Moody's: "Testele de stres ale BCE - pozitive, per ansamblu, pentru băncile din zona euro"

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2014

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service arată că rezultatele evaluării efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (ABE) la nivelul băncilor din regiune marchează un pas important către stabilirea unui Mecanism Unic de Supraveghere credibil.

"Per total, Moody's vede rezultatele verificării ca fiind pozitive din punctul de vedere al creditului pentru băncile din zona euro, concluziile cele mai importante ale exerciţiului fiind progresul către refacerea bilanţurilor contabile şi transparenţa îmbunătăţită a conturilor bancare", a declarat Carola Schuler, director în cadrul Moody's, adăugând: "În acelaşi timp, Moody's crede că obiectivul declarat al BCE de refacere a încrederii în sistemul bancar european va avea nevoie de timp şi ar putea fi pus la îndoială de mediul dificil în care operează băncile din regiune".

Reprezentantul agenţiei a mai spus: "Multe bănci au trecut la limită testele de stres şi s-ar putea confrunta cu obligaţia de îndeplinire a cerinţelor de capital". Drept urmare, Carola Schuler arată că mai multe bănci vor trebui să facă mai mult pentru consolidarea capitalului lor.

Moody's mai notează că din cele 130 de bănci europene evaluate, 105 au primit un verdict de stabilitate şi rezistenţă. Dintre cele 25 de bănci care nu au putut să se conformeze cererilor privind rata de adecvare a capitalului de bază de rang I (CET1) în cadrul revizuirii calităţii activelor, şi nici scenariilor "de bază" şi/sau "adverse" prevăzute de teste, 12 şi-au acoperit deja deficitele, una este scutită de această obligaţie, iar restul de 12 bănci necesită capital suplimentar de 9,5 miliarde de euro.

Calificativul Moody's privind evaluarea creditului de referinţă pentru instituţiile revizuite din acest grup (12 din 25) este "caa2", ceea ce arată vulnerabilitatea băncilor în cauză.

Moody's se aşteaptă ca majoritatea acestor bănci să fie capabile să-şi acopere deficitele de capital prin finanţare din propriile resurse. Însă, în acest context, riscurile investitorilor în instrumentele subordonate rămân ridicate, mai notează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pozitive "per ansamblu" dar sufera pe ici, pe colo, prin partile esentiale. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb