Moody's: Suspendarea preşedintelui a amplificat temerile pieţei

Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2012

Moody's: Suspendarea preşedintelui a amplificat temerile pieţei

Incertitudinile ar putea persista până la toamnă

Evenimentele recente din România au amplificat temerile din piaţă că turbulenţele politice ar putea pune în pericol consolidarea fiscală din ultimii trei ani, iar incertitudinile ar putea persista chiar până după alegerile din toamnă şi vor afecta, probabil, reformele structurale, potrivit Moody's.

Agenţia de rating se referă la sus-pendarea preşedintelui şi convocarea referendumului pentru demitere, pe 29 iulie.

Moody's atribuie României ratingul de credit "Baa3", cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investiţii pe termen lung. Agenţia a înrăutăţit la sfârşitul lunii iunie perspectiva ratingului Româ-niei pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare.

Agenţia notează, în analiza prezentată ieri, că incertitudinile din piaţă au determinat deprecierea leului cu peste 2% în luna iulie, cea mai puternică scădere înregistrată "pe pieţele emergente comparabile" în aceeaşi perioadă.

Deprecierea monedei naţionale a provocat creşterea costurilor de finanţare ale Guvernului, majorând cos-turile de credit şi de rambursare a datoriilor pentru "toţi debitorii români", remarcă Moody's.

Dincolo de reacţia pieţelor, agenţia de rating aminteşte că deficitul bugetar este mai redus în prima jumătate a acestui an faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar tensiunile politice nu reprezintă o noutate în România, preşedintele fiind suspendat şi în 2007, când rezultatul referendumului a fost în favoarea sa.

"Totuşi, ţinând cont de incertitudinile economice regionale şi globale, temerile din piaţă privind actuala suspendare sunt generate parţial şi de faptul că partidul din care provine Traian Băsescu, formaţiunea de centru-dreapta PDL, a fost asociată cu consolidarea fiscală din ultimii trei ani, în timp ce partidul dominant din actuala coaliţie USL, PSD, de centru stânga, a criticat în trecut unele măsuri de austeritate şi a operat o creştere modestă a salariilor din sectorul public după ce a venit la putere", se spune în raportul Moody's.

Mai mult, incertitudinile de pe scena politică ar putea persista până la alegerile din trimestrul al patrulea, chiar dincolo de acest moment, şi vor întârzia, probabil, reformele structurale care vizează sectorul "vast" al companiilor de stat din România, anticipează agenţia de rating.

Astfel, deşi premierul Victor Ponta şi-a exprimat public angajamentul faţă de acordurile multilaterale cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, există şanse ca, pe fondul unei creşteri economice mai slabe, al turbulenţelor din zona euro şi al sentimentului antiausteritate tot mai prezent în România, deficitul bugetar să nu scadă în acest an sub ţinta de 3% din PIB (pe metodologia ESA), asumată de Guvern.

Ratarea obiectivului ar amâna ieşirea României din procedura de deficit excesiv a UE, care ar trebui să aibă loc anul viitor.

O a doua consecinţă negativă a evenimentelor politice recente, respectiv reacţiile externe, a provocat îngrijorare în pieţe că ar putea afecta relaţiile dintre România şi UE, o sursă importantă de sprijin instituţional şi financiar pentru ţară. Ratarea obiectivului ar amâna ieşirea României din procedura de deficit excesiv a UE, care ar trebui să aibă loc anul viitor.

O a doua consecinţă negativă a evenimentelor politice recente, respectiv reacţiile externe, a provocat îngrijorare în pieţe că ar putea afecta relaţiile dintre România şi UE, o sursă importantă de sprijin instituţional şi financiar pentru ţară.

Delegaţia FMI, CE şi a Băncii Mondiale îşi amână vizita în România

Delegaţia comună a FMI, a Comisiei Europene (CE) şi a Băncii Mondiale, care urma să îşi înceapă misiunea la 24 iulie, va sosi în ţara noastră în săptămâna care va urma referendumului pentru demiterea preşedintelui, a declarat premierul Victor Ponta. Domnia sa a afirmat: "Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se va afla în România în săptămâna imediată după referendum. Bineînţeles că s-a amânat pentru că delegaţiile FMI şi CE au considerat întotdeauna că nu trebuie să vină în campanie electorală. Săptămâ-na 22-29 este ultima săptămână de campanie electorală".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din cate stiu ca economist dupa 17 ani vechime in munca, agentiile de rating financiare au menirea sa favorizeze cursul dolarului american in raport cu moneda unica europeana. Cu alte cuvinte, sa favorizeze economia americana in raport cu cea europeana in linii mari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb