Modificările senatorului Zamfir la Legea Dării în Plată - adoptate de deputaţi

Teona Tomoiagă
Bănci-Asigurări / 26 iunie 2019

Daniel Cătălin Zamfir

Daniel Cătălin Zamfir

Modificările Legii privind Darea în Plată, propuse de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, au fost adoptate, astăzi, în Camera Deputaţilor, după cum a anunţat parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Daniel Zamfir subliniază că respectivele modificări generează trei situaţii "certe de impreviziune":

"1. Devalorizarea cu mai mult de 20% a monedei naţionale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul;

2. Creşterea cu mai mult de 20% a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului;

3. Situaţia în care bunul ipotecat a fost executat.

Sigur, judecătorul poate identifica şi alte cazuri de impreviziune.

De asemenea, se interzice introducerea în biroul de credite a persoanelor care au beneficiat de lege, iar reaua-credinţă a debitorului trebuie probată de bancă, nu invocată".

PNL şi USR au fost din nou împotriva debitorilor şi în mod sigur vor ataca la CCR aceste modificări, a conchis senatorul ALDE.

Legea privind Darea în Plată prevede stingerea datoriei odată cu renunţarea debitorului la imobilul ipotecat, în favoarea băncii.

Proiectul de modificare a fost aprobat cu 171 voturi pentru, 94 voturi împotrivă şi 11 abţineri.

Amintim că Legea Dării în Plată a trecut pe la Curtea Constituţională, care a hotărât că acţiunile deschide de debitori să ajungă în instanţă, unde trebuie stabilită existenţa impreviziunii, de către judecător. Acesta din urmă poate decide, de asemenea, în ce măsură respectivul contract de credit poate fi refăcut.

Textul proiectului adoptat, astăzi, de deputaţi prevede că revine părţilor obligaţia de a renegocia contractul, iar renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate. Adaptarea contractului, pe parcursul executării sale, la noua realitate intervenită, echivalează cu menţinerea utilităţii sociale a contractului, mai precis permite executarea în continuare a contractului prin reechilibrarea prestaţiilor, mai prevede textul adoptat.

Impreviziunea este prezumată în favoarea consumatorului, care formulează o notificare. În verificarea condiţiei privind impreviziunea, se va da prevalenţă stării de criză a contractului şi prezumţiei de dezechilibru, notează Agerpres.

Soluţia revizuirii judiciare a contractului în vederea echilibrării şi continuării sale este prioritară faţă de soluţia încetării contractului, care va fi dispusă doar în cazul unei imposibilităţi vădite a continuării sale, se mai arată în proiectul de lege.

Acesta arată: "Pe perioada notificării, precum şi pe perioada soluţionării cererilor, este interzisă înscrierea în Biroul de credit sau în alte baze de date negative cu privire la debitorii riscanţi sau rău-platnici, a debitorului care a efectuat notificarea, indiferent dacă înscrierea ar fi efectuată din iniţiativa creditorului sau a unei autorităţi centrale sau locale. Pe perioada cât notificarea de dare în plată a fost efectivă, atât ratele, cât şi dobânzile şi penalităţile vor putea fi pretinse de la debitor doar dacă creditorul probează că acesta a fost de rea credinţă. Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului".

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb