Mircea Vescan, Armax Gaz: "Cred în evoluţie! Şi în misiunea pe care mi-am asumat-o..."

Vlad Pârvu
Ziarul BURSA #Companii / 25 februarie 2014

Mircea Vescan, Armax Gaz: "Cred în evoluţie! Şi în misiunea pe care mi-am asumat-o..."

Interviu cu domnul Mircea Vescan, directorul general al societăţii

Directorul general al Armax Gaz, domnul Mircea Vescan, se gândeşte serios la o posibilă listare a companiei la Bursa din Varşovia, însă având în vedere că este un pas important care trebuie analizat în toată complexitatea sa, domnia sa susţine că este puţin probabil ca acest eveniment să se întâmple în 2014.

Armax Gaz din Mediaş produce echipamente pentru industria gazelor naturale şi petrolului. Mai mulţi acţionari deţin 53,6% din titlurile companiei, în timp ce directorul general, Mircea-Simion Vescan, controlează un pachet reprezentând 46,3% din titluri.

Domnul Mircea Vescan ne-a povestit, în cadrul unui interviu, aspecte din activitatea societăţii, problemele cu care se confruntă, dar şi oportunităţile pe care le are în vedere.

Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii societăţii în anul 2013?

Mircea Vescan: A fost cel mai greu an pe care l-am trăit în decursul activităţii mele, din cauza căderii complete a investiţiilor în industria energetică şi mai ales în zona gazelor. Cu toate acestea, precizez că 2013 a avut un final promiţător.

Reporter: Care sunt greutăţile cu care se confruntă societatea, raportat la mediul economico-financiar intern şi internaţional?

Mircea Vescan: Ostilitatea este cuvântul care, din punctul meu de vedere, caracterizează cel mai bine mediul economico-financiar intern. Este cu atât mai supărător când discutăm despre atitudinea statului român, care, prin legile promovate şi modul lor de explicare, devine în multe cazuri chiar agresiv împotriva investitorilor care caută să activeze într-un cadru legal foarte confuz, foarte interpretabil şi lipsit de predictibilitate.

În concluzie, nu poate fi vorba de un sprijin real pentru investitorii autohtoni. Din fericire, pentru compania pe care o reprezint, găsim câte o nişă pe piaţa externă prin colaborări cu parteneri străini care sunt mult mai corecţi faţă de ofertele noastre, deschiderea, transparenţa şi bonitatea pe care le demonstrăm.

Reporter: Care este relaţia cu sistemul bancar? Intenţionaţi să accesaţi piaţa de capital pentru finanţare?

Mircea Vescan: Relaţia cu sistemul bancar este una bună, ţinând cont de contextul general în care cu toţii ne desfăşurăm activitatea, iar momentan nu intenţionăm să accesăm piaţa de capital.

Reporter: Ne putem aştepta la o listare a companiei pe Bursa de la Varşovia în 2014?

Mircea Vescan: Ne gândim serios la această oportunitate şi, pentru că este un pas important care trebuie analizat în toată complexitatea sa, este puţin probabil ca acest eveniment să se întâmple în 2014.

Reporter: Cum se prezintă portofoliul de comenzi şi contracte pentru acest an?

Mircea Vescan: Am început acest an, cu ajutorul lui Dumnezeu, având deja un portofoliu de proiecte contractate. Lucrări care ne asigură desfăşurarea activităţii pe o perioadă clară şi privim cu încredere spre proiecte cel puţin la fel de interesante care se conturează.

Reporter: Ce investiţii s-au făcut în perioada 2012-2013 pentru modernizare şi retehnologizare?

Mircea Vescan: Cea mai importantă investiţie a perioadei 2012-2013 este hala nouă de producţie, un proiect de 1,5 milioane euro realizat parţial cu finanţare europeană.

Reporter: Ce investiţii se vor efectua în acest an şi în perspectivă?

Mircea Vescan: Ca întotdeauna, Armax Gaz va efectua investiţiile necesare pentru a răspunde optim cerinţelor pieţei şi pentru a livra produse şi servicii de calitate.

Reporter: Aţi accesat fonduri europene?

Mircea Vescan: Da, aşa cum menţionam mai devreme, noua hală a fost realizată cu finanţare din fonduri europene în proporţie de 50%.

Reporter: Care este portofoliul de produse oferite în prezent de Armax Gaz? Există produse noi asimilate în ultimii ani?

Mircea Vescan: Armax Gaz oferă un portofoliu complex de produse, practic tot ceea ce înseamnă tratarea şi măsurarea gazelor atât în segmentul industrial, cât şi în cel domestic precum şi echipamente pentru industria de petrol (producţie, rafinare etc.). Staţiile de uscare gaze cu tehnologie TEG, produse pentru care deţinem brevet de invenţie şi pe care le oferim ca "lucrare la cheie", mai exact, proiectare, execuţie, montaj, punere în funcţiune, mentenanţă şi service. Am muncit mult pentru acest lucru şi sunt mândru de exclusivitatea pe care am dobândit-o şi că în România suntem unici, iar la nivel internaţional printre puţinii din acest punct de vedere.

Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse şi servicii şi care este ponderea acestora în cifra de afaceri?

Mircea Vescan: Producţia este structurată pe două mari categorii, mai exact vasele sub presiune şi aparatura pneumatică. Aceste produse se pot livra individual sau în diverse configuraţii din care rezultă echipamente complexe, precum staţii de uscare gaze, staţii de reglare-măsurare, unităţi de încălzire şi alte instalaţii de tratare şi condiţionare a gazelor. Ponderea cea mai mare este a vaselor sub presiune. În afara produselor consacrate, dotările de care dispunem şi specializarea oamenilor noştri ne permit să realizăm şi alte tipuri de construcţii şi confecţii metalice.

Reporter: Care sunt principalii furnizori ai companiei? Dar principalii clienţi?

Mircea Vescan: Printre principalii furnizori ai Armax Gaz se numără companii de tradiţie din România, nume importante precum Arcelor Mittal, Alprom sau Vilmar. În ceea ce priveşte clienţii, colaborăm cu nume mari ale economiei românesti precum OMVPetrom, Romgaz şi Transgaz sau în străinătate TPAO, compania naţională de petrol şi gaze a Turciei.

Reporter: Cum a evoluat piaţa internă pe segmentul dumneavoastră de activitate în ultima perioadă şi care sunt tendinţele acesteia?

Mircea Vescan: Din nefericire, piaţa a fost în cădere liberă, cel puţin pe segmentul de activitate tradiţional al companiei. Privesc însă cu încredere către companiile private care înţeleg nevoia de modernizare, de eficientizare a activităţii lor şi pe cale de consecinţă aleg să investească în proiecte complexe pe termen mediu şi lung, proiecte în care produsele şi serviciile Armax Gaz aduc plus valoare.

Reporter: În ce fel încurajează sau ar trebui să încurajeze statul segmentul pe care vă desfăşuraţi activitatea?

Mircea Vescan: Statul nu încurajează, din contră!

Reporter: Care consideraţi că ar fi lipsurile pieţei pe care vă desfăşuraţi activitatea şi, în acelaşi timp, care ar fi măsurile care se impun în acest domeniu?

Mircea Vescan: Lipsurile esenţiale ale acestui domeniu sunt legile care nu încurajează investiţiile şi nu motivează mediul de afaceri. Stabilitatea codului fiscal, existenţa unui cod comercial puternic şi care să funcţioneze pe principii sănătoase, un nivel al taxelor suportabil atât pentru angajator cât şi pentru angajat sunt câteva dintre elementele de care avem nevoie nu doar cei din energie, ci întreaga economie românească. Revenind însă la domeniul în care activez, este esenţială încurajarea investiţiilor de care sistemul are atât de mare nevoie. Discutăm aici despre mărirea capacităţii de producţie prin utilizarea unor echipamente şi tehnologii moderne şi eficiente, reabilitarea şi modernizarea sistemului naţional de transport, implementarea cu adevărat a sistemului SCADA pe SNT, dezvoltarea depozitelor de înmagazinare gaze, spre exemplu cel de la Roman-Mărgineni, extrem de necesar pentru proiectul conductei Iaşi-Ungheni, dezvoltarea conexiunilor Arad-Szeged şi Giurgiu-Ruse. În aceeaşi categorie intră şi proiectele din segmentul electricitate cum sunt cele de la Tarniţa-Lăpuşteşti sau linia de interconectare România-Turcia.

Reporter: Cum caracterizaţi piaţa şi activităţile companiei dumneavoastră din România, având în vedere pieţele asemănătoare din statele puternic dezvoltate din Europa şi restul lumii?

Mircea Vescan: Am urmărit competiţia din afară şi constat cu mâhnire că în oricare alt stat din Uniunea Europeană, compania Armax Gaz ar avea o cifră de afaceri de cel puţin trei, patru, cinci ori mai mare.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveţi?

Mircea Vescan: Cred în evoluţie! Aşadar, proiectele de viitor ale companiei vor gravita în jurul misiunii pe care ne-am asumat-o, aceea de a răspunde în orice moment nevoilor pieţei româneşti şi de a dezvolta în continuare relaţii cu parteneri străini pe pieţele din Rusia, ţările CSI, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Reporter: Vă mulţumesc!

Armax Gaz din Mediaş (ARAX) a înregistrat, în primele nouă luni ale anului trecut, afaceri de 27,8 milioane lei (6,3 milioane de euro), în scădere cu 48% faţă de nivelul de 53,5 milioane de lei raportat pentru perioada similară a anului 2012. Compania a încheiat primele nouă luni 2013 cu un profit brut de 446.244 de lei, cu 18% mai mic faţă de câştigul de 544.273 de lei obţinut în aceeaşi perioadă din 2012.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stimate domnule Vescan, tocmai acum te-ai decis sa iesi la rampa cu un articol incetosat, cand ti-ai pierdut ultima sansa la contracte cu statul prin iesirea PNL-ului de la guvernare? Ce viata aveai si ce bun era statul cand era cumatrul Vosganian ministru. Atunci ai facut o groaza de bani si n-ai stiut ce sa faci cu ei si ai zis ca e mai bine sa ti-i bagi in buzunar, Acum ai ajuns sa produci industrie cata bere vinde Bermas...ia si invata de la suceveni. In privinta listariilor, cred ca era pregatita pt 1 aprilie si ai vrut sa vezi dc o sa si-o aduca cineva aminte atunci. Un capitalist ex-sovietic autentic. Te vei ingropa precum Calburean cu a lui imperiu, daca nu te dai la o parte si lasi pe cine cunoaste. Investeste in oameni, cauta manageri profesionisti, plateste-i cu seriozitate si ai rabdare pentru o perioada de cativa ani. Priveste la Prospectiuni si alte societati care au trecut prin experienta ta si au invatat de la altii. Sper doar sa nu ajungi sa fii o alta societate care iese de la bursa cu picioarele inainte. Mult succes Dle Vescan!

    dur John da pare sa stie ce vorbeste. Transparenta , respect fata de toti actionarii,managment profesionist si rezultatele se vor traduce in plusvaloare .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb