevrată de PSD, ministrul a răspuns afirmativ.

Ministrul Muncii a explicat: "Sigur. Pentru că vreau să vă spun cum a început dezbaterea de luni din Parlament (privind amendamentele la OUG 20/2016 n.r). În momentul în care am evocat ilegalitate pe Legea responsabilităţii fiscal bugetare, unul dintre argumente, trecând peste faptul că s-a spus că nu se aplică, unul dintre argumente a fost: domnule, oamenii sunt în grevă, pacienţii suferă. Trebuie să adoptăm imediat nişte rezultate. Al doilea element: când m-am dus în birou la domnul preşedinte Solomon (preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon n.r) ca să îl salut înainte de începerea discuţiilor, erau liderii Sanitas care stăteau cu doamna Plumb (Rovana Plumb, deputat PSD, fost ministru al Muncii n.r) în birou la domnul preşedinte şi lucrau pe text. Sunt nişte evidenţe...".

Pe de altă parte, referitor la cererea sindicaliştilor de a-şi da demisia, Dragoş Pîslaru a afirmat că "demisia şi-o dă cel care încalcă o lege".

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas i-au solicitat vineri ministrului, într-o scrisoare deschisă, să le ceară scuze angajaţilor din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială şi să îşi prezinte demisia "de onoare".

Sindicaliştii din Sanitas au declanşat luni, de la ora 7:00, grevă generală în toate spitalele din ţară ca urmare a faptului că nu au ajuns la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, greva continuând şi marţi, până la prânz, când Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Sanitas, a anunţat suspendarea, temporar a acţiunilor de protest.

Ministerul Muncii a transmis Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, iar Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, s-a adresat instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.

Joi, Tribunalul Bucureşti a decis că greva Federaţiei Sanitas este ilegală şi a dispus încetarea protestului.

(I.S.)

------------

Actualizare 16:41

Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a declarat că toate creşterile salariale din sistemul sanitar şi cele din învăţământ făcute înainte de campania electorală presupun un total de aproximativ 4,85 de miliarde de lei în sumă brută care nu poate exista în condiţiile în care ţinta de deficit bugetar asumată de România în faţa instituţiilor europene este de 3%.

"Toate aceste creşteri sunt 4,85 de miliarde de lei în sumă brută, deci creşteri de masă salarială", a spus Dragoş Pîslaru, într-o emisiune difuzată astăzi la Digi24, informează News.ro.

Întrebat dacă îşi permite bugetul României să suporte aceste creşteri, Pîslaru a spus: "Răspunsul clar este că nu. Suntem deja cu prognoza pe 2017 la marginea acelui 3% de deficit bugetar. În codul fiscal aveam prevăzute scăderi de fiscalitate: încă un procent din TVA, taxa pe stâlp, accize. Toate aceste lucruri iau resurse din buget".

Ministrul Muncii a precizat că întregul calcul făcut de PSD care susţine că există resursele financiare pentru creşterile salariale porneşte de la premise false deoarece şi dacă se ia în calcul faptul că aproximativ 40% din creşterile salariale se vor întoarce în buget sub formă de impozite aplicate acestor salarii, tot nu se ajunge la un impact bugetar, tot rămâne o presiune pe buget de 2,9 miliarde de lei.

Pîslaru a mai afirmat: "Ei (PSD, n.r.) au calculat taxele, au ajuns la 2.9 miliarde de lei şi au introdus un element care este absolut novice şi incorect în calculul bugetar, au introdus efectele de runda a doua (reintrarea sumelor în circuitul economic, n.r.)".

Ministrul a susţinut că aceste creşteri salariale făcute înainte de campania electorală cumulate cu taxele care vor scădea din 2017 vor face imposibilă atingerea ţintei de deficit bugetar şi vor scădea sumele destinate investiţiilor sau va fi necesar ca ţara noastră să contracteze noi împrumuturi.

"Dacă vor fi trecute aceste amendamente, viitorul guvern va fi pus într-o situaţie aproape imposibilă în care va avea de optat fie să respecte ţinta de 3% deficit şi asta înseamnă să diminueze cheltuieli de investiţii sau să crească veniturile printr-o fiscalitate în creştere sau să treacă de 3% deficit. Şi ultima variantă, să spună «vai, uite ce mi-au lăsat tehnocraţii şi nu putem plăti»", a adăugat ministrul Muncii.

(S.A.)

------------

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat că există o decizie a Curţii de Contruri ca arhitectura sistemului REVISAL (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor), folosită pentru evidenţa angajaţilor să fie predată de firma "Teamnet", companie controlată de deputatul Sebastian Ghiţă, informează News.ro.

Ministrul a declarat, la Digi24, că, în lipsa acestei platforme, nu s-a putut dezvolta separat registrul salariaţilor din sistemul public, care va sta la baza legii salarizării unitare.

Dragoş Pâslaru a afirmat, într-o emisiune televizată difuzată astăzi: "Pentru a crea registrul public am ales să optăm pentru modificarea Hotărârii de Guvern 500 care se referă la registrul privat salarial. Se numeşte REVISAL. E registrul unde sunt înscrişi toţi salariaţii din sistemul privat plus contractualii din sistemul public. Cea mai frumoasă modalitate este să creăm registrul privat şi, în oglindă, registrul public. Ei bine, când ne-am apucat să facem acest lucru am descoperit că firma IT care gestiona acest sistem, care se numeşte Teamnet, are o situaţie în modul următor: ei consideră că au codul sursă şi proprietatea intelectuală a acestui sistem. Lor le-a expirat contractul cu Inspecţia Muncii şi, în acest moment avem o decizie a Curţii de Conturi care spune în mod explicit că Teamnet trebuie să cedeze toată proprietatea intelectuală, tot sistemul, pentru că îl are în mod fraudulos".

Ministrul a spus că informaţiile din baza de date sunt la Inspecţia Muncii, însă platforma software este în continuare deţinută de firma Teamnet, firmă controlată de deputatul Sebastian Ghiţă.

Pîslaru a susţinut că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii firmei Teamnet însă aceştia au cerut mandatul acţionariatului străin pentru a putea preda codul sursă al aplicaţiilor software şi a fost stabilit un termen pentru un răspuns, care a fost depăşit însă. Cu toate acestea, spune ministrul, reprezentanţii firmei au promis că vor ceda o parte din codul sursă către Inspecţia Muncii.

Ministrul a precizat că nu este singura situaţie de acest gen şi că, în scurt timp, va prezenta firmele care deţin controlul asupra softurilor folosite în Ministerul Muncii.

Pîslaru a mai spus: "Voi avea un raport public pe care îl scot în perioada următoare. A durat foarte mult pentru că sunt extrem de bine ascunse aceste lucruri. O să am toţi actorii care sunt suspecţii-cheie de serviciu care au capturat bazele de date esenţiale din Ministerul Muncii", a mai spus ministrul Muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb