MIŞU NEGRIŢOIU:  "O nouă bancă românească pe piaţă - situaţie neinspirată de irosire a resurselor"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2013

"O nouă bancă românească pe piaţă - situaţie neinspirată de irosire a resurselor"

Sistemul bancar s-ar putea îmbogăţi cu "o bancă românească sau chiar o bancă de dezvoltare", potrivit declaraţiilor preşedintelui ING Bank, Mişu Negriţoiu. Domnia sa apreciază că este inutil să fie irosite resurse în acest fel, având în vedere evoluţia băncilor apărute după anul 1990.

Mişu Negriţoiu a menţionat: "Am auzit voci că < hai să facem o bancă românească > şi văd că se cloceşte ceva sau < să facem chiar o bancă de dezvoltare >. Nu cred că este o situaţie mai neinspirată de a irosi resurse pentru o instituţie care, mă rog, să ne uităm la câteva bănci româneşti care au apărut prin anii 90 şi acum probabil sunt tot pe acolo, deci este absolut inutil".

O altă problemă pe care a ridicat-o preşedintele ING Bank este temerea unor persoane publice, exprimată în cadru privat, faţă de riscul pe care îl reprezintă băncile străine pentru România dacă acestea s-ar retrage de pe piaţa românească. "Nu este niciun fel de problemă, pentru că serviciile bancare sunt de asemenea ţinută şi mersul pieţei este aşa de interesant încât băncile se cam bat aşa aiurea pe aceleaşi segmente de clienţi. La nivelul pieţei nu dispare nimic şi nu este niciun pericol", a întărit Negriţoiu, citat de Mediafax.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a atras atenţia că trebuie definiţi bine termenii, ce înseamnă bancă românească.

"Trebuie să fim foarte atenţi cum ne definim termenii. Ce înseamnă bancă românească? Cetăţenia, naţionalitatea acţionarilor? De multe ori în percepţia publică, da! Vă anunţ atunci că avem o bancă extrem de românească, UniCredit Ţiriac Bank are 45% acţionariat românesc, alături de Banca Transilvania, care are un acţionariat românesc foarte prezent. Dar este acesta un criteriu? Până la urmă sunt unele bănci cu acţiuni cotate la bursă, cu acţiuni negociabile, transferabile, astăzi sunt la un cetăţean cu un anumit paşaport, mâine la un altul, ne schimbăm percepţia asupra lor sau îşi schimbă managementul modul de acţiune în funcţie de modul cum anumite acţiuni au fost transferate pe piaţa liberă?", a comentat Olteanu.

El a arătat că, dacă se face referire la autoritatea care reglementează băncile respective, cele mai multe instituţii de credit din România sunt bănci româneşti din această perspectivă, sunt societăţi comerciale înregistrate în România, supuse legii şi unei supravegheri româneşti.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb