MODELUL DE BUSINESS A DAT ROADE Banca Transilvania, profit fabulos, pe o piaţă în cădere liberă

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2013

Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania, a preluat, din decembrie 2012, şi conducerea executivă a instituţiei de credit.

Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania, a preluat, din decembrie 2012, şi conducerea executivă a instituţiei de credit.

Brokerii, surprinşi de rezultate

Banca Transilvania a anunţat, ieri, o creştere cu 40% a profitului pe 2012, la 320,43 milioane lei, o performanţă caracterizată drept surprinzătoare de brokerii din piaţa de capital.

Rezultatul face notă discordantă pe piaţa bancară, majoritatea instituţiilor de credit de la noi fiind în pierdere.

Diferenţa este făcută de modelul de "business" al Băncii Transilvania, potrivit analiştilor, această instituţie fiind orientată către afaceri mai mici, întrucât sursele sale de finanţare erau mai scumpe, în absenţa unei susţineri din partea unei bănci "mamă" străină.

Horia Ciorcilă: "Vom propune capitalizarea profitului"

Preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, s-a declarat mulţumit de rezultatele financiare din anul trecut, mai ales că au fost obţinute în pofida unei volatilităţi pronunţate şi a multiplelor incertitudini ale mediului economic local şi european.

Domnia sa a declarat: "Creşterea numărului de clienţi activi, corelată cu maxime istorice ale numărului de operaţiuni şi ale unor performanţe bune pe unele dintre liniile noastre de business au dus la consolidarea puternică a poziţiei noastre pe piaţă. Vom propune acţionarilor noştri capitalizarea profitului obţinut pentru a putea continua creşterea băncii şi sus-ţinerea economiei româneşti".

Brokerii sunt de părere că evoluţia băncii a fost asigurată de strategia acesteia şi în contextul consolidării poziţiei instituţiei pe piaţa bancară.

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Modelul de business unic în ţară a asigurat succesul băncii"

Modelul de business unic în ţară al Băncii Transilvania i-a asigurat acesteia succesul anul trecut, ne-a declarat Adrian Simionescu, director al "Vienna Investment Trust".

Domnia sa a comentat: "Nu creşterea în sine este mulţumitoare, ci faptul că a fost obţinută într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Majoritatea băncilor au marcat pierderi, anul 2012 reprezentând momentul unui record istoric în cazul pierderilor totale. Ceea ce este de apreciat la Banca Transilvania nu ţine strict de activităţile des-făşurate de bancă în cursul anului 2012, ci şi de reorientarea strategiei, încă din anul 2009, când sursele de finanţare au scăzut dramatic şi banca a trebuit să găsească metode alternative de dezvoltare".

Potrivit lui Adrian Simionescu, nicio altă bancă nu a urmat acest model de business, de a insista pe atragerea de clienţi noi, cu situaţii financiare bune, pentru a contrabalansa eventualele credite neperformante.

Domnia sa a adăugat: "Creşterea de 40% a băncii este mai mult decât mulţumitoare atât pentru Vienna Investment Trust, cât şi pentru inves-titorii noştri".

Domnul Simionescu consideră că strategia în sine este mult mai importantă, estimând că rezultate similare vor fi înregistrate şi în anii care vin.

Alin Brendea, "Prime Transaction": "Una dintre puţinele afaceri bancare care a ştiut să păstreze un echilibru reuşit între reducerea costurilor şi menţinerea unei politici de dezvoltare"

Rezultatele Băncii Transilvania pot fi catalogate drept pozitive, atât în contextul rezultatelor din sectorul bancar, cât şi prin prisma unui an dificil pe care economia românească l-a traversat în 2012, consideră Alin Brendea, director general adjunct al "Prime Transaction".

Creşterea înregistrată anul trecut a venit în contextul consolidării poziţiei pe piaţa bancară, a adăugat domnia sa.

Alin Brendea a arătat: "Este una dintre puţinele afaceri bancare care a ştiut să păstreze un echilibru reuşit între reducerea costurilor şi menţinerea unei politici de dezvoltare de-a lungul ultimlor ani, fapt care în prezent generează rezultate pozitive".

Domnia sa este de părere că Banca Transilvania are atuurile necesare pentru a furniza şi în acest an rezultate pozitive: "Banca a anunţat că dispune de lichidităţi semnificative care ar putea asigura baza pentru noi finanţări cu rezultat direct în creşterea cifrei de afaceri şi a profitabilităţii".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest" : "Rezultatele băncii, surprinzătoare"

Creşterea Băncii Transilvania în 2012 este surprinzătoare, în condiţiile în care toată piaţa a avut pierderi substanţiale, consideră Mihai Mureşian, director de tranzacţionare al "Intercapital Invest".

Domnia sa a precizat: "Banca Transilvania a arătat, în ultima perioadă, că este peste media pieţei, este în vârful plutonului, reuşind de fiecare dată să prezinte rezultate pozitive. Nu ştiu care sunt cauzele, dar, cu siguranţă, arată că BT este o bancă puternică şi profitabilă".

Mihai Mureşian consideră că sis-temul bancar trece printr-o perioadă nefastă, iar activitatea macroeconomică pe ţară va fi foarte importantă în acest an, însă sunt şanse ca Banca Transilvania să-şi menţină profitabilitatea la nivelul din 2012.

Magda Sirghe, "Tradeville": "Rezultate uşor sub aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters"

Magda Sirghe, analist financiar "Tradeville", ne-a precizat că Banca Transilvania, a treia bancă româ-neas-că după active, a înregistrat rezultate financiare uşor sub aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, cu o creştere a veniturilor operaţionale cu 10% şi a profitului net cu 40%.

Analistul citat a comentat: "Toate categoriile de venituri, din dobânzi (+5%), din comisioane (+15%) şi din operaţiuni financiare (+12%) au contribuit la majorarea veniturilor operaţionale. Remarcăm diminuarea marjei de dobândă şi a profitului din operaţiuni financiare, care în general este fluctuant. Creşterea cheltuielilor operaţionale pentru extindere şi dezvoltare în acelaşi ritm cu cea a veniturilor operaţionale, precum şi majorarea cheltuielilor nete cu provizioanele pentru risc de credit ar fi trebuit să diminueze ritmul anual de creştere a profitului net, însă banca a beneficiat de facilităţi fiscale prin trecerea de la RAS la IFRS".

În opinia doamnei Sirghe, 2013 va fi încă un an dificil, cu un mediu economic incert. "Este probabilă diminuarea profitabilităţii comparativ cu anul anterior, pe seama micşorării veniturilor (din dobânzi) şi a majorării cheltuielilor, însă banca se bucură în continuare de susţinerea investitorilor instituţionali (BERD)".

La capitolul profit, Banca Transilvania precizează în raportul publicat ieri că a beneficiat de facilităţi fiscale în anul 2012, ca urmare a aplicării filtrelor prudenţiale impuse prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr.29 din 28.12.2011.

Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania au ajuns la 1.536,55 milioane lei, în 2012 fiind cu 10% peste valorile înregistrate la 31.12.2011. Trendul ascendent a fost determinat de creşterea cu 12% a veniturilor din operaţiuni financiare, cu 15% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 5% a veniturilor nete din dobânzi, potrivit raportului băncii.

Cheltuielile operaţionale BT au fost, la finalul anului trecut, de 816,36 milioane lei, faţă de 743,48 milioane lei, înregistrate în anul 2011. Creşterea cu 10% a fost determinată atât de creşterea organică a activităţii băncii, cât şi de evoluţia cursului de schimb euro/leu, arată oficialii BT.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii şi angajamente de creditare au fost de 379,43 milioane lei, comparativ cu 380,80 milioane lei, cât a fost valoarea lor în anul precedent. Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au fost de 368,14 milioane lei, comparativ cu 324,50 milioane lei, la finalul anului 2011, banca asigurând un control permanent al calităţii portofoliului de credite, se mai arată în raportul citat.

Oficialii băncii mai arată: "Portofoliul de credite al Băncii Transilvania este unul stabil, preponderent în lei, iar soldul este de 17.151 milioane lei. 64,20% din creditele BT sunt acordate companiilor, iar 35,80%, persoanelor fizice. Creditele neperformante, cu res-tanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,31% din totalul portofoliului de credite al băncii. Soldul provizioanelor din activitatea de creditare este de 2.111 milioane lei, la 31 decembrie 2012, faţă de 1.659 milioane lei, la sfârşitul anului 2011, BT asigurând un grad adecvat de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 108,05%".

Depozitele atrase de la clienţi au crescut cu 14% faţă de sfârşitul anului, soldul fiind de 23.061 milioane lei. BT a încurajat economisirea şi în 2012, prin produse transparente şi simple, bonificând clienţilor rate de dobândă care asigură obţinerea unor randamente real pozitive, potrivit raportului BT.

La 31 decembrie 2012 banca avea 1,67 milioane clienţi activi, comparativ cu 1,55 milioane clienţi activi în anul precedent. De asemenea, a crescut numărul de operaţiuni cu clienţii, cu 11,3%, faţă de perioa-da similară din 2011, ajungând la 221,93 milioane operaţiuni.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. De ce nu scrieti si despre folosirea unei insemnate parti a profitului pentru achizitionarea de actiuni care sa fie acordate angajatilor (principalii beneficiari fiind cei din conducere) de ce nu scrieti? Toti angajati sunt deja platiti. De ce ei trebuie sa beneficieze de o plata dubla iar actionarii (proprietarii bancii!!!) sa nu primeasca dividende? Fidelizarea angajatilor pe timp de criza cand le tremura fundul pentru locul de munca? Hai sa fim seriosi!! I-a fidelizat criza deja. DE CE NU SCRIETI DE ACEASTA PROBLEMA? Pentru actionari nu sunt bani, ci numai pentru angajati si in special pentru conducerea bancii!!!!!!

    "Mihai Mureşian, "Intercapital Invest" : "Rezultatele băncii, surprinzătoare" -pentru unii probabil, pentru altii acesta nu este decat rezultatul unei politici de gestionare a riscului precauta. Atunci cand veti gasi in anul 2008 ROE de peste 50% veti intelege adevarata fata a unei politici bazata numai pe polistiren expandat :-)

    1. Normal ca e trist ,dar trebuie amintit faptul ca toti cei ce au popit tlv acum trag ponoase ,buletinul le iese pa ochi,si concurenta neloiala bazata pe clienti noi din 'spagi' ,indiferent daca nu era comvenabil pt. oameni ,seful decide unde mergem .

    DACA IN ASTA CONSTA RESPECTUL FATA DE ACTIONARI E TIMPUL SA TE LASI DE BURSA SI SA TE APUCI DE CITIT CEVA CARTI DE SPECIALITATE IN CARE SA GASESTI RASPUNSURILE LA METODELE DE DEZVOLTARE IN MANAGEMENTUL AFACERII.

    1. Care carti? Alea care au "dezvoltat" managementul afacerilor pana au bagat afacerile si economiile in cea mai adanca criza dupa anii '30? Dupa mintea dvs luminata folosirea profitului bancii ca sa dubleze plata angajatilor in conditiile in care este coada la usa bancii pentru angajari, reprezinta o metoda de dezvoltare a managementului afacerii!! Daca managementul afacerii nu este dezvoltat atunci schimbati conducerea ca are probleme cu "dezvoltarea" mansardei din moment ce rispeste banii pe prostii (fidelizarea angajatilor cand sistemul bancar desfiinteaza locuri de munca?! Daca tot are banca bani care-i prisosesc,, atunci sa acorde dividende ca oricum nu a facut-o decat o singura data in toata existenta ei!

      Vad ca insistati pe remunerarea actionarilor care dupa parerea dmv. nu e satisfacuta ,conjunctura actuala cu mii de cereri pt. un loc de munca e temporara ,face parte din ciclul economic,nu ar fi corect sa nu-ti rasplatesti oamenii care au acceptat salarii mai mici prin comparatie si sa i stimulezi ?Acest aspect a darimat afaceri mari,cei ce nu au grija de angajati pier ,e regula . Care a fost scopul listarii la bvb ? va spun eu...finantarea ,deci banii ieftini asa se obtin,dar poate stiti ceva ce noi nu stim ,luminatine.

      Apropo ,cum actiunile care vi se ofera nu sunt bani ? interesant ,stimabile ,sunt bani comvertiti dar si e un mod de a scapa de un impozit 16% daca te dezvolti ,pe matale te intereseaza strict faptul ca nu ti da banca banii ci urmeaza sa i ei vinzind actiunile,si de ,poate sa scada valoarea ,cu asa investitori bvb nu si va reveni curind,toti vor imbogatire rapida.

    profit fabulos?

    1. fabulos fata de concurenta, de restul sistemului bancar; nu cred ca sunt mai mult de 3-4 banci din vreo 40, care sa fi avut profit peste 10 mil de euro in 2012

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb