Băncile din România ar trebui să îşi extindă sursele de finanţare, iar o soluţie ar fi emisiunea de obligaţiuni ipotecare ca alternativă la împrumuturile de la băncile mamă, a declarat pentru NewsIn şeful agenţiei de rating Moody"s pentru Europa Centrală, Petr Vins.
Momentan, băncile din România sunt susţinute de acţionarii străini, deoarece piaţa oferă o creştere foarte bună, însă instituţiile financiare din România nu se pot baza la nesfârşit pe susţinerea acţionarilor, a apreciat analistul. În privinţa riscurilor legate de creditarea în valută, economistul de la Moody"s recomandă băncilor să folosească instrumente de protecţie împotriva riscului valutar (hedging) din cauza volatilităţii cursului de schimb.
Insulă de lichiditate
Pe de altă parte, Moody"s consideră că Europa Centrală şi de Est a rămas o "insulă de lichiditate" pe piaţa internaţională, în condiţiile în care multe din marile bănci occidentale se confruntă cu probleme legate de lipsa de lichiditate, pe fondul crizei financiare internaţionale.
El a mai explicat că agenţia de rating este "confortabilă" cu nivelul actual al calificativelor atribuite României şi că, din punct de vedere al riscurilor, România se situează în zona de mijloc între statele central şi est-europene după rezistenţa la şocurile externe.
Moody"s ia în calcul pentru stabilirea ratingurilor nu doar factorii interni, ci şi condiţiile financiare externe.
De asemenea, Moody va evalua, după alegeri, şi strategia guvernamentală a României, care poate influenţa situaţia economică.
Moody"s evaluează mai multe bănci din România care au cerut rating
Agenţia de rating Moody"s evaluează în prezent profilul financiar al mai multor bănci din România care au solicitat calificative, astfet încât în scurt timp numărul băncilor româneşti notate de agenţie ar putea creşte, a spus pentru NewsIn analistul Moody"s pe sectorul bancar Constantinos Pittalis. "Am primit solicitări de la mai multe bănci din România, pe care le analizăm, iar în scurt timp am putea monitoriza mai multe bănci pe piaţa românească", a declarat Pittalis.
În prezent, Moody"s monitorizează patru dintre băncile din România - BRD Groupe Societe Generale (D+, Ba1, A2/P-1), Banca Comercială Română (D, Ba2, Baa1/P-2), Raiffeisen Bank România (D, Ba2, A3/P-1) şi Banca Comercială Carpatica (D-, Ba3, Ba3/NP).
Aceste bănci au ratinguri individuale cuprinse între D+ şi D-, indicative care reprezintă evaluarea Moody"s privind soliditatea financiară proprie a băncii, excluzând riscurile externe de financare sau susţinerea financiară externă.
Ratingurile individuale acordate băncilor româneşti sunt printre cele mai scăzute dintre instituţiile financiare din alte state din regiune monitorizate de Moody"s, la acelaşi nivel situându-se doar băncile din Letonia şi Bulgaria. Calificative mai scăzute au, însă, băncile din Lituania.
Comparativ cu alte state europene, ratingurile medii acordate României se situează la un nivel de mijloc, pe acelaşi palier cu Bulgaria, dar mai sus decât Ucraina, Rusia sau Lituania, potrivit reprezentanţilor agenţiei de evaluare financiară.
State precum Polonia sau Ungaria au bănci cu ratinguri mai bune decât cele din România, cele mai bine cotate fiind băncile din Marea Britanie.