Mircea Geoană: "Patriotismul economic este sănătos şi util"

F.D.
Politică / 8 aprilie

Mircea Geoană: "Patriotismul economic este sănătos şi util"

Patriotismul economic este sănătos şi util, dar naţionalismul autarhic şi anti-occidental nu, fiind periculos pentru România, a afirmat luni, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la dezbaterea "Schimbări geopolitice în Europa de Sud-Est", organizată de AHK România, relatează Agerpres.

"E momentul să spunem că patriotismul economic este sănătos şi util. Toate ţările au patriotism economic. Este firesc. Sunt interesele ţării tale, interesul business-urilor tale. Iar eu vă consider pe voi cei care investiţi în ţara mea şi creaţi job-uri şi aduceţi valoarea adăugată ca fiind partea economiei mele. Patriotism economic da, naţionalism autarhic şi anti-occidental nu. Este periculos pentru România şi trebuie să spunem cu toţii, ca români şi ca românce, că acel lucru nu este bun pentru ţară. Patriotism da, naţionalism autarhic şi depăşit de vremuri, nu", a spus Mircea Geoană.

El a menţionat că în România s-a tot vorbit despre independenţa energetică a ţării de 20 de ani şi nici în prezent nu scoatem gaz din Marea Neagră.

"Vorbim de faptul că are potenţial energetic România şi nu suntem încă capabili să ne facem minimumul de muncă care să ne pună potenţialul în valoare. Eu aş vorbi despre suveranitatea energetică în sensul cel mai bun, în sens european, aşa cum în Europa se vorbeşte de suveranitatea economică. N-am vorbit despre agro-industrie, este enorm de multă muncă de făcut. Vorbeaţi despre Brăila, Tulcea şi zona de acolo. România are a cincea capacitate de producţie navală din Europa, în şase şantiere navale, inclusiv cel de la Mangalia, care trebuie clarificat, inclusiv la 2 mai, unde Ministerul Apărării are un şantier naval abandonat care trebuie resuscitat atât de repede. Vreau să văd Rheinmetall mai repede făcând pulberi la mine la Făgăraş, vreau să se întâmple aceste lucruri", a declarat Mircea Geoană.

El a afirmat că se tot vorbeşte despre potenţialul României, dar au trecut două decenii de când tot vorbim despre strategie de energie şi nu începe să devină realitate. Geoană consideră că este nevoie de un plan implementabil cu responsabili, cu termene şi cu bani. Totodată, acesta a pledat pentru o ţară unde se inovează lucruri şi a subliniat că România trebuie să aibă ambiţia să urce pe lanţul de valoare adăugată.

"Cred că a venit clipa să ne punem serios pe treabă, să discutăm între noi, să avem un plan implementabil, cu responsabili, cu termene, cu bani, cu juridic, cu tot ce trebuie să ne apucăm. Această fereastră de oportunitate nu vine des pe uliţa noastră şi aceasta trebuie să o fructificăm pentru că ne bate Dumnezeu dacă n-o facem. A doua chestiune legat de propunerea mea de a merge energic cu o politică fiscală şi de tot ce înseamnă politici publice pentru partea de cercetare-dezvoltare, inovare. Cineva a vorbit despre brandul de ţară. Eu cred că România poate să-şi propună, pentru că există talent ingineresc, există deja colaborare tehnologică importantă în România, multe dintre companiile germane au centre de cercetare-dezvoltare în multe alte locuri decât sediul companiei, Continental are şi la Iaşi, de exemplu, şi atunci cred că una dintre componentele de forţă ale brandului românesc, brand România, este România innovation nation. O ţară unde se inovează lucruri şi de-abia după aceea ne gândim dacă le şi manufacturăm. De aceea, cred că ambiţia pentru România este să ne ducem pe lanţul de valoare adăugată mai sus. Toată planeta face acelaşi lucru. Şi eu cred, aşa cum spuneau şi ceilalţi, că sunt foarte optimist cu privire la România. Cred că acest cutremur geopolitic, cu toate necazurile pe care le aduce, ne creează o şansă incredibil de mare să avem cea mai cea mai valoroasă... Cel mai valoros real estate strategic din Europa este azi în România. De ce? Pentru că România poate juca multi-regional", a spus Mircea Geoană.

Totodată, el a menţionat că, în ceea ce priveşte China, se acordă atenţie acestei relaţii pentru a nu înlocui o dependenţă de Rusia cu una de China. Potrivit acestuia, China nu este un duşman al NATO, dar trebuie să ne protejăm tehnologiile sensibile.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Patriotismul" o notiune total incorect politic deja,

    multiculturalismul este democratic numai,

    nici atat nu stie ?! 

    adica pe sacrificarea “raracilor”… pentru bunastarea celor de sus…

    s c c r e t 

    Pai patrioti ca tine au impiedicat formarea capitalului romanesc si tot patrioti ca tine au facut ca romani capabili sa plece din Romania. Ce teama le e acestor indivizi sa vorbeasca despre nationalism in conditiile in care Romania e stat national nu patriotic. Noroc cu razboiul din Ucraina ca se va face cate ceva, ca patrioti ca voi fara nimic in cap au redus populatia si economia tarii.

    Devce ai răspuns la comanda lui Vântu?

    De ce ai fost la rusi înainte de alegeți? 

    a venit clipa sa ne punem serios pe treaba..zice unul care n.a muncit in viata lui, doar a plimbat vorbe si functii. de fapt spune n.ati vrea sa munciti serios si pt mine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb