"Mol România" ţinteşte 15% din piaţă

Ancuţa Stanciu, Budapesta
Ziarul BURSA #Companii / 28 aprilie 2005

"Mol România" şi-a propus să ajungă, în următorii cinci ani, la un număr de 200 de benzinării, ne-a declarat domnul Slavomir Jancovic, conducătorul regiunii de sud a grupului Mol pe partea de retail. În prezent, "Mol" are 130 de benzinării (71 de staţii ale Mol şi 59 dobîndite de "Mol" prin preluarea de către Shell România). Domnia sa ne-a spus: "Piaţa românească are ne-voie de o purificare, o epurare a firmelor necompetitive; de asemenea, punem accent pe creşterea volumului mai mult decît pe creşterea reţelei; şi, cel mai important, avem în vedere posibilitatea schimburilor la nivel naţional şi internaţional şi aici aş putea să amintesc firma OMV-Petrom, cu care putem să facem schimb de staţii pentru o acoperire cît mai bună".

Unul din acţionarii grupului "Mol" este OMV, care deţine cu 10% din acţiuni. Pe piaţa românească, grupul "Mol" are în vedere atît achiziţionarea de alte staţii, cît şi investiţii de tip green-field, cele din urmă fiind mai rentabile. Investiţia într-o staţie de benzină ajunge la circa 1 milion de euro.

La rîndul său, Michel-Marc Delcommune, director de strategie şi dezvoltare la Mol, a precizat că "Mol" îşi propune să ajungă, pe termen lung, la o cotă de 15% pe piaţa românească, avînd în vedere că în prezent are o cotă de 11%. În Ungaria, Slovacia şi în Croaţia (prin parteneriatul cu firma INA), Mol este lider de piaţă.

Din 1995 de cînd a venit în România, Mol a investit peste 120 milioane de dolari pentru a-şi crea propria reţea de benzinării, avînd în prezent 1000 de angajaţi.

Pe partea de gaze naturale, Delcomunne ne-a precizat că "Mol" este deja partener cu EON şi nu este interesat să achiziţioneze vreo companie de gaz de pe piaţa românească.

Pentru proiectul Nabucco, Mol caută finanţare

În ceea ce priveşte proiectul Nabucco, adică interconectarea sistemului de transport de gaze naturale din România cu cel din Ungaria, domnul Delcomunne ne-a spus că în acest moment sînt în căutare de surse de finanţare, pentru că nu mai există bani pentru această parte a proiectului.

Statul maghiar îşi va vinde acţiunile prin bursă

Pachetul de 11,8% pe care statul maghiar îl mai deţine la Mol va fi vîndut prin bursă şi nu unui investitor strategic, ne-a mai declarat ieri Michel Marc Delcomune, director de strategie şi dezvoltare al Mol. Compania ungară are ca acţionari investitori străini - 56%, Slovbena, Solvintegra - 8%, OMV - 10%, statul maghiar - 11,8, alţi investitori. La începutul acestei luni, Gazprom şi Lukoil şi-au anunţat intenţia să cumpere pachetul deţinut de stat. După ce Yukos a suspendat exporturile către Mol, Lukoil furnizează petrol către compania ungară.

Adunarea Generală a Acţionarilor grupului Mol a aprobat majorarea capitalului social cu 15%, şi nu cu 25%, aşa cum a propus consiliul director. De asemenea, AGA a mai aprobat suma de aproximativ 70 milioane de euro pentru plata dividendelor pe anul trecut. Potrivit reprezentanţilor companiei, valoarea de piaţă a companiei se ridică la 9 miliarde de euro.

Grupul Mol este o companie integrată de petrol şi gaze, fiind unul dintre liderii din Europa Centrală şi de Est. Acţiunile sînt listate la bursele din Budapesta, Luxemburg, Varşovia, fiind tranzacţionate şi în cadrul sistemului Internaţional Order Book (IOB) la London Stock Exchange. În ultimii ani, Mol a achiziţionat şi integrat compania slovacă de petrol şi gaze Slovnaft şi a devenit partener strategic al companiei croate de petrol şi gaze INA, unde a achiziţionat un pachet de 25% plus una din acţiuni. Grupul MOL deţine împreună cu INA peste 1000 de benzinării din 11 ţări.

Mol a preluat în luna noiembrie a anului trecut compania Shell România, devenind din această lună Mol Ro Comerţ SRL. Asociaţii acestei companii sînt grupul Mol cu 95% şi Mol România cu 5%. Mol a început deja redecorarea şi modernizarea celor 59 de benzinării preluate de la Shell, proces care va dura pînă în luna septembrie, cînd va avea loc şi fuziunea propriu-zisă a "Mol România" cu "Mol Ro Comerţ".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb