MOODY'S: Prăbuşirea unui al doilea guvern în România poate să afecteze capacitatea de finanţare a ţării

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 mai 2012

Prăbuşirea unui al doilea guvern în decurs de trei luni în ţara noastră creşte incertitudinile, pune în pericol aplicarea reformelor şi poate avea, din acest motiv, un impact negativ asupra capacităţii de finanţare a ţării, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's.

Analistul Atsi Sheth este de părere că, deşi noua putere a anunţat că menţinerea sprijinului din partea Fondului Monetar Internţional (FMI), a Băncii Mondiale şi a Uniunii Europene (UE) este o prioritate, retorica din trecut şi lipsa de popularitate a măsurilor de austeritate în România reduc probabilitatea ca guvernul să continue reformele înainte de alegeri. Blocarea reformelor ar înrăutăţi condiţiile de obţinere a împrumuturilor de către guvern, care trebuie să refinanţeze datorii de 13 miliarde de dolari anul acesta, arată Moody's.

Situaţia politică afectează soliditatea financiară a României prin intermediul a trei factori, potrivit agenţiei de rating. Primul dintre acestea este probabilitatea redusă de implementare a unor reforme structurale care ar stimula creşterea Produsului Intern Brut (PIB), situată la 1,9% în trimestrul al patrulea al anului trecut, faţă de media anuală de 6,6% înregistrată în cei cinci ani care au precedat criza financiară mondială. Moody's se aşteaptă ca avansul PIB să continue să încetinească în prima jumătate a acestui an, din cauza condiţiilor economice dificile pe piaţa internă şi regională.

Al doilea factor este creşterea probabilităţii ca anumite măsuri de consolidare fiscală aplicate în ultimii trei ani, precum majorări de taxe, reduceri de salarii şi ale beneficiilor, să fie inversate înainte de alegeri. Orice inversare a măsurilor de consolidare fiscală ar întârzia reducerea deficitului bugetar de la 5,2% din PIB în 2011 la 3% în 2015, în conformitate cu criteriile de la Maastricht.

Cel de-al treilea factor negativ menţionat de Moody's este probabilitatea continuării instabilităţii politice, care să descurajeze inves-tiţiile străine, de care România depinde pentru finanţarea deficitului de cont curent (de circa 4,7% din PIB în 2011) şi a deficitului bugetar.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut ţara noastră în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru inves-tiţii pe toată perioada crizei financiare.

Ţara noastră beneficiază din partea Moody's de rating "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb