Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în creştere perspectiva asupra sistemului bancar din Germania, de la negativă la stabilă, datorită îmbunătăţirii solidităţii financiare şi reducerii pierderilor. Raportul Moody's precizează: "Perspectiva asupra sistemului bancar din Germania, care a fost negativă din aprilie 2008, a fost schimbată la stabilă. Revizuirea în creştere reflectă faptul că, după un an de reducere a pierderilor în urma crizei şi de îmbunătăţire a solidităţii capitalului, băncile germane sunt acum mult mai capabile să facă faţă şocurilor".
Îmbunătăţirea perspectivei a ţinut cont de estimările privind un mediu operaţional stabil, datorită îmbunătăţirii situaţiei economiei şi a mediului adecvat pentru creditare. Băncile germane au continuat să-şi întărească rezervele de capital, în urma cerinţelor mai dure ale autorităţilor de reglementare, şi-au redus activele riscante şi retragerea fondurilor, îmbunătăţindu-şi structurile de refinanţare şi majorându-şi capitalul, se arată în comunicatul agenţiei. "Moody's se aşteaptă ca în Germania condiţiile economice să fie pozitive şi să sprijine activitatea băncilor", se arată în comunicatul agenţiei.
• Exporturile Germaniei au scăzut neaşteptat în iulie
Exporturile Germaniei au scăzut neaşteptat în iulie dar importurile au crescut, ceea ce arată că economia internă va fi principalul motor de creştere al Germaniei în acest an, după ce mediul economic dificil pe plan mondial a dus la scăderea vânzărilor de bunuri, transmite Reuters. Luna trecută, exporturile ajustate sezonier au înregistrat un declin de 1,1%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,8%. Importurile au urcat cu 0,9%, analiştii estimând un avans de 0,5%. În iunie, importurile au scăzut cu 1%, după ce iniţial se anunţase un declin de 0,8%.
"Este o dezamăgire, dar datele au fluctuat enorm în ultimele luni. Dar putem fi încrezători că situaţia se va schimba în următoarele luni. Indicatorii cheie din statele industrializate - din Marea Britanie şi zona euro până în SUA - arată date încurajatoare", a explicat analistul Stefan Schilbe de la HSBC Trinkaus. Declinul exporturilor a fost determinat de o scădere de 0,7% a vânzărilor către zona euro, care cumpără din Germania aproximativ o treime din bunuri şi servicii, şi de o scădere de 1% a vânzărilor către statele din afara UE. Asociaţia pentru Comerţ din Germania (BGA) se aşteaptă la o creştere a exporturilor de 3% anul acesta, dar datele arată că în perioada ianuarie-iulie 2013 exporturile au înregistrat un declin de 0,5%. Germania, prima economie din zona euro, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate luna trecută de Oficiului federal de statistică (Destatis). Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor. De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile. Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea vine după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.
Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei zonei euro în acest an, dar le-a înrăutăţit pe cele pentru 2014, potrivit datelor prezentate de preşedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Agerpres.
BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,4% a Produsului Intern Brut în zona euro, faţă de o contracţie de 0,6% cât preconiza în luna iunie. În schimb, pentru anul următor BCE mizează pe un avans al economiei zonei euro de 1%, faţă de 1,1% cât preconiza anterior.
BCE a apreciat că redresarea lentă a zonei euro nu are nevoie de noi măsuri de stimulare. În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a ieşit din recesiune, înregistrând o creştere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.