Republica Moldova a realizat o transformare majoră în tot ce ţine de energie şi a câştigat deja, în mare parte, bătălia pentru securitate energetică, mai ales datorită sprijinului de care a beneficiat din partea României, a declarat, marţi, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, conform agerpres.ro.
"Vreau să spun că în ultimul an şi jumătate noi am realizat chiar o transformare majoră în tot ce ţine de energie. Eu am spus-o şi risc să repet că, în mare parte, bătălia pentru securitatea energetică Republica Moldova a câştigat-o deja, inclusiv în mare parte datorită sprijinului internaţional de care am beneficiat, România fiind aici vârf de lance pe tot ce ţine şi de sprijinul politic, de infrastructură, de asistenţă tehnică", a spus Parlicov, cu ocazia semnării unui Memorandum de înţelegere între Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie din Republica Moldova.
El a subliniat că în acest moment Republica Moldova se gândeşte la viitor, iar un viitor energetic decarbonizat nu poate fi asigurat fără energie nucleară.
"Vreau să vă spun că, în pofida faptului că am realizat chiar mari succese, la fel ca şi aici, avem mult de lucru, să explicăm şi să ajungem să ne mândrim, ca societate, cu succesele pe care le-am obţinut. Suntem şi în toiul unui război hibrid, dincolo de războiul militar pe care il duce Federaţia Rusă în Ucraina. Iar asta încearcă să lanseze în spaţiu informaţional, să torpileze în spaţiul informaţional absolut toţi pilonii de bază pe care ne-am construit noi acea diversificare a surselor de energie şi asigurare securităţii. Noi am avut o perioadă destul de dificilă, tumultoasă în tot ce ţine de transformările legate de asigurarea securităţii.(...) Acum suntem în etapa în care avem confortul să ne gândim la viitor. Avem confortul să judecăm în perspectivă de 20-30 de ani şi la orizontul de planificare despre care vorbim pentru proiecte de infrastructura mari. Sigur, şi până acum, prin Energocom, Republica Moldova a cumpărat energie electrică din România, inclusiv de la Nuclearelectrica, dar e cu totul altă etapă, este cu totul alt nivel să ne gândim la o colaborare şi investiţii comune în surse de generare. (...) Nu ne putem imagina un viitor energetic decarbonizat fără energie nucleară", a afirmat ministrul moldovean.
El a menţionat însă că Republica Moldova nu are nici potenţialul nici cunoştinţele pentru a face propriile proiecte nucleare, care ar putea dura zeci de ani, de aceea sprijinul din partea României reprezintă cea mai bună soluţie.
Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat marţi un Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic şi pentru a atinge obiective strategice comune.
Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a explora opţiunile pentru asigurarea livrării energiei din producţia viitoare a Nuclearelectrica din noile capacităţi care urmează să intre în exploatare comercială, în principal Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, precum şi de a sprijini dezvoltarea capacităţilor şi competenţelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.