Miturile care induc călătorii în eroare atunci când cumpără bilete de avion. Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod real?

R.S.
Miscellanea / 18 octombrie 2024

Miturile care induc călătorii în eroare atunci când cumpără bilete de avion. Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod real?

Rezervarea unui zbor poate fi o adevărată provocare atunci când ne dorim să găsim cea mai bună ofertă pentru nevoile noastre de călătorie. Mai mult decât atât, într-o eră în care primim informaţii din toate direcţiile, poate fi destul de greu să le filtrăm pe cele corecte într-o multitudine de date înşelătoare sau chiar false, conform unui comunicat transmis redacţiei.

În plus, este important de precizat că, atunci când facem o astfel de analiză, trebuie să interpretăm rezultatele în corelaţie cu nivelul industriei din ţara respectivă. Altfel spus, pentru a obţine informaţii cu adevărat valoroase şi utile pentru pasageri, trebuie să ne raportăm la dinamica industriei aviatice din România. Datele universale care au tot circulat de-a lungul anilor nu doar că induc în eroare, dar nici măcar nu mai sunt valabile în prezent, într-o piaţă aflată într-o continuă transformare, potrivit comunicatului.

Tocmai din acest motiv, specialiştii agenţiei de turism online Vola.ro au realizat un ghid în care au demontat cele mai cunoscute mituri apărute în jurul biletelor de avion şi au inclus câteva trucuri pentru a găsi cele mai bune oferte de fiecare dată când călătorim.

Mitul #1: Marţea e cea mai ieftină zi pentru a cumpăra bilete de avion

Unul dintre cele mai cunoscute mituri spune că biletele de avion sunt cele mai ieftine dacă sunt achiziţionate într-o zi de marţi. Această idee intens promovată de-a lungul anilor a pornit de la faptul că, în trecut, companiile aeriene lansau oferte şi promoţii în prima parte a săptămânii. Cu toate acestea, în zilele noastre, preţurile biletelor fluctuează constant, în funcţie de cerere şi de algoritmi din ce în ce mai sofisticaţi. Preţurile pot fi avantajoase şi în alte zile ale săptămânii, nu doar marţea, iar flexibilitatea în ceea ce priveşte datele călătoriei reprezintă cheia pentru a găsi cele mai bune oferte.

Potrivit datelor Vola.ro, dacă ne raportăm strict la piaţa din România, se pare că, în cazul zborurilor cu decolare din ţara noastră, cele mai ieftine bilete de avion vor fi cele rezervate în zilele de duminică, apoi de sâmbătă. În acelaşi timp, specialiştii recomandă să evităm să cumpărăm bilete miercuri şi joi, pentru că atunci sunt cele mai mari preţuri în România.

De asemenea, pentru călătoriile single, deci un singur bilet de avion rezervat, cele mai bune preţuri sunt la zboruri ce au loc marţi. Pentru rezervările de cuplu, cele mai mici tarife sunt la zborurile efectuate sâmbăta, se menţionează în comunicat.

Există câteva date interesante şi în ceea ce priveşte intervalul orar: între 18:00 şi 20:00 se pare că ar fi cea mai bună fereastră pentru rezervarea biletelor de avion ieftine.

Mitul #2: Cu cât rezervăm biletele de avion mai devreme, cu atât va fi mai ieftin.

În trecut, rezervările de zboruri efectuate cu mult timp înainte erau adesea mai ieftine, însă, în prezent, această regulă nu se mai aplică. În prezent, nu mai este nevoie să luăm biletele cu trei luni înainte, pentru că în caz contrar se scumpesc foarte mult, aşa cum se credea până acum. Potrivit datelor Vola.ro, cele mai accesibile bilete se rezervă acum cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de plecare.

Pe măsură ce se apropie data zborului, tarifele se pot scumpi cu până la 60%, aşa că ar fi recomandat să păstrăm această marjă de aproximativ o lună înainte de călătorie pentru rezervarea zborului.

Mitul #3: Dacă ziua e potrivită, nu contează deloc orele de decolare.

De-a lungul timpului, am tot auzit că trebuie să ţinem cont de ziua decolării, că este suficient să alegem o zi cu tarife mici pentru biletele de avion, însă realitatea este că preţurile sunt influenţate şi de ora decolării, mai ales pe rutele populare, spre care există mai multe zboruri pe zi, cum sunt Londra, Paris sau Roma.

Specialiştii Vola.ro au observat că zborurile care au ora de decolare programată în afara intervalului 8:00 - 21:00 au un preţ redus în comparaţie cu cele programate la orele de vârf. Prin urmare, flexibilitatea este un avantaj şi în acest caz: pasagerii care nu au o problemă în a se trezi devreme sau a ajunge mai târziu la destinaţie pot alege zboruri la ore cu tarif redus, se precizează în comunicat.

Mitul #4: Escalele trebuie evitate.

În trecut, escalele erau considerate ceva ce trebuie evitat cu orice preţ din cauza orelor lungi de aşteptare a următorului zbor. În prezent, însă, chiar dacă zborurile directe sunt în continuare preferate, călătorii au devenit mai deschişi la ideea de escală, mai ales că zborurile combinate au marele avantaj de a avea un preţ mai mic.

În plus, orarele de zbor sunt acum sincronizate mult mai bine, mai ales dacă sunt operate de aceeaşi companie aeriană, astfel că timpul de aşteptare în escală poate fi acum şi de maximum una-două ore. Pe de altă parte, unele companii aeriene, cum este Turkish Airlines, oferă tururi gratuite în oraşul de tranzit (Istanbul, în acest caz) dacă escala este de 6-24 de ore, ceea ce înseamnă că putem folosi eficient timpul de aşteptare, explorând un loc nou.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb