• Strategiile privind lupta anticorupţie şi reforma în justiţie vor fi adoptate în această săptămînă
• Institutul care va evalua declaraţiile de avere şi de interese ale magistraţilor şi parlamentarilor îşi va începe activitatea în luna mai
• Procurorii de la departamentul anticorupţie vor avea acces la datele Serviciilor de Informaţii
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, va propune, zilele aces-tea, modificarea articolelor de lege care prevăd numirea în funcţiile de conducere a membri-lor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Pri-mul vizat de acest proces este preşedintele Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), Ioan Amarie, întrucît, potrivit actualei legislaţii, procurorul nu poate fi revocat din func-ţie decît de preşedintele ţării, la propunerea CSM.
La sfîrşitul săptămînii trecute, premierul Călin Popescu Tă-riceanu, ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, au participat la o şedinţă extraordinară de Guvern, ca să analizeze Strategia naţională anticorup-ţie şi cea a sistemului judiciar. Aflate la prima lectură, documentele vor fi supuse adoptării miercuri, într-o şe-dinţă prezidată de preşedintele Tra-ian Băsescu.
Monica Macovei a prezentat ca o primă măsură de reformă a sistemului judiciar eliminarea din Co-dul de procedu-ră penală a pre-vederilor care dau posibilitatea procurorilor să cea-ră dosare de la anchetatorii pe care îi au în subordine. Strategia de reformă a justiţiei prevede, de asemenea, stabilirea unui raport de egalitate între PNA şi Parchetul General.
Pe lîngă aceste măsuri, ministrul justiţiei are intenţia să instituie criterii de evaluare periodică a eficienţei acestor instituţii. Monica Macovei mai arată că, deşi membrii CSM nu sînt de acord, procurorii trebuie să se subordoneze, conform Constituţiei, Guvernului, deoarece aceasta este instituţia care răs-punde direct de lupta împotriva criminalităţii şi a corupţiei.
Strategia anticorupţie se referă şi la sistemul juridic, astfel că ministrul Monica Macovei avertizează că, începînd cu luna mai, magistraţii vor fi obligaţi să completeze şi ei, alături de senatori şi deputaţi, declaraţiile de avere şi de interese. "Institutul care va evalua declaraţiile de avere nu va fi o instituţie jurisdicţională, formată din procurori şi magistraţi. Pînă în luna mai, însă, vom stabili ce structură va prelua această răspundere", a arătat ministrul. Monica Macovei mai propune accesul procurorilor ce au ca domeniu de activitate lupta împotriva corupţiei, la toate bazele de date, inclusiv la cele care provin de la Serviciile de Informaţii.
Pachetul anticorupţie mai conţine prevederi referitoare la finanţarea partidelor politice, utilizarea fondurilor publice pentru publicitate, declararea falimentului, evaziunea fiscală, prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, reducerea numărului de structuri care au atribuţii în lupta anticorupţie, cît şi asigurarea resurselor financiare pentru ca cele două strategii să fie realizate.
Monica Macovei a răspuns şi contestaţiilor aduse raportului realizat de organizaţia "Freedom House" de către reprezentanţii partidelor din opoziţie, spunînd: "Nu mă bazez în totalitate, în realizarea strategiei anticorupţie, pe audit. Nu mă interesează ce spun partidele de opoziţie, deoarece ne aflăm în această situaţie datorită Guvernului anterior". Premierul Călin Popescu Tăriceanu a reafirmat, după şedinţă, sprijinul Guvernului faţă de ministrul justiţiei, arătînd că PNA şi Parchetul General trebuie să aducă dovezi concrete pentru cazurile de corupţie semnalate de presă sau de societatea civilă deoarece, în opinia domniei sale, "nu există corupţie fără corupţi".
Monica Macovei a asigurat că strategiile şi planurile lor de acţiune vor fi definitivate pînă în 31 martie, dată la care Guvernul trebuie să prezinte calendarul de aderare în faţa oficialilor europeni.