MIRCEA GEOANĂ:  "Situaţia din Orientul Mijlociu rămâne în continuare complicată"

I.A.
Politică / 14 ianuarie 2020

Mircea Geoană (Sursă foto: Facebook)

Mircea Geoană (Sursă foto: Facebook)

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat, luni seară, că situaţia din Orientul Mijlociu este în continuare "complicată", dar a dat asigurări că nu există riscuri pentru România şi pentru Europa, nivelul de alertare fiind unul minimal, informează News.ro.

"Situaţia din Orientul Mijlociu rămâne în continuare complicată şi trebuie să fim cu toţii vigilenţi, activi şi creativi în ceea ce avem de făcut. Dar momentul acela de risc, care cred că a fost resimţit şi în opinia publică de acasă a fost, se pare, depăşit. Dar cred că cel mai bun lucru este să ne păstrăm şi vigilenţa şi toate antenele deschise", a declarat Mircea Geoană, într-un interviu difuzat Digi 24.

Secretarul general adjunct al NATO a dat asigurări că nivelul de alertare pentru România a rămas minimal, chiar şi în momentul în care Iranul a atacat cu rachete o bază militară din Irak.

"Ceea ce aş putea să spun este că atunci când momentul de risc, de escaladare, a existat şi el a existat, vreau să spun extrem de clar, pentru cei de acasă şi pentru opinia publică şi pentru decidenţii noştri că întreg sistemul de alertare NATO la care, de exemplu, este racordat scutul de la Deveselu, nu a fost alertat dincolo de nivelul global. Şi atunci, şi acum, şi ieri, şi probabil că şi în perspectivă, nivelul de alertare este cel minimal şi chiar în condiţiile în care a existat acel atac cu un număr de rachete de rază scurtă şi medie de acţiune din partea Iranului împotriva unei baze din Irak, nivelul de alertare pentru România şi pentru Europa nu a crescut nicio secundă, nu a fost nicio vorbă şi nicio secundă vorba de risc la adresa securităţii aliaţilor europeni", a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, spune că NATO este "locul unde deciziile politice se discută, uneori în contradictoriu". De asemenea, el afirmă că "militarii români sunt extrem de respectaţi, sunt oameni super-profesionişti".

Mircea Geoană a vorbit şi despre o convorbire între Donald Trump, preşedintele SUA, şi Jens Stoltenberg, şeful NATO, pe fondul situaţiei din Orientul Mijlociu.

"A existat o recunoaştere că NATO ştie şi poate să facă mai mult pentru că suntem organizaţia cel mai bine pregătită în ceea ce înseamnă pregătire pentru forţe militare, pentru capacitatea de a construi instituţii de securitate naţională în foarte multe ţări care sunt partenere cu noi. Această capacitate de a construi sisteme de a se proteja singure, cum este cazul în Irak. Misiunea NATO în Irak este o misiune de succes şi acest lucru putem să îl facem pe scară mai mare, dacă aliaţii se vor pune de acord. Acesta este sensul propunerii făcute de preşedintele american, acesta este şi sensul discuţiilor pe care le-a avut cu conducerea NATO. Aşteptăm din partea aliaţilor americani o propunere mai detaliata în zilele care vin", a declarat Geoană.

Întrebat ce părere are despre faptul că preşedintele american a luat singur decizia în cazul Qasem Soleimani, Geoană a explicat că la livelul NATO se discută foarte mult la nivel înalt şi uneori discuţiile sunt în contradictoriu.

"NATO este şi rămâne şi devine pe zi ce trece, în condiţiile în care situaţia globală este foarte fluidă, incinta primordială pentru consultări între aliaţi. Este locul unde deciziile politice se discută, uneori în contradictoriu. Am avut recent discuţii de acest gen. Au fost speculaţii înainte de Londra, înainte de întâlnirea liderilor, că vom avea o întâlnire la vârf dificilă. Nu, NATO rămâne un loc în care şi lucrurile mai complicate, locul în care ţările aliate nu văd în mod identic. Suntem 29 de ţări, în curând sperăm că şi Macedonia de Nord să devină al 30-lea aliat. Este inevitabil să fie şi diferenţe. Asta nu înseamnă că la fiecare decizie există un mecanism obligatoriu de consultare, dar diplomaţia la nivel înalt o facem este remarcabilă. Există convorbiri zilnice între liderii Alianţei, între liderii Alienţiei şi preşedintele american, între conducerea Alianţei şi statele aliate. În ultimele zile am avut un număr probabil fără precedent la nivel înalt la nivel aliat. Dialogul politic funcţionează în NATO. NATO este piesa centrală de concertare, de dialog şi acţiune la nivelul Alianţei", a declarat Geoană.

Întrebat, de asemenea, um sunt văzuţi militarii români, Geoană a spus că aceştia sunt "extrem de respectaţi".

"Militarii români sunt extrem de respectaţi, sunt oameni super-profesionişti. Chiar astăzi am avut o întâlnire cu noul conducător al militarilor noştri, cu domnul general Petrecu. Militarii noştri sunt prezenţi în Afganistan, sunt prezenţi chiar şi acum în Orientul Mijlociu. Ei sunt în afara oricărui pericol, dar evident că meseria pe care şi-au asunat-o trebuie respectată şi trebuie să investim în continuare în aceşti oameni minunaţi", a precizat Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. inca o data se verifica urmatorul fapt : conducatorii nu sunt cunoscatori, dupa cum cunoscatorii nu sunt conducatori.

    Ia zi-mi Geoana daca esti asa de secretar general adjunct al NATO .... :) ce se intampla in cluster-ul temporal 17-20 ianuarie 2020 ? Ca eu stiu ... tu stii, secretarule?  

    Ia scormoneste tu acolo in orientul mijlociu si vezi ce observi .... :) asta daca iar nu te apuci sa sari de pe un picior pe altul ca la alegeri :)) ....  

    Miza centrala a clusterului temporal e 18 ian 2020. Dar intreaga perioada de risc e 17-20 ian 2020.  

    Secretarule! :)

    p.s. ... bai frate cum de se urca in pozitii cheie toti cretinii si oamenii care stiu nu au acces niciodata in asemenea pozitii-cheie ? ...stau si eu si ma intreb ca omul ....  

    1. Pe 18 e zi cheie...faci tu un gratarel ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb