MONEDA NAŢIONALĂ S-A PRĂBUŞIT Dolarul, maxim istoric faţă de leu

Andreea Popescu
Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2016

Dolarul, maxim istoric faţă de leu

Dolarul a câştigat 4,02 bani în faţa monedei naţionale

Cel mai slab leu din ultimele patru luni faţă de euro

Francul a crescut la 4,2071 lei

-----------

Actualizare 15:56 Dolarul american, la maximul ultimilor 14 ani faţă de mai multe valute

Dolarul a urcat astăzi la cea mai mare valoare din aprilie 2003 faţă de un coş de valute, atingând maximul ultimului an în raport cu euro, în condiţiile în care marile bănci şi investitorii discută posibilitatea ca moneda americană să ajungă la paritate cu moneda europeană, scrie agenţia Reuters.

După creşterea din ultima săptămână determinată de majorarea randamentelor obligaţiunilor americane, unele bănci mari au devenit mai precaute în privinţa perspectivelor imediate ale dolarului.

Dolarul american a urcat la 1,07 unităţi pentru un euro, pentru prima oară după decembrie 2015, susţinut de aşteptările de accelerare a inflaţiei datorită politicilor noului preşedinte Donlad Trump, care va determina Rezerva Federală (Fed, n.r.) să crească mai repede ratele dobânzilor.

Dolarul a crescut cu jumătate de procent şi faţă de yen, la cel mai ridicat nivel de la 1 iunie.

Astfel, indicele dolarului a avansat cu 0,3%, la 100,53.

După victoria lui Trump în alegerile din 8 noiembrie,

Indicele dolarului a câştigat aproape 3 procente, după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, notează Reuters.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:40 Lucian Isar: "Nu este pentru prima dată când Isărescu foloseşte cursul ca element de presiune publică în momentele în care care se află în situaţii neconfortabile"

Economistul Lucian Isar consideră că deprecierea monedei naţionale în faţa dolarului şi a euro are legătură cu faptul că BNR controlează cursul de schimb şi subliniază că nu este pentru prima dată când Mugur Isărescu foloseşte cursul ca element de presiune publică în momentele în care Guvernatorul se află în situaţii neconfortabile, echivalente pentru el cu cereri publice de transparenţă.

"Cursul de schimb euro-leu este controlat de Banca Naţională a României (BNR). Isărescu poate duce cursul în 4,1 lei pentru un euro peste noapte dacă doreşte, aşa cum a lăsat cursul în 2007 la 3,1 lei deşi era evident că afecta economia reală. Nu este pentru prima dată când Isărescu foloseşte cursul ca element de presiune publică în momentele în care care se află în situaţii neconfortabile, echivalente pentru el cu cereri publice de transparenţă. Spre exemplificare, în 1997, pe când existau discuţii în a fi schimbat, cursul dolar-leu a sărit de la 7.000 la 14.000 în 24 de ore pentru a reveni la 9.000 după alte 24 de ore, după ce a finalizat negocierile", ne-a declarat Lucian Isar.

Acesta a precizat că Mugur Isărescu a încercat presiunea prin curs inclusiv în timpul dezbaterilor pe Legea de dare în plată.

"Am convingerea că în 2016 politicienii români şi populaţia nu mai pot fi la fel de uşor păcăliţi cum au fost, de exemplu, în 2008 sau 2009, cu deprecieri ale cursului de schimb", ne-a mai spus economistul.

(S.A.)

-------------

Actualizare 14:00 Analiză Fx: Dolarul a crescut semnificativ

Pe dolar s-a observat închiderea unui număr semnificativ de poziţii long pe USD, iar primul indicator cu valori care coincid cu acest fenoment este valoarea profitului pe titluri americane la 10 ani, care a crescut luni până la 2.25% (valorile rotunjite la un sfert de punct sunt indicatori cheie pentru traderi). Se vorbeşte de cel mai însemnat selloff pe obligaţiuni din 2013 încoace - când valoarea a variat de la -1.65% la 3.00%, adică peste 135 de puncte de bază, potrivit unei analize Saxo Bank.

De data aceasta, indicele a crescut cu "doar" 132 de puncte, până la un nivel intraday de 2.3%, adică puţin sub 100 de puncte. Cu alte cuvinte, nu chiar aşa de aproape de ceea ce s-a întâmplat acum 3 ani. Următorul nivel de rezistenţă este cel atins în 2015 - 2.50%, abia după aceea cel din 2013 - 3.00%, conform sursei citate.

Lira sterlină a ezitat şi a dus perechea GBPUSD înapoi sub 1.2500. Dacă lira mai slăbeşte, preferăm să ne axăm pe EURGBP sau GBPJPY, decât să riscăm evaluări mişcătoare ale GBPUSD, potrivit comunicatului.

"Prin alte părţi, am avut ceva zgomot venit din partea Fed, cu preşedintele Fed din Richmond, Jeffrey Lacker, afirmând că mai e nevoie de creşteri de dobândă, dar restul discursului său s-a pierdut în obişnuita retorică înceţoşată a funcţionarilor federali.

Cu toate acestea, curba de aşteptare a unei noi creşteri de dobândă a început să fie mai abruptă, cu şanse de 25% pentru o creştere la 1-1.25% până în decembrie 2017, adică încă două majorări în afară de cea din decembrie anul acesta", conform aceleiaşi surse.

De asemenea, se mai transmite că este dificil să determinăm precis evoluţia perechii valutare pentru că trendurile variază destul de mult, dar primul nivel prag pentru EURUSD ar fi la 1.0800/50, pentru că 1.0850 a fost punctul de "frontieră" la începerea coborârii.

(L.B.)

--------

Dolarul a ajuns la cea mai mare cotaţie din istorie faţă de leu, aflându-se în ascendenţă de la câştigarea alegerilor în SUA de către reprezentantul republicanilor, Donald Trump.

Dolarul american a câştigat 4,02 bani în faţa monedei naţionale, BNR stabilind un curs de 4,2246 lei, faţă de 4,1844 lei în şedinţa anterioară.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, astăzi, un curs de referinţă de 4,5218 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,72 bani, comparativ cu şedinţa de marţi, când euro a fost cotat la 4,5146 lei.

Euro a atins, astfel, cea mai înaltă cotaţie din ultimele patru luni faţă de leu.

Gramul de aur a fost cotat la 166,4185 lei, în urcare cu 1,4197 lei, comparativ cu 164,9988 lei, valoare stabilită în şedinţa precedentă.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,2071 lei, în creştere cu 0,53 bani de la valoarea de 4,2018 lei anunţată anterior.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. 4.5146+0.7200=5.2346lei.

    Asta reiese din stirea de mai sus. 

    Ura.Sunt mai bogat....

    1Euro=5.2346lei. 

    1. Revino-ti si ia-ti numaratoarea:

      4.5146 (lei)+0.0072 lei (0.72 bani)=4.5218 lei !

      Nu juca pe bursa sau pe curs, ca dai faliment! 

      Esti de toata jena cu aritmetica ta.....bucura-te in continuare

      .... 

      "Bogatasule" nu stiu la cat a saltat averea ta cu "calculul" facut provocat probabil de insomnia ce ti-a dat-o "saltul" aritmeticii tale, dar daca ai ajuns cumva milionar (ai zis mai bogat; bogat inseamna multe zerouri ) ai grija mare! asemenea exaltare este foarte periculoasa pentru cord. 

    Descurajeaza importurile, mai ales atit timp cit creste si EURO.

    Face importul mai scump si productia interna mai eficienta. 

    Sigur, creste rata in RON a creditatilor imobiliari in EUR/USD, scade consumul. Asta nu e bine. 

    Dar echilibreaza balanta comerciala.

    Dobanzile in USD cresc cum nu au mai crescu de mult, poate intr-un an cresc si dobanzile la EUR. Scad preturile la imobile. Asta cred ca e bine. 

    1. Este minunat nu? Creste si puterea noastra de cumparare.....bravo....daca nu esti acelasi cu postarea 1 ....ia-te de mana cu el....si platiti accizele din banii lui ca e bogat. Sper ca nu aveti vreo legatura cu finantele......

    bai isar, iar iti cauti de lucru dupa ce BNR te-a scos din sistemul bancar pe usa din dos, vrei in politica sau ai alte tinte? cand doreai sa speculezi contra leului fara nici o acoperire, te credeai forta pietei, acum cand politicieni mediocrii ca tine isi bat joc de finantele tarii si leul scade, este vina BNR-ului? canta la alta masa unde poti fraieri lumea ...

    Bun, Isar am inteles. Dar ce or fi zis Zamfur si Piperea? Ca nu apare in articol.

    1. Te macina ce a zis Piperea nu? O sa te zvarcolesti toata noaptea de grija lui...

      E duba deja pe drum, poti fi sigur de asta. Puscarieeeeeeeeeeeee :-)))))

    Lucica... acum esti chiar nesimtit. si nu spun vorbe mari deloc. Tu mare trader in doua banci comerciale faci pe prostu si induci lumea in eroare ca isarescu ar putea manipula cursul de schimb.

    Te faci ca nu stii ca s-a apreciat dolarul in fata euro si a majoritatii covarsitoare a valutelor. Ce treaba are BNR-ul cu aprecierea dolarului? e un simplu cross valutar.

    Esti de o neobrazare maxima... daca pt neobrazare s-ar face puscarie tu nu ai merita sa vezi vreodata lumina zilei. Minti si manipulezi fara pic de suspin sau rusine.  

    1. Basescu e de vina; deaia a castigat Trump si pietele irump. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb