MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: "Lucruri trecute până acum cu vederea, în acest an, dintr-o dată, au fost mari crize"

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 4 mai 2016

Patriciu Achimaş-Cadariu

Patriciu Achimaş-Cadariu

PICCJ: Dosar penal în cazul dezinfectanţilor din spitale

Autorităţile nu au luat nici o măsură după ce cazul Colectiv a scos la iveală problema infecţiilor intraspitaliceşti

----------

Actualizare 22:22

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat în această seară că probleme din sistem care au fost până acum "trecute cu vederea", în acest an au devenit, dintr-o dată, "crize mari", fiecare eveniment ''născând o polemică dusă la extremă''.

"În anul acesta am trecut aşa ca din întâmplare peste o serie de crize. Cuvântul acesta a început să îmi placă foarte mult: crize mari şi crize mici pe nişte subiecte care de altfel sunt de zeci de ani în această ţară. Fără doar şi poate sistemul de sănătate reprezintă o mare problemă şi este datoria noastră să îl însănătoşim, dar lucruri care anii trecuţi au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o dată, au fost nişte mari crize şi fiecare eveniment naşte o polemică dusă la extremă. (...) Este o situaţie la care s-a ajuns după 25 de ani de nepăsare, de superficialitate, abandonare a respectului legii, de afirmaţii făcute peste gard. (...) Ce s-a stricat în 25 de ani să înlocuieşti în 6 luni ...", a spus ministrul Sănătăţii, într-o emisiune la postul Digi 24.

Ministrul a mai anunţat că vor fi făcute verificări dincolo de ancheta penală şi în cazul altor dezinfectanţi folosiţi în spitale.

"Pe vremuri se făcea dezinfecţia cu formol şi cloramină. Erau foarte eficiente şi erau extraordinar de ieftine", a precizat ministrul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:32 Ministrul Achimaş-Cadariu, despre ancheta pe dezinfectanţi: "Sub 5% din testele efectuate au fost neconforme"

Mai puţin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme şi 95% - conforme, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, referindu-se la ancheta efectuată în cazul dezinfectanţilor folosiţi în unităţile sanitare.

"Consider că pacienţii sunt în siguranţă în acest moment", a afirmat Cadariu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai spus că testele au fost efectuate în laboratoare private sau în cele ale unităţilor sanitare şi ale DSP-urilor.

Acesta a precizat că una din cele aproximativ 150 de probe neconforme a provenit de la Institutul Oncologic Cluj.

(S.A.)

---------

Actualizare 14:42 Dan Suciu: "Problema laboratorului acreditat să certifice calitatea dezinfectanţilor trebuie rezolvată în cel mai scurt timp"

Premierul Dacian Cioloş a avut mai multe întâlniri cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, pe tema calităţii dezinfectanţilor din spitale şi i-a cerut acestuia să găsească în cel mai scurt timp o soluţie pentru funcţionarea unui laborator acreditat care să verifice substanţele utilizate, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, potrivit unor surse din media.

"Premierul urmăreşte acest subiect, de aceea a avut şi întâlnirile cu ministrul Sănătăţii şi continuă să aibă acest contact permanent. Ieri, de altfel (...), a spus că această chestiune a laboratorului acreditat este una delicată şi care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp pentru a avea o certitudine şi legală, şi funcţională în legătură cu substanţele dezinfectante utilizate. Şi aici Ministerul Sănătăţii va trebui să găsească o soluţie în cel mai scurt timp pentru a confirma, risipi sau clarifica elementele apărute în ultima perioadă", a mai afirmat Suciu.

Întrebat dacă premierul Cioloş a fost mulţumit de modul în care a decurs ancheta în acest caz, Suciu a explicat că "nu e o discuţie de mulţumit sau nemulţumit".

"E o discuţie de a reconfirma şi de a stabili încrederea pacienţilor în sistemul sanitar românesc. Despre asta este vorba. Asta este datoria ministerului şi implicit a Guvernului: de a confirma o încredere în legătură cu funcţionarea în termeni decenţi (...) a sistemului medical şi a sistemului de sănătate din România", a precizat Dan Suciu, la Palatul Victoria.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:57 Dosar penal în cazul dezinfectanţilor din spitale

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse, informează PÎCCJ într-un comunicat transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

"Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prevăzute de art. 357 alin. 2 Cod penal. În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de control al Ministerului Sănătăţii", se mai arată în comunicat.

---------

Actualizare > Tolo.ro: DNA a transmis Parchetului, în 2012, un denunţ privind 4 licitaţii trucate la achiziţia de dezinfectanţi în spitale

3 dintre licitaţii fuseseră câştigate de Hexi Pharma, dar dosarul a fost clasat

Direcţia Naţională Anticorupţie a avut pe masă un dosar privind 4 licitaţii trucate la achiziţia de dezinfectanţi în spitale, în 2012, iar trei dintre aceste licitaţii erau câştigate de Hexi Pharma, firma acuzată de diluarea de până la 10 ori a dezinfectanţilor vânduţi în peste 300 de spitale din România, potrivit investigaţiei publicate pe blogul lui Cătălin Tolontan, Tolo.ro.

Dosarul a fost trimis de DNA Parchetului Judecătoriei Sectorului 2, care a deschis urmărirea penală, însă în 2014 a clasat dosarul fără audieri, arată sursa citată. De asemenea, în martie 2016, Parchetul a primit o altă plîngere penală contra lui Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, care a ajuns la DIICOT,

Spitalele ale căror licitaţii erau vizate de dosarul din anul 2012 sunt Elias, Sf. Ioan, Călăraşi şi Institutul pentru protecţia mamei şi copilului.

-----------

Premierul Dacian Cioloş a făcut, ieri, o declaraţie de un tupeu fantastic, în contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi din spitale, scos la iveală de ancheta jurnalistică a lui Cătălin Tolontan.

"Încă de la începutul mandatului am fixat Sănătatea ca prioritate zero în agenda mea şi a Guvernului şi îi asigur pe toţi cetăţenii că nu voi accepta jumătăţi de măsură în acest domeniu vital", a scris Cioloş, pe Facebook.

După ce cazul Colectiv, care a prilejuit înscăunarea Guvernului tehnocrat, a scos la iveală problema infecţiilor intraspitaliceşti, hibele din sistem au fost dezvăluite de anchete jurnalistice, nu de vreun control făcut de autorităţi.

Ancheta Gazeta Sporturilor a arătat că Hexi Pharma, firma care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi diluaţi, cu o cocentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie, a continuat să câştige contracte şi în acest an.

Zero implicare din partea autorităţilor. Zero control.

Datele scoase la iveală de jurnalişti arată că Guvernul are zero rezultate în gestionarea "priorităţii zero". Oare în ce stadiu or fi celelalte "priorităţi"?

Jurnaliştii au continuat să fie înaintea autorităţilor, deşi săptămâna trecută, a anunţat că se implică în caz şi Parchetul General.

Potrivit anchetei jurnaliştilor de la euractiv.ro , "cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluţiile dezinfectante şi plăteşte bani grei pe curăţenie unei firme din acelaşi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)".

Totodată, tolo.ro a mai scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă printr-o firmă offshore, cu un preţ şi de 7 ori mai mare decât cel de piaţă: "Îşi umfla artificial costurile şi, ca să facă bani în România, băga de 10 ori mai puţină substanţă activă în Suprasept, Thor, Clorhexin şi în alte produse".

După Colectiv, cazul deceselor copiilor cu sindrom hemolitic-uremic ar fi trebuit să fie un alt semnal de alarmă pentru Guvernul care avea ca "prioritate zero" sănătatea. La cum s-au comportat autorităţile, mai degrabă sănătatea are zero prioritate în acest guvern.

Acţiunile din ultimele zile sunt tardive.

Dacian Cioloş s-a întâlnit ieri cu ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, căruia i-a cerut urgentarea clarificării problemei dezinfectanţilor din spitale: "'M-am întâlnit azi la sediul Guvernului cu Patriciu-Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii, şi am discutat despre o serie de probleme ale sistemului medical. Ministrul Cadariu mi-a prezentat stadiul anchetei în cazul dezinfectanţilor din spitale şi am cerut urgentarea clarificării acestei probleme de siguranţă sanitară pentru ca pacienţii să se îndrepte în continuare cu încredere spre spitalele care aparţin sistemului public de sănătate. De asemenea, ministrul Sănătăţii m-a informat asupra măsurilor luate până acum şi i-am cerut să comunice cât mai repede şi în mod sistematic etapele administrative care au fost parcurse până în prezent, dar şi să continue cercetările şi să se asigure că viaţa pacienţilor nu este pusă în pericol''.

Viaţa pacienţilor a fost pusă în pericol zi de zi, de ani de zile.

Ministerul Sănătăţii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora.

Totodată, ministrul Sănătăţii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi la Institutul Oncologic Bucureşti, ca urmare a anchetei realizată de jurnaliştii de la euractiv.ro.

"Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, astăzi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor", a informat Ministerul Sănătăţii marţi.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General, iar ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti.

Ministerul Sănătăţi a mai anunţat că, miercuri, în cadrul videoconferinţei cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Prioritatea zero, trebuie sa fie poporul roman, domnule prim-ministru!!!!Sanatatea, invatamantul, ordinea publica, siguranta cetateanului, infrastructura, sa le aveti mereu in gand!!!!Daca in luna augus, salariile bugetarilor nu vor creste minimal cu 8-10%, ati guvernat absolut DEGEABA...Nici de pensionari sa nu uitati, un minim de crestere a punctului de pensie de 5% este absolut sustenabil!!!!

    Daca nu era Tolo nici acum nu se stia. Cine s-a gandit la dezinfectanti a avut o idee geniala. Toti jurnalistii sunt focusati pe Basescu Iohannis Udrea Ponta, restul problemelor nu mai exista. N-avem controale n-avem servicii secrete toti fac poze cu Basescu la terase sau cu Udrea. Astea sunt problemele noastre. Ce sa faca Ciolos? Sa se ocupe de toate? Chiar nimeni nu-si mai face treaba fara pistol la tampla? In Ministerul Sanatatii mai lucreaza cineva? Crede cineva ca afara prim-ministrii se ocupa cu detalii de-astea? Acolo fiecare isi face partea lui de la 9 la 17.

    Felicitari "Bursa" pentru preluarea subiectului! Majoritatea mass-media a ales sa taca si sa ignore efortul echipei lui Tolontan. "Bursa" dovedeste atat spirit de colegialitate, cat si simt civic.

    nu inteleg, DNA impotriva cui a deschis dosar penal? cine sunt judecatorii care au clasat dosarul fara audieri, in 2012? bine ca restul presei este ocupata cu ponei roz, in loc sa acorde importanta cuvenita acestui subiect. oricare dintre noi poate ajunge pe masa de operatie, chiar si pentru o interventie banala, si oricare poate muri de la un microb nenorocit pt lacomia nemasurata a celor care au dirijat sistemul. ce amsina avea patronul de la hexi farma, un Grand Cherokee?

    1. intr o tara normala toata lumea era in strada, iar condrea in puscarie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb