Mitul FMI s-a spulberat

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2016

Christine Lagarde, directorul general FMI

Christine Lagarde, directorul general FMI

Mai multe mituri au fost spulberate prin dezvăluirea recentă a dialogului dintre funcţionarii FMI Poul Thomsen şi Delia Velculescu, din care rezultă cum conspiră să-şi atingă ţelurile, iar, pentru noi, interesul în subiect creşte, cu atât mai mult cu cât amândoi au legătură cu România.

Poul Thomsen este directorul FMI pentru Departamentul european, responsabil de programele FMI din Grecia şi Portugalia, supraveghind şi activitatea echipelor FMI de ţară, din (inclusiv) Islanda, Ucraina şi... România.

Delia Velculescu este şeful misiunii FMI în Grecia, originară din România.

Discuţia lor, dezvăluită de Wikileaks săptămâna trecută, a stârnit stupoare şi revoltă, pentru că, din dialog, rezultă că ei intenţionează să "gestioneze" aşa-zise "evenimente", de pildă, să ameninţe cu falimentul Greciei (sau chiar să-l producă), retrăgând FMI din grupul financiar care asistă statul elen, în care mai figurează Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană, o retragere pe care FMI, oricum, o doreşte, din cauză că regulile sale stabilesc interdicţia să împrumute insolvabili, cum este Grecia.

Problema este că Thomsen vrea să coordoneze când să se producă "evenimentul" (iar nu "dacă" el să aibă loc), gândind să-l împingă la o dată puţin înaintea Referendumului britanic din 23 iunie, când insularii vor decide dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană (ceea ce ar exercita o influenţă asupra voturilor). Asta ar strivi-o pe cancelarul german Angela Merkel, liderul european care şi-a asumat să menţină integritatea Uniunii Europene, dar care se împotriveşte iertării datoriilor Greciei, deoarece este deja acuzată de propriii cetăţeni germani că risipeşte munca şi avuţia ţării, ca să reţină în UE ţările insolvabile numite "PIIGS".

Merkel n-ar putea lupta pe trei fronturi - "frontul britanic", "frontul grecesc" şi "frontul german" - şi, aşa cum îşi fac socotelile Poul Thomsen şi Delia Velculescu, va fi obligată să admită o înţelegere.

Primul mit pe care îl spulberă cunoaşterea acestei conspiraţii este că FMI conspiră.

Ani la rând, cei care au spus că suspectează caracterul conspiraţionist al FMI au fost batjocoriţi în fel şi chip.

"Lumea bună" a finanţelor a spus despre aceşti suspicioşi că sunt necunoscători ai faptului că Banca Mondială şi FMI sunt doar "aparate" de coordonare financiară internaţională, lipsite de vreo agendă politică, animate numai de mobiluri tehnice.

A spus că suspiciunea este semn al nemulţumirii celor siliţi la reforme şi restructurări cerute de FMI, dar care, de fapt, sunt necesare.

Şi a mai spus că această suspiciune este o boală, chiar o boală psihică numită "scenarită", pe care, cel puţin noi, românii, o moştenim din comunism şi care ne dezvăluie nostalgia ideologică.

Acum avem dovada că FMI conspiră şi că unul ca Vadim Tudor, de exemplu, deşi sănătos nu era, deşi era mahalagiu (i-am spus-o când era în viaţă, aşa că nu văd de ce n-aş spune-o şi acum), nu era pe de-a-ntregul bolnav, cel puţin nu întotdeauna.

FMI creează scenarii, realmente.

Şi sunt scenarii inclusiv politice.

Al doilea mit spulberat este că FMI ar fi de bună-credinţă şi că vrea "binele".

Când constaţi ce înţeleg Poul Thomsen şi Delia Velculescu prin "eveniment", ţi se face părul măciucă: închiderea băncilor, stoparea plăţii salariilor, stoparea plăţii pensiilor, falimente de companii, eventuale sinucideri - înfometare, proteste şi lupte de stradă, moarte, la nivelul unei întregi naţiuni.

"Eveniment".

Poul Thomsen şi Delia Velculescu vorbesc despre "eveniment" ca despre un pion, pe care îl împing în coasta "reginei" Merkel, pe tabla de şah europeană.

Sunt ei animaţi de intenţii "bune"?

Desigur, undeva, în fundul discuţiei, licăreşte scopul ca, astfel, să obţină o reducere a datoriilor Greciei.

Cu ce preţ, însă?

Cu preţul "evenimentului".

Al treilea mit spulberat este că ar "trebui" să fim o "clasă de elevi silitori ai FMI", lipsă de personalitate şi servilism al căror campion de necontestat, în România, au fost Victor Ciorbea şi Cabinetul său CDR-ist, girat, ca nicăieri, de FMI şi Banca Mondială.

Evident, Ciorbea ne-a transformat într-un pion pe tabla de şah a FMI, o tâmpenie continuată în forme limpezi sau mai ascunse de toţi cei care l-au succedat, explodând în bălăbăneala premierului Boc (pe care se ştie că, de fapt, îl cheama "Băsescu").

Al patrulea mit spulberat este că FMI ar deţine vreo soluţie la criza financiară mondială, sau măcar la cea continental europeană.

În faţa dialogului dintre Poul Thomsen şi Delia Velculescu, unii au priceput că, de fapt, criza financiară este un rezultat al jocului de şah al FMI, impresie întărită de invocarea declaraţiilor şefului FMI Christine Lagarde, cum că influenţa FMI, creşte în perioadele de slăbiciune ale economiei mondiale şi scade, în perioadele infloritoare.

Dar, Christine Lagarde n-a spus nimic nou, lumea ştie că, înainte de criza financiară mondială, prin 2007, FMI horcăia la limita nefiinţei, ca să mănânce jar şi să redevină arbitru financiar, bancar, economic şi politic mondial, odată criza declanşată.

Dacă mai socotim şi că FMI a dispus de studii care au prevăzut declanşarea crizei, dar nu a găsit de cuviinţă să-şi prevină acţionarii - statele lumii -, atunci scenariul intenţiei FMI este complet şi bineînţeles că scuzele pe care FMI le-a adresat comunităţii internaţionale, că nu a informat-o, nu contează.

Şi întrucât vedem că "scenarita" nu este o boală, scenariul devine verosimil.

Însă, criza este reală, iar cauzele ei nu ţin de intenţia FMI: planeta produce prea puţin, în raport cu creşterea datoriei globale, într-un ritm cu care producţia nu ţine pasul.

FMI nu poate face nimic sau aprope nimic, în privinţa asta.

FMI este numai una dintre instituţiile majore ale lumii, care doar arbitrează criza, dar care nu o poate stopa.

Dialogul dintre Poul Thomsen şi Delia Velculescu arată că nu urmăresc decât o mai mare influenţă a FMI asupra Europei şi că pentru asta nimic nu le apare drept limită, acceptând fără să clipească riscul "evenimentului" din Grecia, al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, al prăbuşirii Angelei Merkel, nu doar din poziţia de lider european, ci şi în faţa propriului electorat, al destabilizării Uniunii Europene în general, cu toate consecinţele imaginabile.

Nu, FMI nu are nici o soluţie pentru criză.

Tot ce vrea FMI este putere.

Cel puţin, Poul Thomsen şi Delia Velculescu asta arată.

Şi nu într-un scenariu, ci într-o discuţie care chiar a avut loc.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Propanganda despre mandatul FMI --- Infirmata

    Mitul conspiratiei Illuminati --- Spulberat (sunt in realitate doar o gloata de incompetenti) 

    Nu are armata.

    Provoaca legal si pleaca.

    Daca in 2007 horcaia acum duduie, parca sunt Sultani Lumi. 

    Romania tot ani 80, ce a facut ?

    Metoda Ceausescu a fost salutata de prestigioase Universitati din lume de a plati datoria tari dar ce folos la cata datorie avem acum si 4 milioane din forta de munca afara.

    Cine ramane in tara platit plateste mai mult ? 

    fmi este o banca mondiala si are strategii de smechereala ca toate bancile.Atit ca fml-ul are spatiu de manevra mai larga decit bancile locale.

    Ce , daca ar putea , o BRD, sau BCR nu ne-ar da cu roatele in sus? 

    Chiar daca ar fi sa piara o tara?La FMI este o problema ,la noi (la greci ,etc) este o alta problema. De ce nu

    poate pune jos o Germanie (chiar daca o va incolti pe doamna Merkel)?Puterea bancherior sta in calitatea indoielnica a clientilor 

    1. daca a reusit Comandantul sa aduca BERD sa declare ca nu poate FI Capitan SI doar navigator iar ERSTE incepe sa faca un Rollback la amortizari PE Ungaria SI Romania de aprox 200 de milioane

    Despre PUTERE si CONTROL este vorba in toata tesatura sociala a umanitatii. De aici pornesc mai toate conflictele din lume...

    Pe vremuiri colonizarea se facea cu arma-n mana, acum o fac institutiile finaciare printre care si FMI...

    1. Da

    Pana sa dam vina pe FMI sau nu mai stiu ce alte institutii financiare ar trebui sa ne uitam la noi. Dupa parerea mea, politicienii nostril impreuna cu noi, cei care ii votam, ne imping catre FMI, pentru ca la noi mai mult ca la oricine incompetent este maxima....

    1. Oricat nu i-am vota, ei tot se aleg.

      Un vot e de ajuns. Daca stam acasa, in ziua alegerilor, atunci presedintele este votat de mama lui. 

      Daca nu ma insel Iliescu a schimbat ca nu mai trebuie 50% + 1 vot.

      Daca e sub 50 nu ar trebui sa ne reprezinte deloc(sa mai faca ei imprumut Fmi ).

      Trebuie alternativa la partide politice! 

      extraordinar articul.nu am cuvinte.

    Multumesc domnule Make. Voi "insemna" acest articol si il voi aminti de cate ori tradatorii de la conducerea Romaniei ne vor vorbi de "necesitatea unui acord cu FMI". Voi aminti de asemenea acest articol de cate ori voi observa ca se vor intampla "evenimente" care asa cum spui cei doi preced incheierea unui acord cu FMI!

    1. spui = spun

      si fraza "Evident, Ciorbea ne-a transformat într-un pion pe tabla de şah a FMI, o tâmpenie continuată în forme limpezi sau mai ascunse de toţi cei care l-au succedat, explodând în bălăbăneala premierului Boc (pe care se ştie că, de fapt, îl cheama "Băsescu")." face istorie. De aceea, cu umilinta , imi permit doar a completa faptul ca pionul de pe vremea domnului Ciorba s a transformat in regina prin talentul Comandantului. De frica doamna Schächter a plecat la Bruxelles pentru a discuta raportul :-)

      Este dificil dar daca acceptam la infinit acest FMI ce vrea doar putere si nui pasa inseamna ca sunt mai rai decat ISIS ,SUNT DISTUGATAORI UMANITATI INTR-UN MOD MODERN FARA SA CONCRETIZAM ,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb