Mircea Geoană, preŞedinte PSD:  "Avem nevoie de un preşedinte care să fie mai mult decât un enunţ sau un slogan de campanie"

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2009

"Avem nevoie de un preşedinte care să fie mai mult decât un enunţ sau un slogan de campanie"

Mircea Geoană, preşedintele PSD şi lider al Senatului, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu. Domnia sa ne-a explicat care sunt aşteptările sale ca potenţial preşedinte şi ce schimbări se vor produce în eventualitatea în care va ajunge la conducerea ţării.

Reporter: Domnule Mircea Geoană, în perioada electorală există şi tendinţa comandării de sondaje de către partidele politice, pentru a se situa mai sus în preferinţele alegătorilor. Aţi recunoscut, într-un interviu, că şi PSD a făcut în trecut astfel de "sondaje", pentru manipularea opiniei publice. Ce ne puteţi spune despre rezultatele ultimelor sondaje politice (Metro Media Transilvania, CSOP) care vă situează pe locul 2, cu 21, respectiv 19% din intenţiile de vot?

Mircea Geoană: Am spus că unul dintre efectele sondajelor este şi cel despre care vorbiţi. Nu că au fost făcute special pentru asta. În legătură cu ultimele sondaje, ele spun ceea ce deja poate fi văzut şi auzit în orice colţ de ţară. Traian Băsescu este epuizat ca om politic. A arătat că nu mai are ce oferi oamenilor, iar aceştia şi-au pierdut încrederea în el. Nu aş vrea să comentez foarte mult sondajele de opinie. Cert este că, în cazul meu, tendinţa este crescătoare, iar în cazul lui Traian Băsescu este descendentă. Iar cele două sunt concluzii ce reies din orice cercetare sociologică.

Reporter: Încă nu v-aţi prezentat programul politic ca viitor preşedinte, de aceea v-aş întreba dacă vă doriţi să fiţi un "preşedintele al tuturor românilor", "un preşedinte care se gândeşte la români" sau un "preşedinte la cârma României"?

Mircea Geoană: Vreau să fiu un preşedinte care nu are nevoie de un clişeu pentru a-şi defini activitatea. Preşedintele jucător a rămas o formă fără fond. România are nevoie de un preşedinte care să fie mai mult decât un enunţ sau un slogan de campanie. Voi fi un preşedinte care îi adună pe oameni în jurul său, adună competenţe şi care duce România înainte. Nici la stânga, nici la dreapta, ci înainte.

Reporter: Din perspectiva unui cetăţean al României, vă simţiţi, identitar vorbind, ataşat de valorile ţării? Enumeraţi trei valori româneşti cu care vă identificaţi.

Mircea Geoană: Unitate, familie, muncă. Sunt valorile care mi-au ghidat viaţa şi la care nu voi renunţa vreodată.

Reporter: Aveţi experienţa modului de viaţă american. V-aţi gândit să implementaţi şi la noi în ţară sisteme care au succes în America? Dacă da, care ar fi acelea?

Mircea Geoană: Respectul faţă de instituţii şi faţă de simbolurile naţionale sunt primele lucruri pe care România ar trebui să le înveţe de la americani. Sunt cu siguranţă şi alte elemente de sistem care pot fi preluate de peste ocean, dar aici este menirea specialiştilor să se pronunţe. Eu vreau ca România să ajungă să-şi respecte drapelul, imnul şi instituţiile la fel de mult cum o fac americanii.

Reporter: Dacă ar fi să faceţi o evaluare a potenţialului dumneavoastră politic, care ar fi trăsăturile care v-ar deosebi de contracandidaţii PD-L, Traian Băsescu şi PNL, Crin Antonescu?

Mircea Geoană: Vorbim de trei personalităţi total diferite, fiecare cu calităţi şi defecte. Întrebarea este care dintre calităţi este mai utilă României astăzi. Şi care defecte sunt mai puţin riscante. Este nevoie astăzi mai mult de scandal decât de consens? Este nevoie mai mult de profesionalism decât de poveşti? Iar cei care trebuie să răspundă la aceste întrebări sunt românii.

Reporter: Există zvonuri conform cărora va apărea în perioada următoare o candidatură "surpriză", cea a lui Sorin Oprescu. Se vehiculează că ar putea candida ca independent sau din partea coaliţiei. Aţi afirmat că acest lucru nu este posibil. Spuneţi-ne, totuşi, care sunt motivele pentru care nu credeţi într-o altfel de candidatură?

Mircea Geoană: Pentru că nimeni nu mai poate fi păcălit cu iepuri scoşi din joben.

Reporter: Mulţi analişti politici acuză actualul preşedinte, Traian Băsescu, că s-a comportat mai mult ca un şef decât ca un preşedinte. Din analizele făcute reiese că pe planul relaţiilor externe, în contextul consolidării relaţiilor cu vecinii (şi nu numai), preşedintele nu a reuşit să se apropie de alte state, mai mult, a "dobândit" câteva relaţii neprietenoase. Unde credeţi că a greşit actualul preşedinte şi care ar fi strategia dumneavoastră în relaţiile externe?

Mircea Geoană: Traian Băsescu a făcut politică externă de uz intern. Asta a fost marea eroare. Adică nu a fost preocupat de conţinutul relaţiilor cu partenerii, ci doar de forma lor şi, mai precis, de modul în care sunt văzute în ţară. Dacă ar fi adunat şi ar fi ţinut în jurul lui oamenii competenţi care s-au oferit să-l ajute, poate că nu ajungea aici. Dar, iată că la 5 ani de la preluarea mandatului, România este mai izolată şi mai străină decât oricând în diplomaţia mondială. O strategie de relaţii externe pentru următorii ani trebuie să aibă un obiectiv foarte clar. Iar obiectivul e legat în mod necesar de depăşirea unei perioade economice dificile. Astfel, va fi foarte important să redeschidem pieţe tradiţionale care au fost uitate, să intrăm pe alte pieţe şi să valorificăm toate oportunităţile pe care România le poate avea în această direcţie. Evident, o relaţie strânsă şi de parteneriat realist şi responsabil cu tot ceea ce înseamnă decidenţi mondiali este obligatorie.

Reporter: Aţi propus în 2008 o măsură pentru convingerea românilor din străinătate să revină în ţară care a fost considerată de mulţi politicieni drept "extremă". Ofereaţi fiecărui român reîntors în ţară 20.000 de euro, lucru care ar fi condus, spun unele voci, la falimentarea ţării. Ce strategie veţi adopta ca viitor preşedinte pentru menţinerea forţei de muncă în ţară şi nu în afara ei?

Mircea Geoană: Banii pentru tinerii care se mută în mediul rural sunt acordaţi din fonduri europene şi deja sunt dosare aprobate la Ministerul Agriculturii. Mulţi au primit deja banii, alţii au primit o parte şi unii au dosarele aprobate şi urmează să îi primească. Trebuie însă să se inţeleagă că aceşti bani nu se dau "pe gratis". Ei se dau celor cu iniţiativă, care vor să facă treaba. Dar nu aceasta este principala discuţie. Pentru a păstra forţa de muncă în ţară, este nevoie să redresăm economia. Orice altă variantă nu este sustenabilă. Acesta este şi motivul pentru care de la începutul acestei guvernări am insistat pentru măsuri anticriză care să dea rezultate concrete în economie.

Reporter: Aţi deschis, de curând, subiectul demografiei ţării noastre, în contextul unei rate a avorturilor care devine alarmantă. Scăderea natalităţii, împreună cu masiva migraţie, are ca efect o populaţie din ce în ce mai mică şi mai bătrână. Cum vedeţi, din perspectiva unui viitor preşedinte, rezolvarea acestei probleme?

Mircea Geoană: Aceasta este una dintre problemele grave cu care se va confrunta ţara noastră în anii următori. Datele unui sondaj recent arată că aproape 70% dintre tinerii României nu mai aşteaptă nimic bun de la ţara în care trăiesc. Vom putea vorbi de un viitor mai bun pentru România numai după ce vom reuşi să recâştigăm încrederea tinerilor şi a cetăţenilor acestei ţări. Iar acest lucru îl vom face, nu cu declaraţii politice, ci cu politici publice în beneficiul tinerilor. De aceea am insistat cu programul de încurajare a tinerilor fermieri şi am propus construirea unui fond de locuinţe sociale destinat în primul rînd familiilor tinere cu venituri reduse. Astfel de măsuri sunt necesare şi vor fi cuprinse în programul meu pentru România.

Reporter: Deşi potenţialul intelectual din ţară este crescut, o reformă în sistemul educaţional este tot mai îndepărtată. Miniştrii se succed şi lasă fiecare o amprentă subiectivă asupra acestui sistem, iar învăţământul devine derutant şi lipsit de substanţă. Ce măsuri ar trebui luate pentru implementarea unor soluţii clare, definitive?

Mircea Geoană: După cum am mai spus, este nevoie de un pact solid între partenerii sociali şi Guvern pe legislaţie pentru a da sis­temului o mai mare stabilitate. Ecaterina Andronescu, împreună cu profesorii, reprezentanţii părinţilor şi ai studenţilor au creat un cod al educaţiei care va asigura funcţionarea corectă şi modernizarea învăţământului românesc pentru cel puţin un deceniu de acum. Soluţiile la care a ajuns ministerul, împreună cu partenerii din societatea civilă, sunt clare şi realiste. Este însă nevoie de o dezbatere publică şi parlamentară a legilor educaţiei dacă dorim ca sistemul să nu mai fie bulversat cu noi schimbări după fiecare ciclu electoral.

Reporter: Turismul din ţara noastră a devenit un subiect delicat în ultima vreme, dar este un element important în dezvoltarea ţării. Ce proiecte aveţi în vedere pentru creşterea atractivităţii ţării noastre asupra turiştilor străini?

Mircea Geoană: Turismul fără infrastructură este ca agricultura fără tractoare. Sunt multe de făcut şi în turism, dar nu vreau să intru într-un subiect care este deocamdată în centrul unei dezbateri de o cu totul altă natură.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia actualei coaliţii de la guvernare după alegerile prezidenţiale?

Mircea Geoană: Totul depinde de modul în care PDL se va raporta la actul de guvernare în perioada următoare. Dacă fidelitatea faţă de guvernare va fi mai mare decât cea faţă de Traian Băsescu, Coaliţia va merge mai departe. Dacă nu, atunci va trebui să găsim o altă formulă. Intenţia mea nu este să bulversez guvernarea, ci să o fac funcţională. Iar din acest punct de vedere, totul depinde de PDL şi de opţiunea pe care trebuie să o facă în mod clar şi fără echivoc între a guverna şi a-i face campanie lui Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb