MONEDA NAŢIONALĂ ÎNREGISTREAZĂ NOI MINIME Haosul din ţară apasă tot mai greu pe umerii leului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 noiembrie 2017

Haosul din ţară apasă tot mai greu pe umerii leului

Dochia: "Cursul de schimb - cel mai sensibil barometru al temerilor din piaţă"

Moneda naţională îşi pierde din putere pe zi ce trece în faţa principalelor valute, sub greutatea mixului de condiţii nefavorabile din piaţă.

Leul a continuat să scadă, vineri, atingând un nou minim al ultimilor cinci ani faţă de moneda europeană.

Astfel, un euro a fost cotat la 4,6390 lei, un dolar a crescut la 3,1413, iar francul elveţian (CHF) a sărit iar de pragul psihologic de 4 lei, ajungând la 4,0078 lei, după ce, timp de peste o lună, stagnase sub acest nivel.

Este o combinaţie de factori care influenţează cursul monedei naţionale, apreciază analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a precizat: "Nebunia cu noile reglementări, tensiunile pe plan politic, protestele sindicatelor, atenţionările voalate făcute de BNR pe mai multe planuri, toate acestea conduc la o îngrijorare în piaţă. În plus, la factorii de mai sus se adaugă şi inflaţia, care înregistrează o creştere mult mai serioasă decât ceea ce se estima şi care, indubitabil, este un factor solid care stă la baza scăderii leului. De asemenea, balanţa comercială a fost tot anul un motiv de îngrijorare. Nici fluxurile de capital nu sunt atât de favorabile, fiind foarte scăzute, iar intrările de capital fiind făcute pe datorie. La toate acestea piaţa reacţionează, iar cursul de schimb este cel mai sensibil barometru al temerilor din piaţă".

Cu toate acestea, specialistul consideră că suntem, totuşi, la nivelul de alarmă din anii 2008-2009, deşi tendinţa este îngrijorătoare.

Aurelian Dochia ne-a mai spus: "Creşterea cursului de schimb este o reacţie normală la fenomenele din piaţă, iar rezolvarea acestei situaţii nu va veni imediat, însă, în următoarele săptămâni, dacă nu vor apărea lucruri noi pe scena politică, partea de influenţă politică asupra cursului s-ar putea să se stabilizeze şi să rămânem doar cu influenţele macroeconomice. Spun că dacă nu vor apărea lucruri noi pe scena politică, pentru că eu cred că PSD şi ALDE se vor confrunta cu tensiuni interne, ceea ce va însemna o îngrijorare suplimentară în piaţă".

Cursul de schimb euro/leu a ajuns la un nivel de relativ echilibru, a apreciat, joi, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, precizând că evoluţia leului este în strânsă legătură cu deficitul comercial.

Şeful Băncii Centrale a atras atenţia că, în timp ce exporturile au crescut cu 9%, importurile au înregistrat o creştere de 12%, având o balanţă comercială dezechilibrată. Chiar dacă importurile şi exporturile ar creşte cu aceleaşi ritmuri, balanţa comercială s-ar deteriora şi mai mult, a evidenţiat Guvernatorul, avertizând că se conturează o problemă în cazul deficitului comercial.

Şeful BNR a menţionat: "În România, cursul de schimb este stabilit de piaţă, îl influenţăm prin influenţarea pieţei, nu prin alte metode, prin influenţarea condiţiilor de pe piaţă şi evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. O spun în clar, aşa cum m-am referit de fiecare dată - nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent, trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului".

Cursul leu/euro nu se poate aprecia atâta vreme cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc, a spus şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa a declarat: "Eu cred că ar fi hazardat să pronunţăm orice cifră legată de evoluţia cursului, atât timp cât nu ştim în ce direcţie o iau politicile fiscale. Atâta vreme cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc şi, în plus, şi percepţia se deteriorează, în astfel de condiţii cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puţin, e de discutat".

Leul a fost vândut şi cu peste 4,65 lei, vineri la prânz, pe piaţa interbancară.

Nivelul la care a ajuns cursul de schimb reprezintă o dramă pentru lumea exportatorilor şi a importatorilor, consideră Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a spus, miercuri, că, deşi, pentru moment, exportatorii ar trebui să fie fericiţi întrucât încasează mai mult, totuşi, având în vedere că circa două treimi din exporturi sunt realizate pe bază de importuri, acest curs îi va scoate din competiţia internaţională de competitivitate: "Pentru importatori, drama acestui curs, care nu are nicio legătură cu evoluţia economiei, este irecuperabilă. Ceea ce pierd ei acum la curs, nu se poate recupera decât din majorări de preţ ale produselor, care vor duce la o creştere accentuată a inflaţiei".

În opinia domnului Ionescu, este presiune pe curs, acum, în piaţă, pentru că nu sunt suficiente intrări de valută, iar importurile sunt în creştere, importatorii având nevoie de monedă străină.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, joi, că, în primele nouă luni ale anului în curs, exporturile au însumat aproape 46,6 miliarde euro, iar importurile - circa 55,5 miliarde euro, deficitul balanţei comerciale ajungând la 8,88 miliarde euro, mai mare cu aproape 2 miliarde euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este cel mai incompetent si corrupt govern post-Decembrist!

    1. 15 ani(incluzand si anii de la primaria Capitalei) SI-AU BATUT JOC BASISTII de Romania rurala si de pensionari, dar si de orasele mici ! A sosit timpul ca si oamenii de la Dorohoi, Strehaia, din Vasluiul ce-l BATJOCORITI zilnic, din Dobrogea si Delta Dunarii sa-si traiasca o VIATA DEMNA , nu mai hotarasc destinele romanilor HAIMANALELE si GOLANII din Centrul Vechi, LICHELELE din Ardeal si Banat ,in frunte cu SABIN GHERMAN ,tradator ,agent maghiar ce doreste ruperea Ardealului ! Gata cu multimationalele hraparete AFARA DIN TARA cu BANCILE STRAINE ce isi repatriaza profiturile uriase ! Cum a spus doctorul Razvan Constantinescu de la Iasi, MASCARICII TUDOR CHIRILA si RARES BOGDAN sa salveze derbedeii care haiuie prin piete, PULANELE JANDARMILOR PA EI !!!

      Postacule, ai gresit forumul.

      Aici iti dau degeaba 50 bani pe postare.... 

    D-na Emilia, vreau si eu dolari din aia la 3.14 RON cat ai scris matale in articol. Aveti idee unde gasesc la pretul asta. In umila mea ignoranta stiam ca sunt > 3.9

    Astfel, un euro a fost cotat la 4,6390 lei, un dolar a crescut la 3,1413, iar francul elveţian (CHF) a sărit iar de pragul psihologic de 4 lei, ajungând la 4,0078 lei, după ce, timp de peste o lună, stagnase sub acest nivel. 

    Dn ionescu, stiu importatori cu marje de zeci de p rocente

    Ei si fac mare branza pt.marjele alea...

    Mai lase domle un pic din ele ca e loc... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb