Moneda Qatarului, sub presiune

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2017

Surse: Băncile din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au oprit tranzacţiile cu Qatarul

Datoriile externe ale băncilor din Qatar: 124 miliarde dolari în martie 2017

Moneda Qatarului, rialul, a fost supus presiunilor ieri, în condiţiile în care băncile comerciale din Golf au oprit tranzacţiile cu băncile din Qatar, din cauza tensiunilor diplomatice din regiune.

Pe fondul temerilor generate de această situaţie, rialul a scăzut la 3,6470 unităţi/dolar pe piaţa spot, acesta fiind cel mai redus curs din iunie 2016 până în prezent. Ulterior, moneda s-a mai redresat, atingând 3,6405 unităţi/dolar, curs apropiat de rata oficială de schimb: 3,64 unităţi/dolar.

Conform unor surse citate de Reuters, unele bănci comerciale din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain nu mai derulau tranzacţii, ieri, cu instituţiile financiare din Qatar, după ce, luni, guvernele ţărilor menţionate au tăiat legăturile diplomatice şi de transport cu Doha, acuzând Qatarul că sprijină terorismul.

Băncile centrale din Emiratele Arabe Unite şi Bahrain le-au cerut instituţiilor financiare să prezinte până joi, în mod detaliat, nivelul expunerii lor la băncile din emirat, conform surselor, care afirmă că băncile comerciale întârzie tranzacţiile până când vor primi instrucţiuni de la băncile lor centrale privind modul în care vor fi gestionate relaţiile cu Qatarul.

"Nu vom acţiona fără îndrumarea băncii centrale, dar este înţelept să evaluăm ce le putem oferi şi ce nu clienţilor din Qatar până la clarificarea situaţiei", a declarat un bancher din Emirate.

Analiştii apreciază că ruperea relaţiilor diplomatice dintre Qatar şi vecinii săi din Golf - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain - ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerţului şi a investiţiilor, precum şi a creşterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune.

Băncile din Qatar s-au împrumutat din exterior pentru ca să-şi finanţeze propriile activităţi. Datoriile externe ale acestor bănci au urcat la 451 de miliarde de riali (124 miliarde de dolari) în martie anul acesta, de la 310 miliarde de riali la finele lui 2015, potrivit datelor băncii centrale de la Doha.

În aceste condiţii, o întrerupere extinsă a legăturilor băncilor din Qatar cu instituţiile de credit străine ar putea duce la o criză financiară pentru unele bănci locale. Băncile din Qatar s-au împrumutat din Emiratele Arabe Unite, din Europa, dar şi din alte ţări.

Amintim că vecinii Qatarului şi-au justificat tăierea relaţiilor prin faptul că Doha susţine formaţiunea teroristă Al-Qaida, gruparea Statul Islamic şi Frăţia Musulmană, considerată "teroristă" de către Egipt şi unele ţări din Golf.

După Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain, au mai anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Qatarul, Yemenul şi Libia.

Bursa din Qatar a scăzut cu peste 7% luni, ajungând la cel mai redus nivel de după ianuarie 2016, iar ieri a mai pierdut 1,6%.

Analiştii aşteaptă ca Fondul Suveran de Investiţii al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, să intervină pe piaţă ca să cumpere acţiuni şi să ofere sprijin pieţei bursiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb