• BNR trebuie să-şi întărească rolul de supraveghetor
• ING Bank România: creştere solidă pe primul semestru
Obiectiv principal al ING: bancă universală
• Piaţa bancară din ţara noastră - atractivă
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu mai este reprezentativă pentru sis-temul bancar actual, se ghidează după principii învechite şi ineficiente şi după un statut creat în urmă cu aproape 20 de ani. Asociaţia este un organism incapabil să ia decizii, existând structural foarte multe conflicte de interese, apreciază Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România. Conducerea executivă a Asociaţiei ar trebui să fie asigurată de persoane din afara sistemului, care să promoveze interesele comunităţii bancare şi nu interesele bĂncii pe care o reprezintă, a adăugat Mişu Negriţoiu. Totodata, domnia sa este de părere că rolul Asociaţiei este şi acela de a realiza studii şi analize de piaţă. În lipsa acestora, băncile finanţează propriile cer-cetări.
În opinia directorului general al sucursalei grupului olandez, Banca Naţională ar trebui să îşi exercite mai mult rolul de supraveghetor al sis-temului bancar şi să aibă mai puţine intervenţii pe piaţă. Domnia sa ne-a explicat: "Sunt o serie de politici trans-naţionale care trebuie implementate şi întărite în Româ-nia. Există încă diferenţe între regulile impuse de băncile centrale din ţările vestice şi banca centrală de la noi în ceea ce priveşte Basel II, MiFID (Directiva Europeană privind Pieţele de Instrumente Financiare), SEPA (Single Euro Payments Area), finanţarea terorismului etc. Banca Centrală ar trebui să se uite mai mult la soliditatea unor instituţii bancare şi să urmărească atent corectitudintea opera-ţiunilor."
Reprezentantul ING Bank, sucursala cu cea mai mare cotă de piaţă din sistemul bancar românesc, apreciază că modificarea regulamentului privind creditarea persoanelor fizice îi va pune pe picior de egalitate cu băncile persoane juridice româneşti. Evident, ING Bank se va alinia la fondul acestor norme.
Directorul general al ING Bank România este de părere că unul din motivele slabei dezvoltări a pieţei de capital din ţara noastră se leagă de alternativa oferită de sistemul bancar.
Pe de o parte, băncile oferă destul de uşor finanţări, oricărui tip de companie, în timp ce prin intermediul pieţei de capital se pot finanţa numai acele companii care îndeplinesc standardele listării. Pe de altă parte, deficitul de lichiditate le va face pe bănci să ofere randamente avantajoase la depozitele la termen şi la conturile de economii, concentrând astfel resursele în sistemul bancar.
Mişu Negriţoiu apreciază că piaţa bancară din ţara noastră este volatilă şi condusă de oportunităţi, bancile lansând produse care răspund la nevoie temporare. În schimb, ING Bank România, preferă să ofere produse şi servicii care au fost deja experimentate în ţări mai dezvoltate.
Piaţa imobiliară, care a avut o ascensiune rapidă în ultimii ani, este deservită de ING prin 3 divizii specializate: ING Real Estate Management, ING Real Estate Development si ING Real Estate Finance. Banca acordă finanţări imobiliare dar numai în cazul în care nevoia de credit este strâns legată de activitatea de bază a clientului a precizat Mişu Negriţoiu. Banca a acordat recent un credit imobiliar, în valoare de 10 milioane de euro pentru un centru de retail din Buzău.
Mişu Negriţoiu este de părere că România este înca atractivă pentru grupurile bancare ce nu sunt prezente pe piaţă. "Totusi, nu cred că este cea mai bună perioadă pentru achiziţii din cauza problemelor pe piaţa internaţională, care au dus la reducerea lichidităţii la nivel internaţional", a mai explicat Mişu Negriţoiu.
Unul dintre paradoxurile pieţei bancare româneşti este, în opinia directorului general al ING, că deşi din punct de vedere al activelor bancare şi al intermedierii suntem cu mult sub nivelul ţărilor din Europa de Vest, la nivelul sucursalelor şi unităţilor bancare suntem aproape la acelaşi nivel. Odată cu trecerea timpului, pe măsură ce piaţa se va aşeza, băncile îşi vor reconsiderea strategia privind reţeaua de unităţi, a concluzionat Mişu Negriţoiu.
ING Bank a avut o creştere solidă in prima jumatate a anului. Veniturile băncii au crescut cu aproape 50% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce activele s-au majorat cu 11,2%. Directorul general al ING Bank România apreciază că majorarea mai rapida a veniturilor comparativ cu cea a activelor indică faptul că banca şi-a folosit resursele într-un mod eficient. "Nu ne concentrăm pe creşterea activelor în orice condiţii pentru că o expunere prea mare poate fi fragilă şi poate duce la creştererea serioasă a costurilor", ne-a declarat Mişu Negriţoiu."Veniturile noastre nu provin doar din credite, cea mai mare parte a veniturilor este generată de serviciile de plăţi, conturile curente şi conturile de economii. O altă activitate generatoare de venituri este trezoreria şi investiţiile pe pieţele financiare", a explicat Mişu Negriţoiu.
ING doreşte să se menţină în topul băncilor din România printr-o creştere anuală a veniturilor de 15 - 20%.
Volumul creditelor acordate de ING Bank s-a majorat cu 31% în prima jumătatea a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut iar profitul net a fost cu circa 80% mai mare. O parte din această creştere s-a datorat şi amânării unor costuri pentru semestrul al doilea potrivit lui Mişu Negriţoiu.
ING Bank România are ca obiectiv creşterea profitului, după ce în ultimii ani a realizat investiţii mari pentru dezvoltarea diviziei de retail banking. Banca va lansa şi produse noi printre care un produs destinat creditării IMM -urilor. ING Bank România va introduce în trezorerie o platformă de tranzacţionare "ING Trade" prin intermediul căreia clienţii vor putea realiza tranzacţii online.
Divizia de "wholesale banking" (n.r. corporate banking), prezentă pe piaţă de 14 ani, a fost foarte profitabilă . Divizia de " retail banking", lansata acum cinci ani, necesita investitii care nu sunt inca acoperite de venituri. Cu toate acestea, retailul înregistrează o creştere rapidă ajungând să reprezinte peste un sfert din volumul creditelor acordate de ING Bank România.
În prima jumătate a anului, banca a deschis 4 noi sucursale pentru companii şi 17 unităţi Self"Bank (pentru persoane fizice), avand in prezent o reţea de 194 unităţi. ING Bank România urmareste să ajungă la 235 unităţi până la finele 2008 şi la 275 în 2009.
La sfârşitul primului semestru, ING Bank România avea aproximativ 650 de mii de clienţi pe segmentul retail obiectivul fiind 750 de mii până la sfârşitul anului şi un milion în 2009. Produsul prin care am câştigat cei mai mulţi clienţi este ING Contr"ROL - contul curent cu dobânda de depozit, care continuă să aibă succes datorită dobânzii mari, lipsei impozitării şi accesului rapid la economii, a precizat
Gheţea: ARB, printre puţinele organizaţii care au prestanţă şi autoritate
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a explicat că asociaţia a fost fondată în urmă cu 15 ani, dar statutul a fost schimbat în câteva rânduri, ultima modificare având loc în primăvara acestui an.
Domnia sa a explicat că în cazul în care se propun modificări şi acestea beneficiază de susţinerea necesară, sunt dezbătute şi supuse la vot în Adunarea Generală a Acţionarilor. În ceea ce priveşte deciziile ARB, domnul Gheţea a menţionat că există două niveluri de decizie, unul strategic - Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), şi unul tehnic, Consiliul de Administraţie (CA). Domnul Gheţea a oferit ca exemplu decizia luată la nivelul AGA privind utilizarea în continuare şi automatizarea instrumentelor de debit, iar la nivelul CA, decizia privind intrarea în funcţiune a noului sistem de decontare a instrumentelor de debit. Domnul Gheţea ne-a declarat că, într-adevăr, ARB ar trebui să realizeze analize, dar pentru a se evita intrarea în posesie de către unii bancheri a unor date confidenţiale despre alte bănci, Asociaţia apelează la terţi (fundamentarea diminuării contribuţiei băncilor la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar), pentru realizarea lor, a fost de altfel o decizie AGA în acest sens. Personal, consideră că Asociaţia Română a Băncilor este printre puţinele organizaţii de acest fel care au prestanţă şi autoritate. În ceea ce priveşte conducerea executivă, aceasta este încredinţată unui colectiv format din foşti bancheri conduşi de Secretarul General al Asociaţiei.
Andreea Arăboaei