Agenţia de evaluare "Moody's" a pus sub supraveghere pentru retrogradare ratingurile pentru datorie şi depozite, ale Băncii Comerciale Române (BCR) şi ale Raiffeisen Bank, alături de alte 19 bănci din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente, potrivit unui comunicat al agenţiei.
Decizia indică îngrijorarea faţă de reducerea capacităţii şi a disponibilităţii băncilor mamă de a susţine sub-sidiarele. În plus, anunţul vine după ce "Moody's" a anunţat pe 15 februarie acţiuni de rating care afectea-ză 114 instituţii financiare din 16 state europene.
De asemenea, "Moody's" a pus sub supraveghere, pentru retrogradare, riscul de creditare pentru şapte bănci din cele 21 menţionate anterior (BCR, Bank Millennium, Ceska Sporitelna, Ceskoslovenska Obchodni Banka, Komercni Banka, Raiffeisen Bank şi Tatra Banka). Acest lucru reflectă consecinţele potenţial negative de pe urma slăbirii solvabilităţii la nivelul băncilor mamă, ceea ce afectează soliditatea financiară a subsidiarelor, ţinând cont de legăturile strânse dintre ele. Astfel de legături includ riscul ca subsidiarele să se confrunte cu presiuni asupra capitalului lor din partea băncilor mamă sau să-şi asume mai multe riscuri în scopul majorării profiturilor, potrivit agenţiei de evaluare.
"Slăbirea puterii financiare a grupurilor mamă poate să reducă sprijinul acestora şi poate exercita o presiune de retrogradare a ratingurilor pentru datorii şi depozite ale subsidiarelor.
În plus, îngrijorările Moody's, privind disponibilitatea grupurilor bancare europene de a-şi extinde sprijinul în contextul actual, sunt în creştere", se arată în comunicatul agenţiei.
"Moody's" subliniază că mediul de operare pentru grupurile bancare din Europa s-a deteriorat în mod semnificativ în ultimele luni, din cauza impactului negativ şi prelungit al crizei din zona euro şi a bonităţii statelor din zona euro. Acestea conduc la deteriorarea profilurilor de credit ale băncilor mamă, astfel fiind afectată capacitatea lor financiară, inclusiv resursele de capital şi de finanţare, cu care să-şi sprijine filialele.
În plus, cerinţele de reglementare determină băncile să-şi consolideze resursele de capital, inclusiv prin intermediul procesului de deleveraging, potrivit "Moody's". În aceste condiţii, băncile mamă pot să-şi reducă disponibilitatea de a mobiliza capital, şi aşa mic, şi de a acorda finanţare către subsidiarele străine.
Moody's crede că este puţin probabilă vreo modificare de rating în sus pentru cele 21 de subsidiare. Scenariul ar fi posibil dacă ar exista o îmbunătăţire susţinută a mediului de operare european.
În cazul BCR, "Moody's" a pus sub supraveghere pentru retrogradare, de la perspectiva stabilă, ratingul Baa2 al depozitelor pe termen lung în moneda locală şi ratingul Baa3 al depozitelor în valută. Tot sub supraveghere pentru retrogradare a fost pus şi ratingul Prime-2 pentru depozitele pe termen scurt în moneda locală şi ratingul Prime-3 pentru depozitele în valută. Ratingul de stabilitate individuală este de asemenea revizuit pentru scădere.
Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru Raiffeisen Bank. În plus, agenţia de evaluare a pus sub evaluare pentru modificarea în jos, de la perspectiva pozitivă, a ratingului Baa3 pentru depozitele pe termen lung în moneda locală. De asemenea, este pus sub supraveghere pentru retrogradare ratingul Baa3, de la perspectiva stabilă, pentru depozitele pe termen lung în valută. Depozitele pe termen scurt în moneda locală şi în valută pot să piardă ratingul Prime-3.
Lista băncilor puse sub supraveghere de "Moody's": Bank Millennium (subsidiară a Banco Comercial Portugues); Bank Handlowy w Warszawie S.A. (subsidiară a Citigoup); Forum Bank (subsidiară a Commerzbank); Banca Comerciala Romana, Ceska Sporitelna şi Erste Bank Hungary (subsidiare ale Erste Group Bank); ING Bank Eurasia şi ING Bank Slaski (subsidiare ale ING Bank); Banka Intesa (Rusia) şi Vseobecna uverova banka (subsidiare ale Intesa Sanpaolo); Ceskoslovenska Obchodni Banka (Cehia) şi Ceskoslovenska Obchodna Banka (Slovacia) (subsidiare ale KBC Bank); Natixis Bank (ZAO) (subsidiară a Natixis); Bank Gospodarki Zywnosciowej (subsidiară a Rabobank); Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD, Raiffeisen Bank SA, ZAO Raiffeisenbank, Raiffeisen Bank Aval, Raiffeisen Leasing Aval şi Tatra Banka (subsidiare ale Raiffeisen Bank International); Komercni Banka (subsidiară a Societe Generale).
1. Evaluare Moody's
(mesaj trimis de Tony Popa în data de 23.02.2012, 10:44)
Poate cineva sa-mi explice,practic,ce efect are asupra filialei din Romania si,mai concret, ce efect asupra instrumentelor de economisire ale bancii ? Multumesc !