Modernizarea spitalelor, o prioritate şi în 2022 pentru CJ Galaţi

ANA FELEA
Miscellanea / 20 ianuarie 2022

Modernizarea spitalelor, o prioritate şi în 2022 pentru CJ Galaţi

După ce în 2021 a inaugurat o nouă Unitate de Primiri Urgenţe şi a depus spre finanţare prin PNRR un proiect de aproximativ 200 de milioane de euro ce vizează construirea unui nou spital, Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că şi 2022 va fi un an al investiţiilor în modernizarea unităţilor sanitare din judeţ. De altfel, prima lună a anului a adus deja primele realizări în domeniul sanitar, iar prima investiţie anunţată de reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi a fost chiar o nouă secţie de Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecţioase. Este vorba tot despre o lucrare făcută cu fonduri europene şi care are o valoare de aproximativ 11 milioane de lei.

"Am reuşit să obţinem bani europeni pentru o nouă investiţie importantă pentru medicina gălăţeană, mai ales în acest context pandemic. Este vorba despre o secţie modulară de ATI, care va fi realizată în curtea unităţii medicale. Astfel, la Spitalul de Boli Infecţioase va fi amenajată de la zero o secţie exterioară de terapie intensivă, care va fi dotată cu toate echipamentele medicale necesare", a spus preşedintele Costel Fotea.

Noua secţie ATI va avea zece paturi, inclusiv rezerve de tip izolator, iar pentru amenajarea ei vor fi folosite nu mai puţin de 35 de containere medicale. În această secţie de terapie intensivă vor putea fi trataţi pacienţi confirmaţi cu COVID-19.

"Proiectul prevede şi achiziţionarea a zeci de echipamente medicale specifice unei secţii de terapie intensivă (ventilatoare, injectomate, EKG-uri, echipamente ASTRUP, aparate de epurare extrarenal şi hemofiltrare, defibrilatoare, truse laringoscop etc)", a mai adăugat Costel Fotea.

De asemenea, alte 34 de milioane de lei, fonduri atrase tot de la Uniunea Europeană, vor fi investiţi în construcţia şi dotarea cu aparatură medicală a trei clădiri noi la Spitalul Judeţean, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul din Târgu Bujor, în care vor funcţiona Ambulatoriile de Specialitate.

"Este nevoie de clădiri noi şi moderne în sistemul sanitar, pentru a putea astfel să creştem calitatea serviciilor medicale. Practic, se construiesc de la zero peste 3000 de mp, iar în noile spaţii vor funcţiona cabinete medicale, săli de consultaţii şi săli de tratament, toate dotate cu aparatura şi echipamentele medicale necesare. Clădirile sunt în diferite etape de realizare, iar în unele cazuri suntem în ultimele etape ale lucrării. O parte din aparatura medicală a fost achiziţionată, iar la Ambulatoriul de la Spitalul de Pneumoftiziologie s-au adus deja atât computerul tomograf pe care îl vom instala în noua clădire, cât şi un aparat performant de radiologie", scrie preşedintele Costel Fotea pe pagina de Facebook.

Pe lângă investiţiile în ridicarea noilor spaţii pentru tratarea pacienţilor sau modernizarea celor deja existente, Consiliul Judeţean are în vedere şi achiziţionarea de echipamente medicale. În luna ianuarie 2022 la Galaţi a ajuns cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului, astfel că municipiul a adevenit unul dintre puţinele centre medicale din ţară dotate cu două astfel de aparate medicale şi singurul din zona de SE a ţării.

"În curând, vom inaugura şi singurul centru din regiune de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT.Vorbim de echipamente medicale performante, care cresc şansele de vindecare, acţionând precis doar asupra tumorii, protejând astfel ţesutul sănătos. La Galaţi, de la punerea în funcţiune a primului accelerator liniar de particule, au fost realizate aproximativ 25.000 de şedinţe de radioterapie pentru pacienţi din toată regiunea, Noul accelerator liniar este un echipament medical produs în Statele Unite ale Americii, care va creşte şi mai mult calitatea tratamentului datorită sistemelor tehnice avansate cu care este dotat.

În acest moment, specialiştii lucrează la montarea acestui modern echipament medical, după care vor demara activităţile de calibrare, testare şi autorizare. De asemenea, în interiorul buncărului se lucrează la ultimele finisaje", a spus Fotea.

Echipamente moderne cu ajutorul cărora diagnosticarea şi tratarea pacienţilor să fie cât mai rapidă şi precisă au fost achiziţionate, tot în luna ianuarie 2022, şi la Spitalul Judeţean Galaţi. Este vorba despre 40 de echipamente medicale moderne,aparatură necesară în timpul intervenţiilor chirurgicale, cum ar fi trusa de ultimă generaţie de osteosinteză pentru operaţii maxilo-faciale, mesele de operaţii sau microscopul operator performant pentru intervenţii neurochirurgicale, paturi ATI şi aparatură pentru realizarea investigaţiilor medicale necesare în stabilirea diagnosticului, de la aparate de radiologie la ecografe şi echipamente care înregistrează activitatea bioelectrică a creierului.

"Anul trecut, doar în aparatură medicală s-au investit aproximativ 10 milioane de euro, iar în 2022 vom continua să aducem şi alte echipamente medicale performante, după ce ne vom consulta din nou, ca de fiecare dată, cu personalul medical, pentru a stabili care sunt necesităţile. Sunt paşi pe care îi facem înainte pentru binele oamenilor şi vom continua să investim pentru sănătatea gălăţenilor", a declarat Fotea.

Preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să anunţe că va avea grijă şi ca cei peste 400 de angajaţi de la Protecţia Copilului care, în perioada stării de urgenţă, au fost izolaţi preventiv la locul de muncă, astfel încât să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în rândul celor aflaţi în grija DGASPC Galaţi, să primească un stimulent de risc de 2500 de lei, excepţie făcând câteva persoane care au stat mai puţin în izolare la locul de muncă.

"Sunt bani pe care aceşti angajaţi îi merită pe deplin şi mă bucur că au fost recent clarificate şi prevederile legale prin care pot fi acordate aceste stimulente de risc. Valoarea totală a stimulentului de risc pentru angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi este de 1.015.711 lei", a spus Fotea.

Potrivit raportului de activitate prezentat pe pagina de Facebook a preşedintelui Costel Fotea, Consiliul Judeţean Galaţi 2021 a fost un an bogat în investiţii în domeniul sănătăţii. Mai exact, Unitatea de Primiri Urgenţe şi-a dublat capacitatea şi a fost dotată cu aparatură medicală modernă, inclusiv cu un computer tomograf, a fost achiziţionată o autospecială SMURD nouă, iar pentru tratarea pacienţilor internaţi în unităţile spitaliceşti s-au făcut investiţii de aproximativ 10 milioane de euro pentru dotarea spitalelor din subordine cu aparatură medicală nouă. Totodată, scrie Costel Fotea, Galaţiul a devenit singurul judeţ din România în care există un sistem de tomografie optică coerentă, un echipament ultraperformant pentru diagnosticarea cancerului de piele dar şi un centru de excelenţă în domeniul dermatologiei la Spitalul de Boli Infecţioase, înfiinţat în parteneriat cu Universitatea "Dunărea de Jos". Tot în 2021, la Spitalul Judeţean s-au montat primele stimulatoare cardiace şi au fost demarate lucrările de amenajare a primului Centru Respiro pentru persoanele adulte cu handicap grav însă de departe cel mai mare proiect din 2021 este cel privind realizarea unui npu spital la Galaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb